Olle Wästberg besöker Åland

Olle Wästberg, känd publicist, politiker, diplomat mm i Sverige, besöker Åland den 19−20 september.

Olle Wästberg har en lång meritlista: han har varit riksdagsledamot för Folkpartiet (nu Liberalerna), statssekreterare i finansdepartementet, generaldirektör för Svenska Institutet, chefredaktör för Expressen, svensk generalkonsul i New York, med mera.

Nu senast var han ordförande för 2014-års demokratiutredning i Sverige. Demokratiutredningen kom med sitt betänkande i januari 2016, och där föreslås bland annat en försöksverksamhet med 16-års rösträttsålder i kommunalval i Sverige. I betänkandet finns också en rad andra förslag som är ägnade att förstärka demokratin. Bland dem kan nämnas förbättrade möjligheter till folkinitiativ, bättre förutsättningar för förtroendevalda och insatser för att öka valdeltagandet och representationen för personer med funktionsnedsättning och för personer som är födda utrikes.

Olle Wästberg besöker Åland 19−20 september på inbjudan av lantrådet Katrin Sjögren. Lantrådet delar på värdskapet med Sveriges generalkonsul Olof Ehrenkrona. Wästberg kommer under sitt besök att diskutera sänkt åldersgräns för rösträtt och andra demokratifrågor med såväl politiker som tjänstemän vid landskapsregeringen.

Under sitt besök kommer Wästberg att hålla en föreläsning på temat ”Låt fler forma framtiden!”

Information om föreläsningen i landskapsregeringens kalender

Samma dag som Wästberg håller sin föreläsning samlas Ålands lagting efter sitt sommaruppehåll. På lagtingets bord ligger då lagförslaget om sänkt rösträttsålder till 16 år i de åländska kommunalvalen och rådgivande kommunala folkomröstningarna. Förslaget har i dag klubbats i landskapsregeringen. Sänkningen föreslås på försök till och med den 31.12.2022. Det betyder att åtminstone kommunalvalet år 2019 blir öppet för 16-åringar, om lagförslaget går igenom.

Närmare information ger Casper Wrede, valadministratör, telefon +358 457 3425043.