Om webbplatsen

Det här är Ålands landskapsregerings officiella webbplats. Vi har byggt webbplatsen med förhoppningen att den ska vara tillgänglig och användbar för så många som möjligt. Bäst fungerar webbplatsen om du använder en senare version av en modern webbläsare.

Hitta på webbplatsen

Det finns olika sätt att hitta det du söker på regeringen.ax. De två viktigaste är att navigera med ämnesingångarna och att söka.

Navigera med ämnesingångarna

 

De tolv ämnesingångarna på regeringen.ax
De tolv ämnesingångarna på regeringen.ax

Välj en ämnesingång som intresserar dig på startsidan. Navigera sedan vidare med hjälp av menyn uppe i sidhuvudet. 

Sök

Använd sökrutan för att söka på webbplatsen. På större skärmar visas sökrutan uppe till höger på alla sidor. Du kan filtrera ditt sökresultat för att se enbart webbsidor, filer eller författningar.

Följsam design och möjlighet att förstora text

Följsam design och responsivitet innebär att webbplatsens utseende automatiskt anpassas efter den skärm den visas på. På det här sättet hoppas vi att läsbarheten ska vara god oavsett om du använder datorn, surfplattan eller mobilen då du går in på vår webbplats.

Om textstorleken ändå skulle kännas för liten kan du enkelt förstora innehållet på webbsidorna genom att hålla ner Ctrl-tangenten och samtidigt trycka på plustangenten. För att förminska innehållet igen håller du ner Ctrl-tangenten och trycker samtidigt på minustangenten.

Tangentbordsnavigering och snabbkommandon

Du kan använda enbart tangentbordet för att navigera runt på webbplatsen. Med tabulatortangenten flyttar du dig framåt i menyer och mellan länkar. Gå bakåt genom att trycka på skifttangenten samtidigt som du trycker på tabulatortangenten. För den som navigerar med tangentbordet finns en genväg till sidans huvudinnehåll. Genvägen dyker upp då du trycker på tabulatortangenten.

För att navigera framåt och bakåt mellan olika sidor du besökt kan du använda Alt-tangenten och piltangenterna framåt och bakåt. Håll ner Alt-tangenten och tryck sedan på framåt eller bakåt för att växla mellan sidorna.

Vanliga kortkommandon som Ctrl+S för att spara en webbsida och Ctrl+P för att skriva ut en webbsida fungerar som vanligt i de flesta webbläsare. Vi har inte skapat några för webbplatsen specifika snabbkommandon.

Talande Webb

Vi tillhandahåller tjänsten Talande Webb för uppläsning av innehåll på regeringen.ax. 

Talande Webb är ett hjälpmedel som gör att webben talar. Talande Webb läser upp webbsidor och pdf-filer, markerar den text som läses upp, sparar uppläst tal som mp3, förstorar texten och ger dig möjlighet att skärma av för att hålla fokus på det du läser. 

Talande Webb fungerar på smarta mobiltelefoner, surfplattor, Mac och PC utan att du behöver ladda ned programmet till din egen dator. Talande Webb är gratis för dig som användare.

Tillgänglighet

Då vi upphandlade webbplatsen ställde vi som krav att den skulle byggas i enlighet med Riktlinjerna för tillgängligt webbinneåll (WCAG) 2.0. Dessutom gav vi de medarbetare som skulle vara med och skapa innehåll till webbplatsen möjlighet att delta i utbildning i hur man skapar tillgängligt webbinnehåll. Utbildningen, där vi bland annat lärde oss hur man skriver texter som är lätta att förstå, var mycket populär. Också under den fortsatta utvecklingsprocessen har vi försökt arbeta aktivt med att göra vår webbplats så tillgänglig som möjligt.

Vi försöker kontinuerligt förbättra tillgängligheten på våra webbplatser. Du kan hjälpa oss i det arbetet genom att rapportera sådant som inte är tillgängligt, eller genom att direkt föreslå förbättringar.

Om webbplatsen eller delar av webbplatsen är otillgänglig för dig är du naturligtvis välkommen att kontakta oss för att få informationen på något annat sätt.

I tillgänglighetsredogörelsen för regeringen.ax kan du läsa mer om tillgängligheten på webbplatsen.

Standarder, filformat och skript

Webbplatsen följer webbstandarden HTML5. För presentationen används en kombination av CSS3 och CSS2.

Vår webbplats innehåller förutom webbsidor också ganska många bilagor. De flesta bilagorna är pdf-filer. Pdf-filer öppnas normalt direkt i webbläsaren, men kan också öppnas med programmet Adobe Acrobat Reader som är gratis.

Adobes webbplats där du kan läsa om och ladda ner Adobe Acrobat Reader

En del bilagor är i formaten doc, docx, xls och xlsx. De kan du ladda ner och öppna med office-program, till exempel Microsoft Office, Apache OpenOffice, LibreOffice eller NeoOffice.

Du kan använda webbplatsen även om du stängt av Javascript, men webbplatsen fungerar bäst om du tillåter användning av Javascript.

Språk

Tillsvidare finns regeringen.ax enbart på svenska.

På webbplatsen aland.ax finns information om Åland och självstyrelsen förutom på svenska också på engelska.

Läs om Åland på engelska på webbplatsen aland.ax