Nordiska ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Höybråten, Finlands Anne Berner, Färöarnas Poul Michelsen, Danmarks Carl Holst, Ålands Veronica Thörnroos och Sveriges Kristina Persson.

Inga böter till Ryssland efter ministerbeslut

På onsdagen mötte Ålands nordiska samarbetsminister Veronica Thörnroos sina nordiska kollegor inom ramen för Nordiska ministerrådet i Köpenhamn.

En av de frågor som under en tid har varit ett orosmoment är de ryska myndigheternas stämplande av det nordiska kontoret i St Petersburg som utländsk agent. Kontoret som haft uppgiften att driva projekt och främja samarbetet mellan de nordiska länderna och nordväst Ryssland har statusen som NGO (Non Government Organisation). Förra året valde dock de ryska myndigheteran att avlägga så kallade kontrollbesök och samtidigt klassa kontoret som utländsk agent. Trots fler förhandlingar och påstötningar från Nordiska ministerrådet så har Ryssland hållit fast vid att verksamheten strider mot rysk lag.

Vid nordiska samarbetsministermötet i februari i år beslutade man att dra ned verksamheten till ett minimum och avsluta pågående projekt och säga upp personalen. På plats finns numera bara en bokförare. Kontoret har också flyttat till mindre lokaler i Sweden House i St Petersburg. Trots dessa åtgärder har ryska myndigheter utfärdat böter som förfaller till betalning den 30 september, d.v.s. om en vecka. Vid sitt möte på onsdagen informerades samarbetsministrarna om situationen och tog även beslutet att inte betala in de begärda böterna utan försöka förhandlingsvägen.

Att betala böterna skulle vara att erkänna vår skuld som utländsk agent, en status som vi inte kan omfatta, säger minister Thörnroos.

Ministerrådet följer noga utvecklingen och hoppas att det fortfarande ska finnas en öppning till förhandlingslösning.

En annan fråga som diskuterades var Nordiska rådets förslag att uppgradera det nordiska informationskontoret i Flensburg till ett Nordens hus. Förslaget anses dock belasta den nordiska budgeten ytterligare samt att det finns oklarheter i vad benämningen Nordens hus innebär. Ett förslag från minister Thörnroos innebar istället att man gör en större satsning på de Nordens hus och Nordens institut som redan finns, bland annat en starkare koppling till näringslivet.

Vid mötet medverkade också ledamoten i Nordiska samarbetskommittén Gunnar Westerholm.

För ytterligare information kontakta informationssekreterare Gunnar Westerholm telefon +46 8 6613730 eller e-post: gw@alandskontoret.se