Jodtabletter i beredskap

Läget i Ukraina påverkar inte strålningsläget i Finland. Myndigheterna rekommenderar att man bör ha jodtabletter hemma och på arbetsplatserna som en del av den grundläggande beredskapen, men man behöver inte köpa dem separat på grund av läget i Ukraina.

Att söka skydd inomhus är den primära skyddsåtgärden i en nödsituation med strålrisk, eftersom det är det mest effektiva sättet att minska strålningsexponeringen. Att ta jodtabletter är en sekundär stödåtgärd som rekommenderas för personer upp till 40 år, gravida och ammande. Ta jodtabletten endast på uppmaning av myndigheterna.

Vid eventuell strålrisk kommer myndigheterna att informera vidare.

Hos vuxna har man inte hittat samband mellan exponering för radioaktiv jod och sköldkörtelcancer och därför rekommenderas inte jodtabletter till personer över 40 år.

Dosering av jodtabletter för olika åldersgrupper

  • 130 mg kaliumjodid (100 mg jod) för 12–40-åringar och gravida
  • 65 mg kaliumjodid (50 mg jod) för barn i 3–12 års ålder
  • 32,5 mg kaliumjodid (25 mg jod) för barn i åldrarna 1 månad–under 3 år
  • 16,25 mg kaliumjodid (12,5 mg jod) för spädbarn under 1 månad

Den offentliga hälso- och sjukvården (ÅHS) ansvarar för distribution och utdelning av jodtabletter till gravida och till under 3-åriga barn. På de privata apoteken finns för tillfället inte jodtabletter vars dosering lämpar sig för under 3-åriga barn. ÅHS informerar närmare om distribution av jodtabletterna.

Jodtabletter kan köpas på apotek

För den övriga befolkningen, det vill säga barn över 3 år och vuxna upp till 40 år, rekommenderas egen beredskap. Hushållen kan köpa jodtabletter på privata apotek utan recept.

Till vissa grupper p.g.a. t.ex. olika sjukdomar rekommenderas inte jodtabletter. Mer information hittar du på Strålsäkerhetscentralens (STUK) webbplats.

Strålsäkerhetscentralens webbplats