Lantrådet och kansliministern besökte Bryssel

Lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellman besökte Bryssel den 26-27 januari. Under sitt besök träffade lantrådet och kansliministern den finska respektive svenska ambassadören till EU samt flertalet Europaparlamentariker.

Besöket syftade främst till att träffa de för Åland viktigaste samarbetspartners, men även att informera om behovet av reformerade upphovsrättsregler på EU-nivå.  

Lantrådet och kansliministern inledde besöket i Bryssel med att träffa Finlands ständiga representant till EU, ambassadör Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve, Sveriges ständiga representant till EU, ambassadör EU Anders Ahnlid, samt Finlands vice-ambassadör till EU Marianne Huusko-Lampinen för att informera om för Åland viktiga EU-frågor och etablera kontakterna för ett fortsatt samarbete. 

Förutom att få en övergripande bild av situationen i EU just nu, informerade lantrådet och kansliministern om problematiken kring upphovsrätten som finns på Åland. EU-kommissionen håller som bäst på att bereda en revidering av satellit- och kabeldirektivet vilket ska presenteras senare under våren.  Detta diskuterades även med representanter från de självstyrda områdena i Sydtyrolen, Färöarna samt den tysktalande regionen i Belgien.

– Att knyta kontakter är viktigt och vi har i Bryssel träffat samarbetspartners som liksom Åland vill se en modernare upphovsrätt. Vad gäller den större bilden av ett Europa i kris är det tydligt att EU liksom andra samarbeten utvecklas genom kriser, men just nu händer mycket på samma gång. Att hantera allt från Storbritanniens möjliga utträde till flyktingkrisens inverkan på Schengen är en stor utmaning för EU:s ledare. Jag tror EU är lösningen också i framtiden, andra alternativ än att samarbeta är inte rimliga, sade lantrådet Katrin Sjögren.

Under kvällen var lantrådet värd för en middag med europaparlamentarikerna Nils Torvalds, Miapetra Kumpula-Natri och Gunnar Hökmark, medarbetarna Anton Nilsson och Maria Pettersson, samt ett flertal Brysselålänningar. Även Europarättschef Michaela Slotte, specialrådgivare Julia Lindholm och praktikant Amanda Lycke deltog. 

– Det som blivit ännu klarare för mig under besöket är den oerhörda vikten av kontakter och nätverk, av att känna och träffa människor vid rätt tid och på rätt plats. Det behöver vi satsa ännu mer på, kommenterade kansliminister Nina Fellman efter besöket i Bryssel.

Ytterligare information:

Katrin Sjögren, lantråd

Tel. 25 370 eller 0457 5295100 eller katrin.sjogren@regeringen.ax

Nina Fellman, kansliminister 

Tel. 25 379 eller 040 8360220 eller nina.fellman@regeringen.ax

Michaela Slotte, europarättschef 

Tel. 25 193 eller 040 0762075 eller michaela.slotte@regeringen.ax

Julia Lindholm, specialrådgivare 

Tel. +32 476 943 529 eller julia.lindholm@formin.fi