Vetenskapligt laxfiske kan inledas inom yrkesfisket – planen justerad efter EU:s fiskerikommittés bedömning


Den 27 maj inleds det vetenskapliga laxfisket inom det kommersiella fisket. I fisket kan det ingå maximalt 32 fiskebåtar, varav 14 är registrerade i landskapet.

I februari skickade jord- och skogsbruksministeriet in en plan för ett vetenskapligt laxfiske till Europeiska kommissionen. Planen inkluderar även Åland. Syftet är att få fram aktuell vetenskaplig information om förekomsten av lax från Ljungan älv i Sverige, information som sedan kan utgöra ett viktigt faktaunderlag inför fastställandet av kommande års kvoter. 

Europeiska kommissionen har begärt och fått en bedömning av EU:s vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommitté för fiskerinäringen (STECF) av vilken det bl a framkommer att Finland ska precisera grunderna för det vetenskapliga fisket, att det vetenskapliga fisket inte ska simulera ett fullskaligt fiske samt att det är nödvändigt att säkerställa att de fiskare som deltar fullgör sina skyldigheter. 

Utgående från STECF:s bedömning har antalet fiskebåtar som ingår i det vetenskapliga fisket minskats från den ursprungliga planens 45 båtar. Enligt den ändrade planen får 32 fiskebåtar, med vilka det under något av åren 2022–23 har fiskats minst 64 laxar, delta i det vetenskapliga fisket från och med den 27 maj. Ålands landskapsregering beviljar tillstånd för vetenskapligt fiske för de 14 åländska fiskebåtar som kan ingå. 

I planen har det också preciserats att kommersiella fiskare som deltar i det vetenskapliga fisket förlorar sitt fisketillstånd om de inte fullgör sina åtaganden för deltagandet. Fiskarna förutsätts registrera fångstplats och fångsttid, vikt, längd och kön i fråga om all vild lax som de har fångat samt ta fjällprover för analys av laxens ursprung för att få fram information om eventuell förekomst av lax från Ljungan i fångsten.

Landskapsregeringen kommer inom kort att vara i kontakt med de fiskare som kan involveras i det vetenskapliga fisket, fastställa nödvändiga anvisningar samt bevilja de vetenskapliga fisketillstånden.