Utställningar - 2022

Under 2022

Fönster mot framtiden          

Åland 100 projektet "Fönster mot framtiden” som görs i samarbete med Ålands gymnasium En ungdomssalong skapas, ungdomar får bekanta sig med den åländska konstens utveckling under 100 år med sikte på framtiden 

Arrangör: Föräldraföreningen Bild och formskolan r.f. 

Januari - 27 februari

Anders Wiklöfs konstsamling

Som en del av firandet av Ålands 100-årsjubileum visas Anders Wiklöfs konstsamling på Ålands konstmuseum för första gången. Besökarna får chansen att se en nordisk kulturskatt där över 70 verk pryder konstmuseets väggar. Anders Wiklöf bjuder på entréavgiften och biljetter till utställningen kan hämtas i receptionen på Hotell Arkipelag i Mariehamn.

Januari - 9 juni

Fotoutställning Åland 100 i Esplanaden

Medlemmarna i fotoklubben Obscura ställer ut foton längs med promenadvägen i Esplanaden. Fotona är tagna på olika platser på Åland. De sitter uppsatta i ramar på lyktstolparna. Vid början, i slutet och i mitten av fotoraden finns skyltar med en QR-kod som länkar till information om fotona. Man kan även få en utskriven lista på Visit Åland och Ålands museum.

Arrangör: Fotoklubben Obscura

Januari-februari samt april    

Det åländska egensinnet – konsthantverk från Åland          

Konsthantverk av ett trettiotal åländska hantverkare. Utställningen visas på Taito Galleria Craft Corner, Södra Esplanaden, Helsingfors i januari-februari 2022. En del av utställningen visas också på Galleriet, Torggatan 15 i Mariehamn i april 2022.        

Arrangör: Ålands slöjd & konsthantverk r.f.

10 januari - 25 februari

Konsthantverksutställning i Helsingfors

Det åländska egensinnet – konsthantverk från Åland. Slöjd & Konsthantverk r.f. firar Ålands 100 år som självstyrt, demilitariserat och neutraliserat örike med denna konsthantverksutställning. I utställningen deltar över tjugo hantverkare bosatta på Åland, keramiker, guldsmeder, läderarbetare och textilare som arbetar i olika tekniker.

24 mars - 27 april

Utställning: Mitt avtryck

Mitt avtryck är ett övergripande tema och riktar sig till barnomsorgsverksamheter, grundskolor och landskapets skolor samt till högskolan. Tanken med Mitt avtryck är att ge möjlighet för barn, elever och studerande att reflektera kring Åland 100 och samtidigt vara kreativa och få skapa. I mars ställs verken ut på Ålands museum.

28 januari - 25 mars

LOVE Åland, Nordens hus i Köpenhamn

"Mitt skapande är en kärlekshistoria. Jag betraktar Åland med oändlig kärlek. Varje dag och natt, sommar som vinter, från gator till naturlandskap, från båthus till glimtar av hav. Det är ovärderligt att få fånga skönheten på akvarellpapper och med Cyanotypi Alternative Photography."

Den åländska skärgården har en central roll i Tokur Ehres konstnärskap. Hon intresserar sig för den realistiska dimensionen av naturlandskapet, såväl som den personliga tolkningen.

Arrangör: Galleri Skarpans

7 maj - 11 september

Utställning: Minnen och nostalgi, Ålands kulturhistoriska

I sommar visar Ålands kulturhistoriska museum utställningen Minnen och nostalgi med föremål och fotografier från de senaste hundra åren som ett led i Åland 100-firandet. Kom med på en fascinerande resa längs minnenas allé! Utställningen visas 7 maj – 11 september.

Arrangör: Ålands kulturhistoriska museum

16 maj – 21 december 

Utställning: Önningebykolonisterna på Waldermarsudde, Stockholm

12 juni

Hur såg livet ut i Mariehamn för 100 år sedan?, Mariehamnsmuséet

18.00 Vernissagefest för sommarutställningen och säsongsöppning i Mariehamnsmuseet, Ålandsvägen 42 (under Mathis-hallen)

"Hur såg livet ut i Mariehamn för 100 år sedan?” är temat för 2022 års sommarutställning, som i text och bild berättar om stadens hundraåriga hus, i samarbete med Mariehamns stadsarkitektkontor och Ålands museum. Utställningen förverkligas med stöd från Mariehamns stad och Ålands kulturdelegation. I samband med utställningen ordnas även stadsvandringar under sommaren. Vernissagefestens musikprogram av orkestern Red Beans & Rice bjuder upp till dans i äkta 20-talsstil!      

Arrangör: Miniatyrstadens vänner r.f. 

17 juni

Bomarsunds besökscentrum invigs

I juni 2022 öppnar Bomarsunds besökscenter sina dörrar för allmänheten. Här kan du själv göra nya upptäckter bland ruinerna av den en gång mäktiga fästningen. Besökare kan förvänta sig en helt ny upplevelse av den historiska platsen och en komplett ny utställning håller som bäst på att ta form. Bomarsunds fästning var en gång i tiden Ålands mest magnifika byggnadsverk. Fästningen uppfördes av den ryska krigsmakten som en viktig utpost mot väster.