Tre barn använder reflexer i mörkret på en väg

Reflexer - bra året runt

Du har väl reflexer när du tar en promenad i kvällsmörkret? Utan reflexer är du svår att se, både ute på landet och i stan. Och reflexerna gör nytta året om, inte bara på vintern. Det finns mörka timmar varje dygn året runt.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

Det finns många bra skäl att använda reflexer.

Gatubelysning garanterar inte att du syns

De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas, sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.

Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av både bilförare och busschaufförer.

Tänk på: När vägbanan är blöt blir den mörkare. Då minskar gatubelysningens effekt.

Ge bilföraren en chans!

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20-30 meter från dig.

 

synas med reflex på olika avstånd

Tänk på: Du syns sämre när det regnar eller snöar. Placera reflexerna långt ner på ben och armar. Då syns de bäst. Tunga fordon har längre stoppsträcka än personbilar.

Reflexer måste bytas ut

Reflexer håller inte hur länge som helst. Normal livslängd är ungefär tre år.

Så här kan du kontrollera om en reflex fortfarande fungerar: Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum. Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya, bör du kassera den.

Tips! Köp alltid CE-godkända reflexer.

Hundar och hästar behöver också reflexer

Kvällspromenaden med hunden kan bli livsfarlig om inte både hundägare och hund bär reflexer. Hur väldresserad hunden än är, kan den plötsligt streta iväg åt ett helt annat håll än husse och matte tänkt. Lika viktigt är det att både häst och ryttare har reflexer om de rider längs gator och vägar i mörker. Ritten blir tryggare och risken för osäkra trafiksituationer minskar.

Visste du att det är lag på att använda reflex? Enligt ska gående och ryttare som är ute när det är mörkt använda reflex. Om möjligt ryttaren ha reflex på hästen.

Tio vanliga undanflykter till att inte använda reflexer

Det är alltid bekvämt att skylla ifrån sig när man inte har gjort det man borde. Så även när det gäller reflexer. Följande tio undanflykter var vanligast när svenska Trafikverket gjorde en undersökning om reflexanvändning. Tycker du att någon håller?

  • Glömska
  • Slöhet
  • Tror att jag syns tack vare gatubelysningen
  • Gör kläderna fula
  • Bökig att använda
  • Går bara på trottoaren
  • Hinner undan om det skulle krävas
  • Reflexen ligger i en annan jacka
  • Går bara korta avstånd
  • Bor där det är lite trafik

Lagstiftning

Vägtrafiklag (2023:108) 15, 50 §