Kultur, teater, musik - 2022

Under 2022

Jubileumsmiddag med teater - Ålandsfrågan mina herrar, Smakbyn

Med Micke Björklunds goda åländska mat och sista akten ur teaterstycket ”Ålandsfrågan mina herrar!” firar vi Självstyrelsen 100 i Smakbyn. Scenen i restaurangen är en fartygssalong. Där tas nyheten om att Ålandsfrågan avgjorts i Genève emot av en lugn svensk kapten och en mycket upprörd åländsk stuert, fru Sjöblom. Nicklas Lantz regisserar och Jerker Örjans skriver. Lillebror Åhlund spelar dragspel.

Arrangör: Smakbyn

2 januari

Säg det i toner, kl.14:00 Trobergshemmet

En konsert med åländsk och nordisk musik i fokus för att lyfta den musikskatt som vi har här på Åland och närmast runtom oss i Norden. Klassisk musik

blandat med romanser och visor. Medverkar gör Sara Alm, sopran och Kaj-Gustav Sandholm, piano.

Arrangör: Sara Alm och Kaj-Gustav Sandholm

4, 13 och 14 februari                 

Vänskap i musiken, 4 februari 19:00, S:t Görans kyrka, Mariehamn, 13 februari 16:00, Geta församlingshem, 14 februari 19:00, S:t Görans kyrka, Mariehamn               

En konsert om vänskapen mellan åländsk och nordisk musik i fokus för att lyfta den musikskatt som vi har här på Åland och närmast runtom oss i Norden.Klassisk musik blandat med romanser och visor. Medverkar gör Sara Alm, sopran och Kaj-Gustav Sandholm, piano.

Arrangör: Sara Alm och Kaj-Gustav Sandholm

14 februari - 13 mars 

Det blåa Åland - en vinterfest

Vinterfesten består av en rad aktiviteter för både barn och vuxna i centrala Mariehamn och stadsbibban: Ljuspromenad med pop-up händelser, en ljusfest i Ålands Sjökvarter, musikkväll, jurybedömd konstutställning, barnens ljusfest och snöskulpturfestival, gympapass ute. 

17.2  Ljuspromenaden

Start vid första delen av Nabben. Promenaden går sedan via våtmarkerna till Ålands sjökvarter och deras ljusfest. Promenaden tar ca 30 minuter. Marschaller lyser upp hela vägen.

17.2 -23.2 Sjökvarterets ljusfest

Öppnar kl.18.30 den 17.2. ca 10 ljusinstallationer i sjökvarteret.

kl.18.45 Dansuppvisning med dansare från ÅMI

Kl.19.15 Eldshow med Alexandra Sjöblom.

19 februari -13 mars

Mitt blåa Åland 

En jurybedömd konstutställning med åländska konstnärer.

Visas i stadsbibliotekets utställningdel samt i Kulturkällaren, Norra Dörren med ingång från Styrmansgatan till stadsbiblioteket. Öppettider meddelas senare.

20 februari 

Barnens ljusfest

Förskolebarn från Åland har gjort glasljuslyktor och vi ställer upp dem i en mäktig. Installation och tänder dem. Preliminärt kl.17.00. Mariehamns stad bjuder, om coronaregler tillåter det, på varm choklad och kanelbullar.

22 - 24 februari

Barnens snöskulpturfestival, Miramarplattformen

Konstnären Minna Öberg hjälper barn att knåda, hugga ut och skapa i snö mellan kl.11-14 22-24 februari. Digital föranmälan ett måste.

2 mars

100 dagar före

11 - 26 mars

Teater: Skriva eller dö - En monolog om Sally Salminen

”Skriva eller dö” beskrivs som ett porträtt av Sally Salminen där det går lika snabbt upp som det går ned och det blir korta nedslag under viktiga skeden i hennes liv. Monologen spelas under sju kvällar i mars. Det är Ylva Ekblad som ska spela Sally Salminen och monologen regisseras av Johan Karrento.

11,12,13,16,17,18,19, 20, 25, 26 mars           

MIRAMAR - I Afton Dans,

Fars i två akter av Robert Liewendahl. Vill du skratta, se farsen MIRAMAR av Robert Liewendahl som främst utspelar sig på den kända åländska restaurangen Miramar i Mariehamn år 1969.Pjäsen innehåller mycket 60-tals-musik. På scenen står 22 skådespelare och dansare. Nils-Runar Back är verkstadschef på Mariehamns Frostfria. Innan det är dags att åka till Miramar på personalfest, har han bjudit hem alla på en fördrink. Det borde han inte ha gjort.

Arrangör: Teater Alandica

19 mars

Nowrooz Pirooz, Smakbyn               

Nowrooz Pirooz - ett evenemang för alla sinnen! Nowrooz är det persiska nyåret och infaller på vårdagjämningen och firas bland många folkgrupper världen över.Den 19 mars 2022 firar vi Nowrooz på Smakbyn med traditionsenlig dans, musik, poesi och mat. Program och biljetter släpps under hösten 2021!

Arrangör: Sheyda Shafiei & Smakbyn

23 mars

Film - Drottning Margareta, Bio Savoy

Året är 1402 och en kvinna regerar över ett nytt nordiskt rike. Drottning Margareta har enat Danmark, Norge och Sverige i en union.

kl.18.00

Arrangör: Föreningen Norden på Åland r.f.

8 april

Vem kan segla förutan vind, kl. 19.00 Alandica kultur och kongress

Den udda stråkkvintetten c/o Stockholm har till 100-årsfirandet av Ålands självstyrelse skapat konserten Vem kan segla förutan vind – en kammarmusikkonsert där frågor om självbestämmande, identitet och kärlek till havet förenas i klassiska stycken, folksånger och improvisation. Specialskrivna verk av ensemblens egna Jordi Carrasco Hjelm utgör den röda tråden i konserten tillsammans med fiktiva sjöväderrapporter och ett tio meter långt tygstycke. Med den ovanliga uppsättningen två violiner, två kontrabasar och en cello utmanar c/o stockholm förväntningarna på klassisk kammarmusik.

Arrangör: c/o Stockholm 

21 - 22 april

Operan Lisbeta i Helsingfors

Lisbeta – en trollkona skall du icke låta leva är en opera om kvinnohat och vidskepelse. Sommaren 2021 visades Lisbeta på Alandica kultur och kongress men nu gör Lisbeta och hennes olyckssystrar gästspel även på Alexandersteatern i Helsingfors 21-22 april 2022. Gästspelet görs i samarbete med Statsrådets kansli och är en del i firandet av Ålands 100 år av självstyrelse.

24 april 

Konsert, Torget i Mariehamn

Förbundet har 13 självständiga medlemsföreningar. Storkonsert för att fira Åland 100 på torget den 24 april 2022       

Arrangör: Ålands sång och musikförbund

6 - 15 maj

Nordischer Klang festival in Greifwalt Tyskland 

8 maj             

Monolog - Fanny Sundström 

Fanny Sundström var den första kvinnliga ledamoten i Ålands Lagting (då Ålands landsting). Hon var en driven lärare, lantbrukare och politiker – en sann föregångare som banade vägen för många andra kvinnor. Nu skildras hennes liv i ett teaterstycke i dialogform. Manuset skrivs av författaren Carina Carlsson och regissör är Pekka Sonck. Dialogen kommer att turnera i alla kommuner på Åland.

Arrangör: Ålands landskapsregering

14 maj 

Åland i ord och ton, kl.19.00 Alandica Kultur och kongress               

Stella Vokalensemble och Gölby Fiddlers ger, med anledning av Åland 100 år, en gemensam konsert med sånger och låtar ur den åländska musikskatten. Producent och dirigent för konserten är Anders Laine 

Arrangör: Anders Laine

20 maj

Jag är en annan nu, kl.19.00 Alandica Kultur och kongress

100 års dikthistoria i nyskriven musik, Peter Hägerstrand och Badhusepoken

Under drygt ett års tid har musikmakaren och artisten Peter Hägerstrand gjort en djupdykning i åländsk poesi. Avsikten har varit att tonsätta och arrangera ett urval dikter till en musikalisk helhet. Ett litet smakprov på musiken gavs redan under Nordiska Litteraturveckas soaré under vintern 2021. Och nu får även du möjligheten att uppleva den kompletta konserten och alla dessa nya låtar i sin helhet live på Alandica.

Arrangör: Nordens institut på Åland 

28 maj    

Havsandar     

Med storkör, solister, orkester och dansare tar denna konsertföreställning oss med till en färgsprakande men också mörk undervattensvärld där vi med mytologins hjälp får en glimt av den verklighet Östersjön i dag befinner sig i. Havsandar - en nyskriven musikal med Ålands Projektkör.

9 juni

Folkdans        

Folkdanser framfördes för första gången på Åland i samband med den stora sångfesten i Mariehamn 1922. Det kommer synliggöras med uppvisning. 

Arrangör: Folkdansarna på Åland r.f.     

10 - 12 juni       

Opera: Djävulsdansen i Skarpans                

På en bal hos överste Grunt i Skarpans år 1842 blir den vackra prästfrun Agatha Sipelius uppbjuden av en stilig rysk officer. Parets dans utvecklar sig till en dramatisk ocherotisk uppvisning som förfärar alla. Och orkestern – den förmår inte sluta spela… Musik DDaniel Hjorth * Libretto Rickard Bark* Regi Robert Liewendahl Kapellmästare Martin Segerstråle * Koreografi Jon Hoff * Scenografi Ulrika Kjeldsen *Kostymer Lena Andersson och Gunilla Nilsson       

Arrangör: Teater Alandica

12 - 14 augusti

Musik- och dansfestival

Den 12-14 augusti 2022 är det dags att visa upp det bästa inom åländsk sång, musik och dans. Med närmare 50 olika programpunkter och över 500 medverkande kommer Alandia kultur & kongress under tre dagar att blomma ut i en unik kulturhyllning till Åland 100. Festivalen pågår i tre dagar på Alandica kultur och kongress och är helt kostnadsfri.

22 - 25 september           

Ålandskungen-musikal, Alandica kultur- och kongresshus        

Musikalen Ålandskungen kommer att handla om Julius Sundblom och de historiska händelserna kring självstyrelsen. Handlingen inleds med Sundbloms landsförvisning i början av 1900-talet och avslutas när statyn över honom reses i slutet av 1940-talet. Musikalen bjuder på musik i olika genrer: folkmusik, nationalromantik, jazz, finsk tango och en hel del svulstig musikalpop. Totalt ges fem föreställningar på Alandica, Ålandskungen förverkligas av manusförfattaren Dag Thelander, kompositören Per Wickström och regissör Arn-Henrik Blomqvist.                   

Arrangör: Teatergruppen Kompani Nord

18 november

Kulturgala

19 november

Åländska bokmässa