Translate this page to another language

Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that the Government of Åland is not responsible for any inaccuracies.

Kultur, teater, musik - 2022

Under 2022

Jubileumsmiddag med teater - Ålandsfrågan mina herrar, Smakbyn

Med Micke Björklunds goda åländska mat och sista akten ur teaterstycket ”Ålandsfrågan mina herrar!” firar vi Självstyrelsen 100 i Smakbyn. Scenen i restaurangen är en fartygssalong. Där tas nyheten om att Ålandsfrågan avgjorts i Genève emot av en lugn svensk kapten och en mycket upprörd åländsk stuert, fru Sjöblom. Nicklas Lantz regisserar och Jerker Örjans skriver. Lillebror Åhlund spelar dragspel.
Arrangör: Smakbyn

2 januari

Säg det i toner, kl.14:00 Trobergshemmet

En konsert med åländsk och nordisk musik i fokus för att lyfta den musikskatt som vi har här på Åland och närmast runtom oss i Norden. Klassisk musik
blandat med romanser och visor. Medverkar gör Sara Alm, sopran och Kaj-Gustav Sandholm, piano.
Arrangör: Sara Alm och Kaj-Gustav Sandholm

22, 26-29 januari

Ålandskungen - musikal FRAMFLYTTAT - PRELIMINÄRT SLUTET AV FEBRUARI 

Musikalen Ålandskungen kommer att handla om Julius Sundblom och de historiska händelserna kring självstyrelsen. Handlingen inleds med Sundbloms landsförvisning i början av 1900-talet och avslutas när statyn över honom reses i slutet av 1940-talet. Musikalen bjuder på musik i olika genrer: folkmusik, nationalromantik, jazz, finsk tango och en hel del svulstig musikalpop. Totalt ges fem föreställningar på Alandica, Ålandskungen förverkligas av manusförfattaren Dag Thelander, kompositören Per Wickström och regissör Arn-Henrik Blomqvist.
Arrangör: Teatergruppen Kompani Nord

4-6 februari

Musik- och dansfestival

Upplev en åländsk musik och dansfestival 4-6 februari i Alandica. Syftet med festivalen är att visa upp åländsk musik och dansverksamhet i sin bredd: pop, rock, jazz, klassiskt, kör, folkmusik och dans i olika former visas upp. Målet är att festivalen ska bli ett av vinterns största kulturevenemang. 
Arrangör: Zevents i samarbete med PR-Media.ax och Festmagasinet

4, 13 och 14 februari                 

Vänskap i musiken, 4 februari 19:00, S:t Görans kyrka, Mariehamn, 13 februari 16:00, Geta församlingshem, 14 februari 19:00, S:t Görans kyrka, Mariehamn               

En konsert om vänskapen mellan åländsk och nordisk musik i fokus för att lyfta den musikskatt som vi har här på Åland och närmast runtom oss i Norden.Klassisk musik blandat med romanser och visor. Medverkar gör Sara Alm, sopran och Kaj-Gustav Sandholm, piano.
Arrangör: Sara Alm och Kaj-Gustav Sandholm

17 - 23 februari 

Det blåa Åland - en vinterfest

17.2  Ljuspromenaden
Start vid första delen av Nabben. Promenaden går sedan via våtmarkerna till Ålands sjökvarter och deras ljusfest. Promenaden tar ca 30 minuter. Marschaller lyser upp hela vägen.

17.2 -23.2 Sjökvarterets ljusfest
Öppnar kl.18.30 den 17.2. ca 10 ljusinstallationer i sjökvarteret.
kl.18.45 Dansuppvisning med dansare från ÅMI
Kl.19.15 Eldshow med Alexandra Sjöblom.

19 februari -13 mars

Mitt blåa Åland 

En jurybedömd konstutställning med åländska konstnärer.
Visas i stadsbibliotekets utställningdel samt i Kulturkällaren, Norra Dörren med ingång från Styrmansgatan till stadsbiblioteket. Öppettider meddelas senare.

20 februari 

Barnens ljusfest

Förskolebarn från Åland har gjort glasljuslyktor och vi ställer upp dem i en mäktig. Installation och tänder dem. Preliminärt kl.17.00. Mariehamns stad bjuder, om coronaregler tillåter det, på varm choklad och kanelbullar.

22 - 24 februari

Barnens snöskulpturfestival, Miramarplattformen

Konstnären Minna Öberg hjälper barn att knåda, hugga ut och skapa i snö mellan kl.11-14 22-24 februari. Digital föranmälan ett måste.

2 mars

100 dagar före

11,12,13,16,17,18,19, 20, 25, 26 mars           

MIRAMAR - I Afton Dans,

Fars i två akter av Robert Liewendahl. Vill du skratta, se farsen MIRAMAR av Robert Liewendahl som främst utspelar sig på den kända åländska restaurangen Miramar i Mariehamn år 1969.Pjäsen innehåller mycket 60-tals-musik. På scenen står 22 skådespelare och dansare. Nils-Runar Back är verkstadschef på Mariehamns Frostfria. Innan det är dags att åka till Miramar på personalfest, har han bjudit hem alla på en fördrink. Det borde han inte ha gjort.
Arrangör: Teater Alandica

19 mars

Nowrooz Pirooz, Smakbyn               

Nowrooz Pirooz - ett evenemang för alla sinnen! Nowrooz är det persiska nyåret och infaller på vårdagjämningen och firas bland många folkgrupper världen över.Den 19 mars 2022 firar vi Nowrooz på Smakbyn med traditionsenlig dans, musik, poesi och mat. Program och biljetter släpps under hösten 2021!
Arrangör: Sheyda Shafiei & Smakbyn

24 april 

Konsert, Torget i Mariehamn

Förbundet har 13 självständiga medlemsföreningar. Storkonsert för att fira Åland 100 på torget den 24 april 2022       
Arrangör: Ålands sång och musikförbund

8 maj             

Monolog - Fanny Sundström 

Utdrag från Ålands radio: Landskapsregeringen anlitar regissören och dramaturgen Pekka Sonck för att sätta upp pjäsen ”Fanny” med anledning av Åland 100.
–Tanken är att det ska bli en dialog om Fanny Sundström, den första kvinnliga landstingsledamoten på Åland, säger Jan-Ole Lönnblad, kulturchef på landskapet.
–Om allt går i lås blir premiären den 8 maj, samma datum som ålänningarna för första gången röstade i ett landstingsval, säger Jan-Ole Lönnblad.        
Arrangör: Ålands landskapsregering

14 maj 

Åland i ord och ton, kl.19.00 Alandica Kultur och kongress               

Stella Vokalensemble och Gölby Fiddlers ger, med anledning av Åland 100 år, en gemensam konsert med sånger och låtar ur den åländska musikskatten. Producent och dirigent för konserten är Anders Laine 
Arrangör: Anders Laine

29 - 30 maj    

Havsandar     

Ett jubileumsprojekt Havsandar, en konsertföreställning med storkör, solister och dansare. Till viss del nyskriven musik av Ella Grussner Cromwell-Morgan,manus och regi Isabella Grussner-Sarling. Producent och dirigent Johanna Grussner.  
Arrangör: Ålands projektkör r.f.

9 juni

Folkdans        

Folkdanser framfördes för första gången på Åland i samband med den stora sångfesten i Mariehamn 1922. Det kommer synliggöras med uppvisning. 
Arrangör: Folkdansarna på Åland r.f.     

10,11,12,15,16,17,18 juni       

Opera: Djävulsdansen i Skarpans                

På en bal hos överste Grunt i Skarpans år 1842 blir den vackra prästfrun Agatha Sipelius uppbjuden av en stilig rysk officer. Parets dans utvecklar sig till en dramatisk ocherotisk uppvisning som förfärar alla. Och orkestern – den förmår inte sluta spela… Musik DDaniel Hjorth * Libretto Rickard Bark* Regi Robert Liewendahl Kapellmästare Martin Segerstråle * Koreografi Jon Hoff * Scenografi Ulrika Kjeldsen *Kostymer Lena Andersson och Gunilla Nilsson       
Arrangör: Teater Alandica

 

 

Publicerad 29.11.2021 kl. 13:42
Uppdaterad 19.1.2022 kl. 11:14