EU-finansiering till fem nya projekt med åländskt deltagande

Den 14 juni godkände Styrkommittén för EU:s finansieringsprogram Central Baltic slutgiltigt de projekt från andra ansökningsomgången som får finansiering för att på olika sätt främja en hållbar utveckling i regionen.

Central Baltic Programme 2014-2020 är ett samarbetsprogram mellan regioner runt mellersta Östersjön i Estland, Finland, Lettland, Sverige och Åland. Åländska representanter i styrkommittén är avdelningschef Linnéa Johansson och finansieringshandläggare Kenneth Åkergård.

5 av de 18 nu godkända projekten har åländska aktörer som deltagare, vilket betyder att dessa gränsöverskridande projekt kommer att ha konkret betydelse för och på Åland genom anställningar, åtgärder, investeringar, erfarenhetsutbyte och nätverkande.

DefenceArch (Footprints of Defence in the Archipelago) kommer att synliggöra skärgårdens försvarshistoria, där VisitÅland tar sig an digitaliseringen av Bomarsund. Övriga platser som kommer att utvecklas inom projektet är Gålö, Örö och Korpoström.

OnBoard-Med satsar på att harmonisera och utveckla gemensamma kurser på sjukvårds- och sjöfartsutbildningar, eftersom vård ombord kräver specifik kompetens, säkerhet och utrustning och marknaden är internationell till sin natur. Högskolan på Åland är en partner.

PortMate består av ett nätverk av 19 gästhamnar från Raumo via Åland upp till Gävle som kommer att förbättra sin service på olika sätt, bland annat vad gäller säkerhet och hållbara lösningar. Åländska hamnar som deltar är Sottunga kommun och Kökar Havspaviljongen.

St Olav Waterway skapar en ny vandringsled från Åbo över skärgården inklusive Åland till Hudiksvall. Den ansluter till befintliga St Olavsleder och svarar på det ökade intresset för vandringsturism. Åländska partner är Franciskussällskapet på Kökar och Sottunga kommun, medan Jomala församling och Nordiska skärgårdssamarbetet är associerade partner.

I Baltacar – ett projekt som vill synliggöra historiska skatter under vattenytan – är Ålands landskapsregering, Museibyrån, associativ partner.

Ytterligare kommer projektet Archipelago Partnership som främjar företagsutveckling i skärgård och på landsbygd att ha aktiviteter på Åland, fastän de saknar åländsk partner.

Totalt har Central Baltic-programmet 115 miljoner att fördela till projekt under programperioden under åren 2014-2020. Programmet har fyra målområden: konkurrenskraftig ekonomi, hållbar användning av gemensamma resurser, ökad tillgänglighet i regionen samt social inklusion och ökad kompetens.

Programmets finansieringsmöjlighet har visat sig vara väldigt attraktiv, vilket gör att konkurrensen är hård och kvalitetskraven höga. Antalet ansökningar har på två omgångar varit 325 st.

Antalet godkända projekt är nu sammalagt 67, vilket innebär att ungefär vart femte projekt har godkänts.

Organisationer med projektidéer kan nu i god tid planera ett konkret och genomtänkt projekt inför tredje ansökningsomgången. Den pågår under januari-februari 2017.

Läs mer på Central Baltics webbplats och kontakta informatör Ester Miiros på Contact Point Åland vid frågor, telefon +358 457 3421294.

Central Baltics webbplats

Redan pågående Central Baltic-projekt på Åland (som godkändes i första ansökningsomgången) är RIBS, Waterchain, MASPAO, ADAPT och SmartPorts.