Ny förvaltningsplan för de åländska vattnen

Onsdag den 22 december fattade landskapsregeringen beslut om en ny förvaltningsplan för de åländska vattnen, med tillhörande åtgärdsprogram och övervakningsprogram för åren 2022-2027. Vattenförvaltningsdokumenten presenterar åtgärder som syftar till att upp nå en god vatten- och miljöstatus för allt åländskt vatten. 

”Landskapsregeringen arbetar aktivt med att förbättra våra vatten. En god vattenkvalitet är en förutsättning för dricksvattenförsörjning, jord- och skogsbruk, turism och industri. Förvaltningsplanen följer våra sju strategiska utvecklingsmål, främst mål 3: friskt vatten och mål 4: biologisk mångfald.”, säger utvecklingsminister Alfons Röblom (Hi).

De flesta vattnen runt Åland är övergödda och klimatförändringarna riskerar att förvärra situationen.

- Tillståndet för den biologiska mångfalden i sjöar, kustvatten och hav behöver förbättras. Vi behöver arbeta aktivt och i samverkan mellan olika aktörer och med våra grannländer. Vi har ett gemensamt hav att förvalta., säger utvecklingsminister Alfons Röblom.

Åtgärder som ska genomföras är bland annat kopplat till fortsatt genomförande av det långsiktiga arbetet med dricksvatten och avlopp, olika vattenförbättrande projekt kopplat till jordbruket och den nya CAP-strategin och arbete med att inventera och stärka värdefulla livsmiljöer under ytan, för fisk och andra organismer, samt att samarbeta både lokalt och internationellt för att minska övergödning, värna biologisk mångfald och minska effekterna av klimatförändringarna.

Förvaltningsplanen har beretts av miljöbyrån efter samrådsprocesser och remissförfarande som har pågått sedan 2019.

En ny förvaltningsplan ska antas vart sjätte år och rapporteras till EU. Den senaste förvaltningsplanen togs 2015.

Se bilagan för ytterligare information.