Åland 100 evenemang 2022

Under 2022 

Fönster mot framtiden          

Åland 100 projektet "Fönster mot framtiden” som görs i samarbete med Ålands gymnasium En ungdomssalong skapas, ungdomar får bekanta sig med den åländska konstens utveckling under 100 år med sikte på framtiden 

Arrangör: Föräldraföreningen Bild och formskolan r.f.    

Bomarsund - det ryska imperiets utpost i väster                 

Svensk och finsk upplaga. Bomarsundssällskapet planerar också att ge ut boken som e-bok på tre språk. Boken ska finnas tillgänglig i god tid till självstyrelsen 100-årsjubileum 2022 och att de nytryckta böckerna presenteras genom ett evenemang i Bomarsund.      

Arrangör: Bomarsundssällskapet r.f.  

Jubileumsmiddag med teater – Ålandsfrågan mina herrar! 

Med Micke Björklunds goda åländska mat och sista akten ur teaterstycket ”Ålandsfrågan mina herrar!” firar vi Självstyrelsen 100 i Smakbyn. Scenen i restaurangen är en fartygssalong. Där tas nyheten om att Ålandsfrågan avgjorts i Genève emot av en lugn svensk kapten och en mycket upprörd åländsk stuert, fru Sjöblom. Nicklas Lantz regisserar och Jerker Örjans skriver. Lillebror Åhlund spelar dragspel.       

Arrangör: Smakbyn

Januari - 27 februari

Anders Wiklöfs konstsamling

Som en del av firandet av Ålands 100-årsjubileum visas Anders Wiklöfs konstsamling på Ålands konstmuseum för första gången. Besökarna får chansen att se en nordisk kulturskatt där över 70 verk pryder konstmuseets väggar. Anders Wiklöf bjuder på entréavgiften och biljetter till utställningen kan hämtas i receptionen på Hotell Arkipelag i Mariehamn.

Januari - 9 juni

Fotoutställning Åland 100 i Esplanaden

Medlemmarna i fotoklubben Obscura ställer ut foton längs med promenadvägen i Esplanaden. Fotona är tagna på olika platser på Åland. De sitter uppsatta i ramar på lyktstolparna. Vid början, i slutet och i mitten av fotoraden finns skyltar med en QR-kod som länkar till information om fotona. Man kan även få en utskriven lista på Visit Åland och Ålands museum.

Arrangör: Fotoklubben Obscura

Januari-februari

Åländskt mästerskap i historiekunskap

Under januari/februari 2022 arrangeras en quiz-turnering som vi kallar "Åländskt mästerskap i historiekunskap". Vi har erfarit att många ålänningar är historieintresserade, och nu får alla historienördar en möjlighet att testa sina kunskaper i en tävling mot andra historienördar. Frågorna i mästerskapet är utarbetade av lektor i historia Dan Nordman och museiguide Geir Henriksen, och kommer att omfatta lokalhistoria, nordisk historia samt världshistoria. Dan Nordman blir turneringens enväldige domare. De tävlande lagen skall bestå av två till tre deltagare, och vi hoppas på stort intresse.

Anmälning av lag till info@museum.ax innan 20 december 2021.

Januari-februari samt april    

Det åländska egensinnet – konsthantverk från Åland          

Konsthantverk av ett trettiotal åländska hantverkare. Utställningen visas på Taito Galleria Craft Corner, Södra Esplanaden, Helsingfors i januari-februari 2022. En del av utställningen visas också på Galleriet, Torggatan 15 i Mariehamn i april 2022.        

Arrangör: Ålands slöjd & konsthantverk r.f.

2 januari                

Säg det i toner, kl.14:00 Trobergshemmet 

En konsert med åländsk och nordisk musik i fokus för att lyfta den musikskatt som vi har här på Åland och närmast runtom oss i Norden. Klassisk musikblandat med romanser och visor. Medverkar gör Sara Alm, sopran och Kaj-Gustav Sandholm, piano.                 

Arrangör: Sara Alm och Kaj-Gustav Sandholm

10 januari - 25 februari

Konsthantverksutställning i Helsingfors

Det åländska egensinnet – konsthantverk från Åland. Slöjd & Konsthantverk r.f. firar Ålands 100 år som självstyrt, demilitariserat och neutraliserat örike med denna konsthantverksutställning. I utställningen deltar över tjugo hantverkare bosatta på Åland, keramiker, guldsmeder, läderarbetare och textilare som arbetar i olika tekniker.

28 januari - 25 mars

LOVE Åland, Nordens hus i Köpenhamn

"Mitt skapande är en kärlekshistoria. Jag betraktar Åland med oändlig kärlek. Varje dag och natt, sommar som vinter, från gator till naturlandskap, från båthus till glimtar av hav. Det är ovärderligt att få fånga skönheten på akvarellpapper och med Cyanotypi Alternative Photography."

Den åländska skärgården har en central roll i Tokur Ehres konstnärskap. Hon intresserar sig för den realistiska dimensionen av naturlandskapet, såväl som den personliga tolkningen.

Arrangör: Galleri Skarpans

1 februari

Frimärksutgivning & Specialstämpling, kl. 12.00 - 15.00, postkontoret i Mariehamn

Välkommen på årets första frimärksutgivning. Frimärksutgivning av två frimärken i frimärksserien Veterantraktorer och nya frankeringsetiketter "100 år av egensinne". Köp förstadagsprodukterna som säljs endast på utgivningsdagen. Förstadags- och specialstämpling: Få dina brev och kort stämplade med dagens unika stämplar.

4, 13 och 14 februari                 

Vänskap i musiken, 4 februari 19:00, S:t Görans kyrka, Mariehamn, 13 februari 16:00, Geta församlingshem, 14 februari 19:00, S:t Görans kyrka, Mariehamn               

En konsert om vänskapen mellan åländsk och nordisk musik i fokus för att lyfta den musikskatt som vi har här på Åland och närmast runtom oss i Norden.Klassisk musik blandat med romanser och visor. Medverkar gör Sara Alm, sopran och Kaj-Gustav Sandholm, piano.

Arrangör: Sara Alm och Kaj-Gustav Sandholm

9 - 10 februari

Dialog lärarseminarium: Lära för framtiden

14 februari - 13 mars 

Det blåa Åland - en vinterfest

Vinterfesten består av en rad aktiviteter för både barn och vuxna i centrala Mariehamn och stadsbibban: Ljuspromenad med pop-up händelser, en ljusfest i Ålands Sjökvarter, musikkväll, jurybedömd konstutställning, barnens ljusfest och snöskulpturfestival, gympapass ute. 

17.2  Ljuspromenaden

Start vid första delen av Nabben. Promenaden går sedan via våtmarkerna till Ålands sjökvarter och deras ljusfest. Promenaden tar ca 30 minuter. Marschaller lyser upp hela vägen.

17.2 -23.2 Sjökvarterets ljusfest

Öppnar kl.18.30 den 17.2. ca 10 ljusinstallationer i sjökvarteret.

kl.18.45 Dansuppvisning med dansare från ÅMI

Kl.19.15 Eldshow med Alexandra Sjöblom.

19 februari -13 mars

Mitt blåa Åland 

En jurybedömd konstutställning med åländska konstnärer.

Visas i stadsbibliotekets utställningdel samt i Kulturkällaren, Norra Dörren med ingång från Styrmansgatan till stadsbiblioteket. Öppettider meddelas senare.

20 februari 

Barnens ljusfest

Förskolebarn från Åland har gjort glasljuslyktor och vi ställer upp dem i en mäktig. Installation och tänder dem. Preliminärt kl.17.00. Mariehamns stad bjuder, om coronaregler tillåter det, på varm choklad och kanelbullar.

22 - 24 februari

Barnens snöskulpturfestival, Miramarplattformen

Konstnären Minna Öberg hjälper barn att knåda, hugga ut och skapa i snö mellan kl.11-14 22-24 februari. Digital föranmälan ett måste.

2 mars           

100 dagar före

2 mars

Säkerhetsläget, Åland och Östersjön

Riksdagens svensk-åländska parlamentariska vänförening arrangerar för Sveriges riksdagsledamöter.

10 mars

Utegympapass för seniorer

kl.13.00. Plats meddelas senare.

11 - 26 mars

Teater: Skriva eller dö - En monolog om Sally Salminen

”Skriva eller dö” beskrivs som ett porträtt av Sally Salminen där det går lika snabbt upp som det går ned och det blir korta nedslag under viktiga skeden i hennes liv. Monologen spelas under sju kvällar i mars. Det är Ylva Ekblad som ska spela Sally Salminen och monologen regisseras av Johan Karrento.

11,12,13,16,17,18,19, 20, 25, 26 mars           

MIRAMAR - I Afton Dans,

Fars i två akter av Robert Liewendahl. Vill du skratta, se farsen MIRAMAR av Robert Liewendahl som främst utspelar sig på den kända åländska restaurangen Miramar i Mariehamn år 1969.Pjäsen innehåller mycket 60-tals-musik. På scenen står 22 skådespelare och dansare. Nils-Runar Back är verkstadschef på Mariehamns Frostfria. Innan det är dags att åka till Miramar på personalfest, har han bjudit hem alla på en fördrink. Det borde han inte ha gjort.

Arrangör: Teater Alandica

12 - 13 mars

Hackathon, Idrottsgården

Vid årsskiftet samlas åländska ungdomar mellan 15 till 25 år för att medverka i hackathonet ”Silicon Islands by Kodarklubben” där Åland 100 finns med som tema. Med hjälp av ungdomarnas egna kunskaper inom programmering, design, agila metoder och kreativitet ska de, uppdelade i teams, praktiskt försöka lösa ett gemensamt problem. Mentorer kommer vara på plats som stöd. I slutet av hackathonet presenteras de olika lösningarna i form av mjukvarulösningar som t.ex. appar eller webbsidor och en jury väljer ut de bästa förslagen som sedan vinner priser.    

Arrangör: Kodarklubben

16-20 Mars          

Vera filmfestival, Bio Savoy           

VERA Filmfestival är en kort- och dokumentärfilmfestival i Mariehamn på Åland. Festivalen är den största i Finland på svenska och har funnits sedan 1998. Filmerna är en blandning av lokala, nordiska och internationella. Varje år gästas festivalen av regissörer från hela världen som deltar efter filmvisningen i diskussion och frågestund. Temat för festivalen varierar från år till år beroende på vilka filmer som gjorts ute i världen den senaste tiden.

Arrangör: Vera filmfestival

19 mars                

Nowrooz Pirooz, kl. 18.00-00.00 Smakbyn               

Nowrooz är det persiska nyåret och är den största högtiden i Iran. Den firas bland annat av kurder, azerer, hazarer, tadzjiker, afghaner, balucher och iranska folket mfl. Det iranska nyåret infaller på vårdagjämningen. Nyåret symboliser likt många andra kulturer, pånyttfödelse. Ordagrant översätts Nowrooz till “ny dag” på svenska. Nästa år infaller det på söndagen den 20 mars 2022, men eftersom lördag av nordisk tradition är en festdag så arrangeras firandet då. Då går man in i år 1401.

Huvudartist för kvällen är folkmusikern och kultur pristagaren Rostam Mirlashari, som även kallas för "Prince of Baluchi music". I repertoaren kommer det finnas allt från traditionella musikskatter från Iran, Afghanistan, Baluchistan, Kurdistan. Även lokala talanger som Ahmad Shafiei, Greta Sundström och DJ ChocoChili kommer att inta scenen. Utöver musik kommer även högläsning av poetiska inslag att fylla programmet samtidigt som man får fylla magen med kulinariska smaker från det persiska köket.

Arrangör: Sheyda Shafiei & Smakbyn

21 - 25 mars

Ålandsveckan i skolorna, Finland

I mars gör vi Åland bekant i alla skolor i Finland. Fem dagar, fem teman – under veckan behandlar vi Åland ur många olika perspektiv. Det samlas ett omfattande materialpaket för lärare att ta del av. Det kan användas med elever i olika åldrar och i olika ämnen. Fysiska besök och distansdiskussioner ordnas under fem dagar med fem olika teman: Historia och självstyrelse, Hav och natur, Språk och Norden, Kultur och Mat.

23 mars

Film - Drottning Margareta, Bio Savoy

Året är 1402 och en kvinna regerar över ett nytt nordiskt rike. Drottning Margareta har enat Danmark, Norge och Sverige i en union.

kl.18.00

Arrangör: Föreningen Norden på Åland r.f.

24 mars - 27 april

Utställning: Mitt avtryck

Mitt avtryck är ett övergripande tema och riktar sig till barnomsorgsverksamheter, grundskolor och landskapets skolor samt till högskolan. Tanken med Mitt avtryck är att ge möjlighet för barn, elever och studerande att reflektera kring Åland 100 och samtidigt vara kreativa och få skapa. I mars ställs verken ut på Ålands museum.

24-27 Mars      

Mariehamns litteraturdagar, Mariehamns stadsbibliotek

I år firar Mariehamns litteraturdagar 30-årsjubileum samtidigt som Åland firar 100 år av självstyre. Detta kommer att uppmärksammas under litteraturdagarna mellan 24-27 mars 2022. Årets tema är "Ursinne".

Arrangör: Mariehamns stadsbibliotek

30 mars     

Kastelholmssamtalen, Kasteholms slott          

Samtalen hålls alltid i anslutning till Ålands demilitariseringsdag, som är den 30 mars under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen.. Kastelholmssamtalen vill lyfta fram ett fredsperspektiv genom att identifiera och diskutera lösningar och möjligheter till fredlig samexistens mellan människor, länder och regioner.

Arrangör: Ålands fredsinstitut

5 april

Åland 100 seminarium i Haag Nederländerna

5 april

Seminarium - Hur kan vi inspireras av livsstilen på Åland, Mariehamns bibliotek

Vad är en hållbar livsstil och vad kan den bestå av? Hur mycket spelar kultur och delaktighet roll för att få alla med i en hållbar utveckling? Åland har jobbat länge med hållbarhetsfrågor och under detta seminarium kommer vi att titta närmare på hållbar livsstil och Åland ur ett nordiskt perspektiv. Hur kan Åland inspirera andra delar av Norden till en mer hållbar livsstil?

Nordiska ministerrådet har nyligen publicerat en lista med hållbara val som vi kan göra i vår vardag. Men vad är egentligen en hållbar livsstil och vad kan den bestå av? Viljan att göra hållbara val finns men hur får vi alla med?

Vi diskuterar den roll som kultur och delaktighet spelar för att få alla med i den gröna omställningen och vilken roll dialog med beslutsfattare har för att motivera till förändring.

Vi inleder med samtal med våra talare kl. 16.00 finsk tid. Därefter serveras förfriskningar och programmet övergår i mingel kl. 17.00 för att fira Åland 100 år. Kvällens program innehåller också dikt- och musikinslag.

Moderator: Sharon Jåma, journalist och programledare på SVT i Sverige

Talare:

• Annette Holmberg Jansson – Nordisk samarbetsminister samt social- och hälsominister på Åland

• Johanna Ekebom, styrelsemedlem, ReGeneration

• Özlem Cekic – dialogkaffe Danmark

• Jean D’amour Banyanga Nubaha, präst på Åland

• Jacob Magwaana Haagendal, Danmark

• Kim Larsen, direktör på Nordens institut på Åland, Grönland

Plats: Stadsbiblioteket i Mariehamn

Tid: Tisdag 5 april kl. 16.00-18.00

Anmäl dig här 

Diskussionen live sänds på Nordiska ministerrådets Youtube-kanal och Åland 100s Youtube-kanal för dig som vill följa med på distans eller befinner dig på en annan plats i Norden eller världen.

Varmt välkomna!

Arrangör: Åland 100, Norden i Fokus Sverige, Nordens institut på Åland

8 april

Vem kan segla förutan vind, kl. 19.00 Alandica kultur och kongress

Den udda stråkkvintetten c/o Stockholm har till 100-årsfirandet av Ålands självstyrelse skapat konserten Vem kan segla förutan vind – en kammarmusikkonsert där frågor om självbestämmande, identitet och kärlek till havet förenas i klassiska stycken, folksånger och improvisation. Specialskrivna verk av ensemblens egna Jordi Carrasco Hjelm utgör den röda tråden i konserten tillsammans med fiktiva sjöväderrapporter och ett tio meter långt tygstycke. Med den ovanliga uppsättningen två violiner, två kontrabasar och en cello utmanar c/o stockholm förväntningarna på klassisk kammarmusik.

Arrangör: c/o Stockholm 

21 - 22 april

Operan Lisbeta i Helsingfors

Lisbeta – en trollkona skall du icke låta leva är en opera om kvinnohat och vidskepelse. Sommaren 2021 visades Lisbeta på Alandica kultur och kongress men nu gör Lisbeta och hennes olyckssystrar gästspel även på Alexandersteatern i Helsingfors 21-22 april 2022. Gästspelet görs i samarbete med Statsrådets kansli och är en del i firandet av Ålands 100 år av självstyrelse.

23 april

Åland skriver-prisutdelning, Mariehamns stadsbibliotek

Hålls prisutdelningen för novelltävlingen Åland Skriver. Tävlingen utlystes 2021 av Åland kulturdelegation på initiativ av landskapsregeringens litteraturnämnd.  

Över 170 bidrag lämnades in till novelltävlingen när tiden för tävlingen gick ut den 9 december 2021. 

Vinnarna har utsetts och mottagarna kungörs under prisutdelningen som hålls i Mariehamns stadsbibliotek på världsboksdagen den 23 april.

Vinnaren belönas med 4000 euro, och andra respektive tredje platsen med 2000 euro var. Dessutom har juryn valt en deltagare som får möjligheten att delta i sommarkursen Att skriva roman under ledning av prisbelönta författaren Andrzej Tichý vid Nordens Folkhögskola på anrika Biskops-Arnö under sommaren 2022.

Arrangör: Ålands kulturdelegation    

  

24 april

Ålands flaggas dag

På Ålands flaggas dag hissas flaggan i topp! Den åländska flaggan är en färgstark och självklar symbol för vår åländska identitet och vår autonomi. Runt om på Åland hoppas vi att de åländska färgerna ska lysa starkt. Under Ålands flaggas dag kommer även aktiviteter runt om på hela Åland att anordnas och vi hoppas på en dag i friluftslivets tecken. Mer info kommer snart.

24 april 

Konsert, Torget i Mariehamn

Förbundet har 13 självständiga medlemsföreningar. Storkonsert för att fira Åland 100 på torget den 24 april 2022       

Arrangör: Ålands sång och musikförbund

Maj               

Gustaf Eriksons segelfartyg   

Ålands Nautical Club publicerar en bok om Gustaf Eriksons segelfartyg. Boken baseras på Göte Sundbergs efterlämnade texter om fartygen och utgivningen beräknas äga rum i maj 2022 i Ålands Sjöfartsmuseum.

Arrangör: Ålands Nautical Club

6 - 15 maj

Nordischer Klang festival in Greifwalt Tyskland 

7 maj           

Åland - Gotland, förbundslagsmatcher i innebandy    OBS! Framflyttat till efter sommaren         

Åland och Gotland kommer i april 2022 att mötas i tre innebandymatcher. Gotlänningarna gästar Åland som firar 100-år för att spela en dammatch, en herrmatch samt en U21-match för herrar.  

Arrangör: Ålands Innebandyförbund r.f.

7 maj - 11 september

Utställning: Minnen och nostalgi, Ålands kulturhistoriska

I sommar visar Ålands kulturhistoriska museum utställningen Minnen och nostalgi med föremål och fotografier från de senaste hundra åren som ett led i Åland 100-firandet. Kom med på en fascinerande resa längs minnenas allé! Utställningen visas 7 maj – 11 september.

Arrangör: Ålands kulturhistoriska museum

8 maj             

Första valet till landstinget 1922                                       

8 maj             

Monolog - Fanny Sundström 

Fanny Sundström var den första kvinnliga ledamoten i Ålands Lagting (då Ålands landsting). Hon var en driven lärare, lantbrukare och politiker – en sann föregångare som banade vägen för många andra kvinnor. Nu skildras hennes liv i ett teaterstycke i dialogform. Manuset skrivs av författaren Carina Carlsson och regissör är Pekka Sonck. Dialogen kommer att turnera i alla kommuner på Åland.

Arrangör: Ålands landskapsregering

9 maj            

Bärkraft-Åland 100 edition

Statusrapporten ges ut i form av en 100 års upplaga          

Arrangör: Nätverket Bärkraft

11 maj 

Åland 100 & Autonomy at the Alfred Wissenschaftskolleg med Ålands fredsinstitut 

11 maj

Föreläsning - Fartyg och familj - Åland100 år, Alandica Stora salen

Hur har sjöfarten påverkat familjelivet? Hur var det att ha en förälder/mak, make på sjön? De medverkande presenterar sin forskning och egna erfarenheter i 15-20 minuters pass. En paneldiskussion avslutar seminariet. Fritt inträde. Tid: 19.00 - 20.30.

Medverkande:

  • Författare Karin Erlandsson
  • Museichef Hanna Hagmark
  • Doktorand Thomas Heikell
  • Moderator Jörgen Pettersson

12 maj          

Sjöfartens dag, Alandica Kultur och kongress

Endagars evenemanget erbjuder ett utmärkt tillfälle att träffa branschfolk och att marknadsföra varor och tjänster samtidigt som man kan delta vid föreläsningar och seminarier inom aktuella ämnen inom sjöfart.

Arrangör: Ålands sjöfart r.f.

13 maj

Dax för det goda livet och en spännande karriär? Åland väntar, Finlandsinstitutet i Stockholm

Tid: kl. 14–16 Evenemanget är gratis men med begränsat antal platser. Anmälan

Framtidens jobb finns på Åland! För att fira 100-årsjubiléet av Ålands självstyrelse bjuder vi in till en temadag där åländskt näringsliv – och senare under kvällen kultur – uppmärksammas.

Vill du jobba med it, finans eller försäkringar? Eller finns din framtid inom utbildning eller hälsovård? Värderar du korta avstånd både fysiskt och till beslutsfattare? Allt fler flyttar till Åland för att få jobba med det dom trivs med och samtidigt få ett liv med mer tid för familj och vänner. Det finns många spännande jobb att söka – och också möjligheten att jobba internationellt.

Kom och träffa din framtida arbetsgivare eller företagspartner!

På plats finns representanter för bland annat Optinova, Crosskey, OX2 samt Winter Agency. Dessa företag söker it-utvecklare, ingenjörer, designers, projektledare och mycket mer! Dessutom berättar Mariehamns stadsdirektör Arne Selander om bostäder och jobbchanser inom staden, och Bengt Johansson från Åland Living om hur man jobbar med att få människor att flytta in och flytta tillbaka. Rekryterings- och företagsträffen invigs av Ålands näringsminister Fredrik Karlström, ”en egensinnig näringsminister, helikopterpilot, företagare och obotlig optimist.”

Arrangör: Åland 100, Ålands landskapsregering och Finlandsinstitutet

13 maj

Framtidens utbildningsbehov på Åland, Alandica Kultur och Kongress

Samhället är under snabb förändring, yrken försvinner och nya kommer till. Digitalisering, automatisering, globalisering och klimatförändring ställer krav på anpassning och nytänkande. Förändringar och trender påverkar vad vi gör, hur vi utformar våra arbeten och hur vi lever. Vissa förändringar är generella, andra förutsätter specialisering. Vilka är de allmänna trenderna som formar framtidens arbetsliv på Åland? Vilka kompetenser krävs framåt och hur kan utbildningssystemet möta kraven på förändring och på tillgänglighet? ´Tid: kl. 8.30-12.00 (kaffe/te från kl. 8.00)

Syfte: Diskussion om hur framtidens utbildning ska utformas för att möta efterfrågan och behov. Målgrupp: Seminariet vänder sig till skolor, myndigheter, näringsliv och övriga med intresse för utbildningsfrågor. 

Arrangör: Ålands landskapsregering

14 maj 

Åland i ord och ton, kl.19.00 Alandica Kultur och kongress               

Stella Vokalensemble och Gölby Fiddlers ger, med anledning av Åland 100 år, en gemensam konsert med sånger och låtar ur den åländska musikskatten. Producent och dirigent för konserten är Anders Laine 

Arrangör: Anders Laine

14-15 maj

Agility-tävlingar - Åland 100 tema

16 maj – 21 december 

Utställning: Önningebykolonisterna på Waldermarsudde, Stockholm

20 maj

Jag är en annan nu, kl.19.00 Alandica Kultur och kongress

100 års dikthistoria i nyskriven musik, Peter Hägerstrand och Badhusepoken

Under drygt ett års tid har musikmakaren och artisten Peter Hägerstrand gjort en djupdykning i åländsk poesi. Avsikten har varit att tonsätta och arrangera ett urval dikter till en musikalisk helhet. Ett litet smakprov på musiken gavs redan under Nordiska Litteraturveckas soaré under vintern 2021. Och nu får även du möjligheten att uppleva den kompletta konserten och alla dessa nya låtar i sin helhet live på Alandica.

Arrangör: Nordens institut på Åland 

21 maj

Eckerö golf - Hjärtslaget

Eckerö golf ordnar tillsammans med föreningen Vårt Hjärta en öppethus dag med en tävling (Hjärteslaget) och prövapå tillfällen för allmänheten samt info om våra föreningar med inriktning på golfens hälsoeffekter. Mer information kommer. 

Arrangör: Kyrkoby golfklubb

21 maj

Södra Finströms byalag bjuder in till vårfest i samband med Åland 100, Byagården Mats-Ers Bjärström

Kl. 12-15

- Sångframträdande med Jennifer Schönberg och Miina Fagerlund kl. 12.30

- F.d. lantråd och talman Ragnar Erlandsson föreläser om Johannes Eriksson och byagården kl. 13.30

- Tipsrunda för barnen

- Testa "lekar från förr"

- Testa klä en midsommarkrona

- Kaffeservering"

28 maj           

Sund 700 år & Sunds bibliotek 100 år         

Jubileumsfirandet i Sund 28.5 2022 är en fest för stora som små där fokus ligger på Sunds historia och kultur. Sunds bibliotek fyller 100 år och Sunds kommun 700 år, detta firarvi med kulturprogram på Sunds bibliotek och Klippan. Programmet på Sunds bibliotek riktar sig till alla men framförallt till barnfamiljer. För mer information se https://www.sund.ax/kultur-och-fritid           

Arrangör: Sunds kommun

28 maj   

Havsandar     

Med storkör, solister, orkester och dansare tar denna konsertföreställning oss med till en färgsprakande men också mörk undervattensvärld där vi med mytologins hjälp får en glimt av den verklighet Östersjön i dag befinner sig i. Havsandar - en nyskriven musikal med Ålands Projektkör.

28 - 29 maj

Åland grönskar

Kom och fira en grönskande helg i maj med både sparris och äppelblom. På Åland Grönskar möts gammal och ung, stadsbo och bonde för att njuta av vårfest på landet. En härlig fest med massor av mysiga Utflyktsmål och roliga Plåpp Åpp-aktiviteter. Ta med familj och vänner, besök de härliga gårdskaféerna och njut av en nybakt bulle. Upplev den fantastiska åländska sparrisen på Sparrisrundan. Lär dig om potatisens hemligheter, klappa ett lamm eller gå en vandringstur och lär dig mer om vårens blommor.

6 - 12 juni

Åland 100 Clean Up Week  

8 juni

School´s Out

9-12 juni        

100 årskalaset                   

9 juni             

Historisk dag: Födelsedagen  Mer information kommer                 

Folkdans        

Folkdanser framfördes för första gången på Åland i samband med den stora sångfesten i Mariehamn 1922. Det kommer synliggöras med uppvisning. 

Arrangör: Folkdansarna på Åland r.f.           

Jubileumsfrimärke                

Mer information kommer     

Arrangör: Åland Post                                          

Utdelning av 100-års medalj 

Ålands självstyrelses 100 års jubileumsmedalj tilldelas 100 personer verksamma i eller utanför landskapet som erkänsla för deras framgångsrika och engagerade sätt påett särskilt sätt bidragit till det åländska självstyrelsebygget eller på något annat särskilt sätt varit verksamma till gagn för Åland eller på ett sätt som särskilt synliggjort Åland.Medaljen ska bäras till högtidsdräkt vid högtidliga tillfällen.                    

10 - 12 juni       

Opera: Djävulsdansen i Skarpans                

På en bal hos överste Grunt i Skarpans år 1842 blir den vackra prästfrun Agatha Sipelius uppbjuden av en stilig rysk officer. Parets dans utvecklar sig till en dramatisk ocherotisk uppvisning som förfärar alla. Och orkestern – den förmår inte sluta spela… Musik DANIEL HJORTH * Libretto RICHARD BARK* Regi ROBERT LIEWENDAHL Kapellmästare MARTIN SEGERSTRÅLE * Koreografi JON HOFF * Scenografi ULRIKA KJELDSEN *Kostymer LENA ANDERSSON och GUNILLA NILSSON        

Arrangör: Teater Alandica

10 juni           

Barn och ungdomarnas dag  

Mer information kommer     

11 juni           

Föreningarnas och företagens akt. dag        

Mer information kommer               

Feministbaccanalen               

Feministakademin på Åland firar 20 år och Åland 100. Det firar vi med en Feministbaccanal. Syftet är att samla feminister i alla åldrar till ett sprakande och roligt intellektuelltoch kulturellt program med god mat och smarta samtal. Baccanalen äger rum den 14 augusti 2021 i Saltvik. Alla tidigare mottagare av priset som Årets feminist är inbjudna.Alla intresserade feminister är välkomna.         

Arrangör: Ålands Feministakademi i samarbete med Ålands Feministparaply

12 juni           

Gudstjänst och blomnedläggning                

Mer information kommer 

12 juni

Hur såg livet ut i Mariehamn för 100 år sedan?, Mariehamnsmuséet

18.00 Vernissagefest för sommarutställningen och säsongsöppning i Mariehamnsmuseet, Ålandsvägen 42 (under Mathis-hallen)

"Hur såg livet ut i Mariehamn för 100 år sedan?” är temat för 2022 års sommarutställning, som i text och bild berättar om stadens hundraåriga hus, i samarbete med Mariehamns stadsarkitektkontor och Ålands museum. Utställningen förverkligas med stöd från Mariehamns stad och Ålands kulturdelegation. I samband med utställningen ordnas även stadsvandringar under sommaren. Vernissagefestens musikprogram av orkestern Red Beans & Rice bjuder upp till dans i äkta 20-talsstil!      

Arrangör: Miniatyrstadens vänner r.f. 

17 juni

Bomarsunds besökscentrum invigs 

I juni 2022 öppnar Bomarsunds besökscenter sina dörrar för allmänheten. Här kan du själv göra nya upptäckter bland ruinerna av den en gång mäktiga fästningen. Besökare kan förvänta sig en helt ny upplevelse av den historiska platsen och en komplett ny utställning håller som bäst på att ta form. Bomarsunds fästning var en gång i tiden Ålands mest magnifika byggnadsverk. Fästningen uppfördes av den ryska krigsmakten som en viktig utpost mot väster.

27 juni

Folkens Europa - Så säkerställer vi minoriteternas röst inom EU, Alandica Kultur och Kongress kl.16.00

Ålands Framtid arrangerar tillsammans med European Free Alliance och De Gröna/EFA-gruppen i EU-parlamentet ett internationellt seminarium om hur vi ska stärka minoriteternas röst inom EU.

Som känt har ju inte Ålands någon egen plats i EU-parlamentet. Dessutom bygger EU i grunden på ett samarbete mellan nationalstater, där folkminoriteter inom dessa stater inte har något direkt inflytande. Tillsammans med European Free Alliance arbetar Ålands Framtid för att lyfta fram ”Folkens Europa” som utgångspunkt för EU:s arbete och utveckling. Seminariet är ett led i att intensifiera det arbetet och att diskutera hur man kan gå till väga för att förverkliga den demokratiska tanken att makten utgår från folket. Seminariet direktsänds på webben

Arrangör: Ålands Framtid och European Free Alliance

5 - 7 augusti

SFIM i friidrott, arrangör ÅID

9 - 14 augusti

Nordiska Mästerskapen för islandshästar  

12 - 14 augusti

Musik- och dansfestival

Den 12-14 augusti 2022 är det dags att visa upp det bästa inom åländsk sång, musik och dans. Med närmare 50 olika programpunkter och över 500 medverkande kommer Alandia kultur & kongress under tre dagar att blomma ut i en unik kulturhyllning till Åland 100. Festivalen pågår i tre dagar på Alandica kultur och kongress och är helt kostnadsfri.

15 - 20 augusti                     

Åland 100: Åland Calling: Come Home to Your Roots – Share and Connect with Us         

En inbjudan till alla ålandsättlingar och ålandsvänner världen över att i emigrant- och släktforskningens tecken sammanstråla, träffas, medverka, uppleva Åland och – hoppas vi – återknyta banden med släkten på Åland. (simultantolkning: svenska – engelska – svenska)               

Arrangör: Ålands Emigrantinstitut

1 - 3 september

Åland 100 Ladies Open, Kastelholms golfbana

1 - 3 september

Åland 100 Ladies Open, Kastelholms golfbana

Den 1-3 september spelas en deltävling i Ladies European Tour (LET) på Ålands golfklubb i Kastelholm. Tävlingen har fått namnet "Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken" och prispotten ligger på 250 000 euro.

22 - 25 september           

Ålandskungen-musikal, Alandica kultur- och kongresshus        

Musikalen Ålandskungen kommer att handla om Julius Sundblom och de historiska händelserna kring självstyrelsen. Handlingen inleds med Sundbloms landsförvisning i början av 1900-talet och avslutas när statyn över honom reses i slutet av 1940-talet. Musikalen bjuder på musik i olika genrer: folkmusik, nationalromantik, jazz, finsk tango och en hel del svulstig musikalpop. Totalt ges fem föreställningar på Alandica, Ålandskungen förverkligas av manusförfattaren Dag Thelander, kompositören Per Wickström och regissör Arn-Henrik Blomqvist.                   

Arrangör: Teatergruppen Kompani Nord

17 november

Jubileumsmedaljen utdelas

18 november

Kulturgala

19 november

Åländska bokmässan

6 december

Michael Francks dokumentär om den åländska självstyrelsen sänds i Finlands TV