Föglö har återfått sin sjukdomsfria status då det gäller fisksjukdomen IHN

Livsmedelsverket har den 12.3.2024 avvecklat den restriktionszon som inrättades den 28.5.2021 där det bland annat varit förbjudet att flytta fiskar, foder, biprodukter och icke desinficerad utrustning. De åtgärder som bestämts för restriktionszonen upphörde att gälla direkt när beslutet trädde i kraft den 12.3.2024. Ett gott samarbete mellan fiskodlingsföretagen, djursjukdomsmyndigheterna och andra aktörer har gjort det möjligt att utrota sjukdomen snabbt och smidigt.

Livsmedelsverket har 9.1.2024 publicerat den preliminära friförklaringen enligt Europeiska kommissionens delegerade förordning 2020/689 av den restriktionszon som sommaren och hösten 2021 upprättades efter utbrotten av fisksjukdomen IHN i Föglö. De smittade fiskarna har avlivats och de smittade anläggningarna har sanerats och hållits tomma en längre tid. Ett utrotningsprogram har varit i kraft sedan februari 2022, och fiskar från odlingarna, samt vilda fiskar i området har provtagits och proverna har analyserats för IHN-viruset. Kommissionen och medlemsstaterna har haft 60 dagar att lämna in skriftliga kommentarer avseende problem med det belägg som lämnats som stöd för friförklaringen. Inga sådana kommentarer har inkommit och friförklaringen är därmed godkänd. Jord och skogsbruksministeriet kommer inom mars månad ändra den nationella förordning som gäller bekämpning av djursjukdomar i kategorierna b och c, i fråga om utrotningsprogrammet i Föglö.

Denna friförklaring har ingen inverkan på restriktionszonen i Eckerö, där restriktionerna och den intensifierade provtagningen för att återfå den sjukdomsfria statusen, kommer att kvarstå minst hela år 2024. 

Läs hela pressmeddelandet under rubriken ”Bilagor” här intill. I pressmeddelandet finns även kartor över Föglö restriktionszon, som nu är avvecklad, och Eckerö restriktionszon, som nu är den enda kvarvarande IHN-restriktionszonen på Åland.

 

Kontaktuppgifter:

Laura Ölander, veterinär, Ålands landskapsregering

E-post: laura.olander@regeringen.ax

Tel. +358 18 25461