Nya energiunderstöd från landskapsregeringen

Från den 1 februari 2023 kan ålänningar söka understöd för att byta ut oljeeldade värmekällor mot miljövänligare tekniker. Två nya understöd börjar gälla, ett stöd som riktar sig till låginkomsttagare och heter Understöd för avlägsnande av hälsovådliga och miljömässiga olägenheter medan det andra heter Understöd för byte av huvudvärmekälla.

Understödet för avlägsnande av hälsovådliga och miljömässiga olägenheter har kommit till för att främja en systematisk och hållbar fastighetshållning och ett upprätthållande av byggnadsbeståndets kvalitet, samt för att stöda och uppmuntra ägarna till att genomföra renoveringar av fastigheter där det behövs.

Understödet har ett inkomsttak och är till för att underlätta åtgärder som problem med mögelangrepp, radon inomhus, otjänligt dricksvatten, ålderstigna elsystem, angrepp av skadeinsekter samt byte från fossilbaserad värmekälla till miljövänligare alternativ.

Samtidigt tas ett liknande understöd bort eftersom det nya stödet täcker eventuella problem på ett effektivare och bredare sätt.

 

Understöd för byte av huvudvärmekälla är riktat till privatpersoner som äger den bostad för permanent boende där åtgärden ska ske. Sökandes hemkommun ska vara belägen på Åland och stödet beviljas då huvudvärmekällan byts från oljeeldning till:

  • Fasta biobränslen (ved, pellets, flis)
  • Fjärrvärme
  • Värmepump som ansluts till ett vattenburet uppvärmningssystem.

”Landskapsregeringen fortsätter sitt arbete med att minska utsläppen av växthusgaser till atmosfären och att förbättra boende- och närmiljön för alla som är bosatta eller vistas på Åland”, säger Vice lantrådet Harry Jansson.