Barnkonsekvensanalys i samband med förslag till ny vägtrafiklag

Ålands landskapsregering har tillsammans med Rädda Barnen efterfrågat barns och ungas åsikter om förslaget till en ny vägtrafiklag. Materialet kommer att sammanställas i en rapport som analyserar lagförslagets effekter på barn, unga och familjer.

Ålands landskapsregering har tagit fram ett förslag till ny vägtrafiklag. Lagförslaget har tidigare varit på remiss för att ta reda på vad olika myndigheter, organisationer och andra intressenter anser om förslaget. Då vägtrafiklagstiftningen berör dagligen de flesta ålänningar, oavsett ålder så har Ålands landskapsregering tillsammans med Rädda Barnen tagit fram ett underlag för att ta reda på barn och ungdomars synpunkter och åsikter om lagförslaget.

Underlag och frågor har skickats till alla åländska daghem, grundskolor och gymnasieskolor. Därtill har föreståndare för daghem och grundskolor ombetts att förmedla vidare en enkät som riktar sig till vårdnadshavare. Materialet är anpassat för olika åldersgrupper och mottagare, och består av övningar, diskussionsmaterial och enkäter. Att besvara frågorna och göra övningarna är valfritt, men vi ser gärna att så många som möjligt deltar. Materialet kommer sedan att sammanställas i en rapport som analyserar lagförslagets effekter på barn, unga och familjer. En sammanfattning av rapporten skickas till alla daghem/grundskolor under 2023.

- De unga är framtiden och att ge dem möjligheten att påverka beslutsfattandet bidrar till att bevara våra grundläggande demokratiska värderingar i dagens alltmer polariserande värld, säger infrastrukturminister Christian Wikström.