Begäran om synpunkter om kommunallagen för Åland

Under våren ska landskapsregeringen tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att föreslå en revidering av kommunallagen (1997:73) för landskapet Åland. Landskapsregeringen önskar därför ta del av synpunkter och förslag inför revideringen. 

Frågorna nedan har skickats till samtliga åländska kommuner, kommunalförbund och partier. Om du vill lämna synpunkter behöver du inte svara på alla frågor, utan du kan välja att svara på en del av frågorna eller fritt formulera synpunkter. 

Synpunkter och eventuella svar på frågorna kan lämnas per e-post till registrator@regeringen.ax eller per post till Ålands landskapsregering, PB 1060, AX-22 111 Mariehamn senast den 13 maj 2024. Märk svaren med ”Synpunkter om kommunallagen för Åland, diarienummer ÅLR 2024/1965”. Den nu gällande kommunallagen hittas här: https://www.regeringen.ax/alandsk-lagstiftning/alex/199773

Övergripande frågor 

▪ Hur ser du på det kommunala uppdraget idag och i framtiden?

▪ Finns det lagstiftningsåtgärder som kan/bör vidtas för att stärka invånarnas aktiva deltagande i beslutsfattandet och för att öka insynen i kommunens arbete? 

▪ I vilken riktning bör kommunallagen utvecklas? 

▪ Landskapsregeringen har i regeringsprogrammet aviserat att revideringen av kommunallagen ska ske stegvis. Vilka frågor/kapitel borde prioriteras i revideringen? Finns det fördelar/nackdelar med en stegvis revidering? 

▪ Vid vilken tidpunkt är det lämpligt att reviderade delar av kommunallagen träder i kraft? I samband med ett val? 

▪ Är det någon fråga/område som saknar reglering i nuvarande lag och som bör regleras? Finns det något verktyg som saknas? 

▪ Finns det utvecklingsbehov i lagens nuvarande struktur/kapitelindelning? 

▪ Hur borde regleringen gällande samarbete mellan kommuner utvecklas? 

Specifika frågor

▪ Vore det önskvärt att införa möjligheten att använda kommundelsnämnder och sektioner som kommunala organ? Se till exempel 5 § i Åbo stads förvaltningsstadga om koncernsektion eller 8 § i Vasa stads förvaltningsstadga om planeringssektion, allmän sektion och koncernsektion. 

▪ Vore det önskvärt att kunna sitta både som fullmäktige- och styrelseledamot samtidigt? 

▪ Finns det utvecklingsbehov gällande regleringen av Ålands kommunförbund och den kommunala avtalsdelegationen? 

Kommentarer gällande de enskilda kapitlen 

▪ Finns det regleringar som är otydliga, behöver förändras eller är överreglerade? Svara i kapitelordning. 

Övriga kommentarer

▪ Fritt att lämna övriga kommentarer.  

Mer information lämnas av t.f. jurist Emilia Josefsson, emilia.josefsson@regeringen.ax