Landskapsförordning (1995:44) om yrkesfiske (1996/32)

1 §.  Tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser om vad som avses med yrkesmässigt fiske, egentliga yrkesfiskare och binäringsfiskare som är beroende av inkomster från fiske för sin försörjning. (1996/32)

Förordningen är tillämplig inom allmänt vattenområde i landskapet.

2 §.  Yrkesmässigt fiske

Med yrkesmässigt fiske avses fiske som bedrivs med laxfälla, därmed jämförbar konstruktion, not, trål, ryssja med en höjd som överstiger 1,5 meter, laxrev med fler än 150 krokar, eller laxnät med en sammanlagd längd överstigande 525 meter.

3 §.  (2009/60)  Egentliga yrkesfiskare

Med egentliga yrkesfiskare avses personer vars inkomster från fiske utgör minst 30 procent av det sammanlagda beloppet av personens förvärvsinkomster, om minst 5.000 euro är inkomster från fiske.

Till grund för bedömningen av om en person erhåller minst de inkomster som anges i 1 mom. läggs den senast verkställda beskattningen samt bokslut från fiskeriverksamhet från samma år.

4 §.  (2009/60)  Binäringsfiskare som är beroende av inkomster från fiske för sin försörjning

Med binäringsfiskare som är beroende av inkomster från fiske för sin försörjning avses personer vars inkomster från fiske utgör högst 30 procent men minst 15 procent av det sammanlagda beloppet av personens förvärvsinkomster, om minst 2.500 euro är inkomster från fiske.

Till grund för bedömningen av om en person erhåller minst de inkomster som anges i 1 mom. läggs den senast verkställda beskattningen samt bokslut från fiskeriverksamhet från samma år.

5 §.  (1996/32)  Inkomster från fiske

Med inkomster från fiske i denna förordning avses ersättning för första försäljningen av fisk samt för arbete som fiskare ombord på ett fartyg med hemort i landskapet. Ersättning för första försäljningen av fisk som ingår i en näringssammanslutnings eller i ett aktiebolags resultat skall fördelas mellan ägarna enligt de ägoandelar dessa har i sammanslutningen eller enligt det röstetal dessa har i bolaget.

Med näringssammanslutning i 1 mom. avses partrederier, öppna bolag, kommanditbolag och sådana konsortier som två eller flera personer har bildat för att bedriva näringsverksamhet och som är avsedda att verka för delägarnas gemensamma räkning, om de inte skall betraktas som samfund.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

1995:44

Denna förordning träder omedelbart i kraft. (utgiven från tryckeriet 6.7.1995)

1996/32

Denna förordning träder i kraft den 1 april 1996.

Utan hinder av bestämmelserna i 4 § skall personer som vid de tre senast verkställda statsbeskattningarna sammanlagt erhållit minst 6.000 mark i skattepliktiga inkomster från fiske anses vara binäringsfiskare som är beroende av inkomster från fiske för sin försörjning till utgången av år 2000

2002/12

Denna förordning träder omedelbart i kraft. Utgiven från tryckeriet den 4 mars 2002.

2009/60

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2010.

Åtgärder som denna förordning förutsätter får vidtas innan den träder ikraft.