Förlängd tid för jakt på mårdhund och mink på häckningsskär under tiden 16-30 april 2024

Meddelande om offentlig delgivning
 
Landskapsregeringen har den 12 april 2024 beslutat att med stöd av 4 § landskapsförordning (2020/116) om jakt tillåta användning av hund under tiden 16-30 april 2024 vid jakt på mårdhund och mink på holmar och skär som saknar förbindelse (fast eller med färja). Vid jakten ska för ändamålet specialtränad hund användas för att minimera störningen för övrigt vilt. Jakten får bedrivas där jakträtt i enlighet med 2 kap. i jaktlagen för landskapet för Åland (1985:31) innehas. I övrigt ska jaktlagen för landskapet Åland följas.

Jägaren bör iaktta de lokala förhållandena och avbryta jakten om sjöfåglarna inlett häckningen. Havsörnen är mycket störningskänslig under häckningen vilket överlappar med tidpunkten för jakten. Jägaren bör därför iaktta särskild försiktighet om aktiva örnbon påträffas och undvika att röra sig närmare än 100 meter från boet.

Senast två veckor efter avslutad jaktsäsong ska jägaren rapportera resultatet av jakten på
blanketten i bilaga 1 eller digitalt i landskapsregeringens jaktportal.

Beslutet är taget i syfte att underlätta predatorkontrollen på häckningsskär för att förbättra
förutsättningarna för markhäckande fåglar att genomföra en lyckad häckning. Våren 2024 har det ovanligt svåra isläget medfört att kontrollen av häckningsskär inte har kunnat inledas lika tidigt som vanligt vilket har lett till att stora områden fortfarande inte har blivit kontrollerade. Jakten är normalt tillåten mellan 1.3 – 15.4 men kunde i år på många ställen inledas först i april. Förutom att isläget försenar starten har också de utbredda isarna underlättat spridningen av mårdhund och mink till mer avlägsna skärgårdsområden vilket ytterligare försvårar arbetet. Mårdhund och mink är invasiva arter som utgör ett starkt hot mot den naturliga faunan och det är därför viktigt att försöka minimera utbredningen inför fåglarnas häckningssäsong.
Delgivning om beslutet finns på landskapsregeringens elektroniska anslagstavla från den 12 april 2024 till och med den 30 april 2024.
Delgivningen finns också till påseende i en publik dator som är placerad i landskapsregeringens reception.
 

Mariehamn den 12 april 2024
 

Jaktförvaltare Robin Juslin
 

Jakthandläggare Roger Gustavsson