Framgångsrikt gränshinderarbete

De nordiska samarbetsministrarna tillsatte 2013 Gränshinderrådet för en mandatperiod över 2014 - 2017 inom ramen för det nordiska samarbetet. I Gränshinderrådet har de fem nordiska länderna men också Färöarna, Grönland, Åland och Nordiska rådet varsin representant. Gränshinderarbetet fick regeringschefernas förnyade stöd genom en deklaration hösten 2015.

Definitionen av begreppet gränshinder för arbetet är:

Lagar, offentliga regler eller praxis som hämmar individers mobilitet eller företags möjligheter att verka över gränserna i Norden.

Det ingår sålunda inte i rollen att ta sig an de hinder som uppkommit genom privata aktörer.

Årsrapporten 2015

Årsrapporten för 2015 godkändes slutligen i tisdags och publicerades igår onsdag på Nordiska ministerrådets webbplats.

2015 har varit ett framgångsrikt år för gränshinderarbetet. Målsättningen inför mandatperioden var att 5 – 10 gränshinder ska klaras av varje år. I orden ”klara av” ligger också betydelsen att lyfta bort hinder där bedömningen är att en lösning inte kan uppnås. Under 2015 avklarades tolv hinder varav endast två bedömdes som oframkomliga. I årsrapporten 2015 har trettiofem hinder prioriterats av Gränshinderrådet, ett antal som löpande varierar då en del avklaras och andra tillkommer.

För Ålands vidkommande har tre hinder varit bland de prioriterade; olika byggregler, ingen rätt till studiestöd efter utlandsboende och eltarifferna mot Sverige. Glädjande nog så tillhör frågan om studiestöd en av de avklarade med positivt resultat. Samtliga berörda nordiska länder tar bort boendekravet i utbetalarlandet som har funnits i lagstiftningen. Frågan om byggregler kommer under 2016 att diskuteras närmare med marknadens parter för att få en mer exakt beskrivning av problemet, frågan är idag för allmän för att kunna lösas på ett effektivt sätt. Avseende eltarifferna så förs diskussioner på flera plan, bland annat ministernivå.

Åland följer aktivt med i hinder där andra länder står som ansvariga då även Åland berörs av hindret.

I tisdags och onsdags var uppstarten för 2016 års arbete i Gränshinderrådet. Flera nya hinder har rapporterats in från informationstjänsterna där bland annat Hallå Norden ingår. Några av de ”nya” var gamla bekanta som redan ansetts som avklarade eller fått en ny förutsättning att lösas.

Länkar till publikationer för nedladdning

Gränshinderrådets årsrapport 2015

Femtiosex nordiska kombinationer

Mer information

För ytterligare information kontakta kontorschef och Ålands representant i Gränshinderrådet Gunnar Westerholm.

Telefon +46 70 5762410

E-post: gw@alandskontoret.se