Möte med tyska minoriteten i Belgien: geo-blockering, EU-parlamentsplats och strategiskt samarbete  

Förra veckan besökte en åländsk delegation Eupen, huvudstaden i den tyskspråkiga gemenskapen i Belgien. Den tyskspråkiga ministerpresidenten och Ålands vicelantråd skrev under besöket under en samarbetsdeklaration för gemensamma kraftansträngningar mot geoblockering och för ett fördjupat samarbete för att tackla vardagsproblem som autonomier och språkminoriteter möter.

– I den utmanande situation som många europeiska autonomier befinner sig i är det viktigare än någonsin att etablera starka och nära samarbeten sinsemellan. Att fördjupa samarbetet mellan våra autonomier kommer innebära goda möjligheter för framtida strategiska utvecklingsprojekt. Vi behöver varandra för att effektivt kunna lyfta autonomifrågor upp på agendan, både nationellt och internationellt, konstaterar vicelantråd Harry Jansson efter dagen.

Vicelantråd Harry Jansson skriver under samarbetsdeklarationen  

Vicelantråd Harry Jansson och Oliver Paasch, ministerpresident i den tyskspråkiga gemenskapen, signerar den nya samarbetsdeklarationen.

 

Den tyskspråkiga minoriteten i Belgien, Ostbelgien, har en långtgående självstyrelse med ett eget parlament, en reserverad plats i Europaparlamentet, samt representation i den belgiska senaten. Under dagen mötte Jansson fyra nyckelpersoner i Ostbelgien: ministerpresident Oliver Paasch, talman Charles Servaty, europaparlamentariker Pascal Arimont och ledamot i den belgiska senaten Gregor Freches.

– Smidig tillgång till kulturutbud på sitt eget modersmål är extremt viktigt. Problematiken med geoblockering är därför ett utmärkt pilotprojekt inför att vi i framtiden gemensamt kommer ha möjlighet att lyfta flera områden där minoritets- och autonomiperspektiv negligeras. Från Ålands sida är det också mycket värdefullt att inspireras av andra autonomiers arbete med att utveckla sitt självstyre, fortsätter Jansson.

Samarbetsdeklarationen sätter ramarna för arbetet på såväl lokal nivå som nationell och EU-nivå. Att inspireras av varandras lösningar för att säkerställa minoriteters rättigheter i Europa är kärnan i deklarationen.

– Den tyskspråkiga minoriteten utgör en ungefär lika stor andel av Belgiens befolkning som Ålands i Finland och de har en garanterad plats i Europaparlamentet. Det visar tydligt att det är fullt möjligt för Finland att införa ett liknande system också för Åland. Jag tror och hoppas att Finland inte vill behandla sin enda autonomi sämre än vad exempelvis Belgien gör och röstar ja till förslaget om den plats i Europaparlamentet som Åland har rätt till, säger Jansson.

Den åländska delegationen bestod av Harry Jansson, vicelantråd, Anton Nilsson, ministerråd, Johan Ehn, Ålands representation i Helsingfors och Alexandra Gäddnäs, praktikant i Bryssel. För samarbetsdeklarationen, se bilaga.