Ny hembygdsrättslagstiftning från årsskiftet

Två nya hembygdsrättslagar träder i kraft den 1 januari 2016. Det framgår tydligare i lag både hur hembygdsrätten förvärvas och förloras. Den största förändringen gäller hur och när hembygdsrätten förloras. Personer med hembygdsrätt som utflyttat den 1 januari 2011 eller senare omfattas av det nya förlustförfarandet.

I landskapslag ingår klarare grunder än tidigare för när en person ska få hembygdsrätt efter att ha bott kortare tid än fem år på Åland. När det gäller förlusten av hembygdsrätt så sker denna fortsättningsvis efter fem års bosättning utanför Åland. Frånvaro från Åland för studier utgör inte stadigvarande utflyttning, vilket innebär att femårsperioden inleds först efter att studierna avslutats, dock senast fem år efter den i befolkningsdatasystemet registrerade utflyttningen.

Landskapsregeringen ska enligt den nya lagstiftningen skicka ett meddelande om förestående förlust av hembygdsrätt till den utflyttades folkbokförda adress senast 6 månader före den förestående förlustdagen. Den tid för vilken en studerande beviljats studiestöd av Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet ska beaktas innan meddelandet skickas. Den som studerat utan åländskt studiestöd får i meddelandet information om hur studierna ska redovisas.

För att alla som har hembygdsrätt när lagen träder i kraft ska få sin studietid beaktad och få informationen om när de senast måste flytta till Åland för att behålla sin hembygdsrätt finns en övergångsperiod på ett år under vilken ingen kommer att förlora sin hembygdsrätt på grund av utflyttning. De som flyttat ut under 2011 eller senare omfattas av det nya systemet. Före sommaren 2016 ska landskapsregeringen slutföra ett projekt för ny ärendehanteringslösning för hembygdsrätt.

Ytterligare information:

Sören Silverström, chefsjurist

Telefon + 358 18 25190

soren.silverstrom@regeringen.ax