Anmäl misstanke om överträdelse av penningtvättslagen

Landskapsregeringen utövar tillsyn av efterföljandet av lagen om förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen) när det gäller fastighetsförmedlingsrörelser och rörelser för förmedling av hyreslägenheter och hyreslokaler på Åland. Syftet med penningtvättslagen är att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism, att främja avslöjande och utredning av sådan verksamhet samt att effektivisera spårning och återtagande av brottsvinningen.

Landskapsregeringen tillhandahåller i enlighet med 7 kap. 9 § i penningtvättslagen ett elektroniskt system för att ta emot anonyma tips om misstänkta överträdelser av bestämmelserna i penningtvättslagen. En anmälan kan t.ex. göras av en anställd eller en kund hos förmedlingsrörelsen. Anmälarens personuppgifter är sekretessbelagda. Landskapsregeringen överlåter inte uppgifterna till den part som anmälan gäller och informerar inte heller den som har gjort anmälan om eventuella fortsatta åtgärder. Du hittar länken till rapporteringssystemet här.

Privatpersoner kan också meddela om iakttagelser relaterade till penningtvätt eller finansiering av terrorism genom att skicka e-post till polisen via adressen: rahanpesuilmoitukset@poliisi.fi.

Mer information om penningtvätt och finansiering av terrorism finns på hemsidan penningtvätt.fi och här på landskapsregeringens hemsida. Mer information om fastighetsmäklarverksamhet på Åland finns på landskapsregeringens hemsida.