Nina Fellman och Anne Berner tillsammans, porträttbild

Nordiskt samarbetsministermöte om bland annat integrationssamarbete

På onsdagen möttes de nordiska samarbetsministrarna i Noux utanför Helsingfors under ledning av Finlands samarbetsminister Anne Berner. Det var samtidigt minister Nina Fellmans första möte i egenskapen av nordisk samarbetsminister för Åland.

På mötesagendan fanns sjutton punkter där utvecklingen av det nordiska samarbetet och den aktuella flyktsituationen med ett framtida integrationssamarbete diskuterades.

I utvecklingsarbetet finns en klar målsättning att få in mer politiska punkter vid samarbetsministrarnas möten och komma bort ifrån- och att delegera rena procedurfrågor som exempelvis beviljande av projektmedel. Frågor om vilka- och hur många ministerråd som ska finnas är en annan viktig fråga för framtiden.

I takt med att aktuella frågor varierar i samhället behöver också ministerrådsstrukturen följa med i tiden, säger Nina Fellman.

I generalsekreterarens förslag fanns också punkten att frågan om Färöarnas, Grönlands och Ålands status i det nordiska samarbetet ska skjutas fram till ”ett annat sammanhang”. Färöarna och Åland fick stöd av Island om vikten att få med även den diskussionen i det nu aktuella reformarbetet.

Som ett av de dagsaktuella ämnena diskuterades den aktuella flyktingsituationen. Nordens statsministrar har frågan på dagordningen vid sitt möte i London den 4 februari, därefter vet man mer om vilken färdriktning de nordiska länderna tar i fråga om eventuellt samarbete. Vid Nordiska rådets temasession den 18-19 april i Oslo är det flyktingfrågan som är själva temat. Samarbetsministrarna enades om att man behöver mer tid för diskussion och undersöker därför möjligheterna till ett extra möte i anslutning till temasessionen. Man enades dock om att avsätta medel för att arrangera ett årligt möte med temadiskussioner kring flykting- och integrationsfrågor.

Onsdagen avslutades med seminariet Östersjön – Nordens innanhav på Marina Congress Center i centrala Helsingfors. Moderator var Maria Wetterstrand som ställde frågor om vad nordiska samarbetet och dess ministrar kan göra för en bättre Östersjömiljö.

För ytterligare information kontakta kontorschef Gunnar Westerholm telefon +46 70 5762410 eller e-post gw@alandskontoret.se