Translate this page to another language

Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that the Government of Åland is not responsible for any inaccuracies.

Åland 100 evenemang 2022

Under 2022 

Fönster mot framtiden          

Åland 100 projektet "Fönster mot framtiden” som görs i samarbete med Ålands gymnasium En ungdomssalong skapas, ungdomar får bekanta sig med den åländska konstens utveckling under 100 år med sikte på framtiden 
Arrangör: Föräldraföreningen Bild och formskolan r.f.    

Bomarsund - det ryska imperiets utpost i väster                 

Svensk och finsk upplaga. Bomarsundssällskapet planerar också att ge ut boken som e-bok på tre språk. Boken ska finnas tillgänglig i god tid till självstyrelsen 100-årsjubileum 2022 och att de nytryckta böckerna presenteras genom ett evenemang i Bomarsund.      
Arrangör: Bomarsundssällskapet r.f.  

Jubileumsmiddag med teater – Ålandsfrågan mina herrar! 

Med Micke Björklunds goda åländska mat och sista akten ur teaterstycket ”Ålandsfrågan mina herrar!” firar vi Självstyrelsen 100 i Smakbyn. Scenen i restaurangen är en fartygssalong. Där tas nyheten om att Ålandsfrågan avgjorts i Genève emot av en lugn svensk kapten och en mycket upprörd åländsk stuert, fru Sjöblom. Nicklas Lantz regisserar och Jerker Örjans skriver. Lillebror Åhlund spelar dragspel.       
Arrangör: Smakbyn

Januari - 9 juni

Fotoutställning Åland 100 i Esplanaden

Medlemmarna i fotoklubben Obscura ställer ut foton längs med promenadvägen i Esplanaden. Fotona är tagna på olika platser på Åland. De sitter uppsatta i ramar på lyktstolparna. Vid början, i slutet och i mitten av fotoraden finns skyltar med en QR-kod som länkar till information om fotona. Man kan även få en utskriven lista på Visit Åland och Ålands museum.
Arrangör: Fotoklubben Obscura

Januari-februari

Åländskt mästerskap i historiekunskap

Under januari/februari 2022 arrangeras en quiz-turnering som vi kallar "Åländskt mästerskap i historiekunskap". Vi har erfarit att många ålänningar är historieintresserade, och nu får alla historienördar en möjlighet att testa sina kunskaper i en tävling mot andra historienördar. Frågorna i mästerskapet är utarbetade av lektor i historia Dan Nordman och museiguide Geir Henriksen, och kommer att omfatta lokalhistoria, nordisk historia samt världshistoria. Dan Nordman blir turneringens enväldige domare. De tävlande lagen skall bestå av två till tre deltagare, och vi hoppas på stort intresse.

Anmälning av lag till info@museum.ax innan 20 december 2021.

8-9 januari     

Hackathon FRAMFLYTTAT - NYTT DATUM KOMMER SENARE   

Vid årsskiftet samlas åländska ungdomar mellan 15 till 25 år för att medverka i hackathonet ”Silicon Islands by Kodarklubben” där Åland 100 finns med som tema. Med hjälp av ungdomarnas egna kunskaper inom programmering, design, agila metoder och kreativitet ska de, uppdelade i teams, praktiskt försöka lösa ett gemensamt problem. Mentorer kommer vara på plats som stöd. I slutet av hackathonet presenteras de olika lösningarna i form av mjukvarulösningar som t.ex. appar eller webbsidor och en jury väljer ut de bästa förslagen som sedan vinner priser.    
Arrangör: Kodarklubben

Januari-februari samt april    

Det åländska egensinnet – konsthantverk från Åland          

Konsthantverk av ett trettiotal åländska hantverkare. Utställningen visas på Taito Galleria Craft Corner, Södra Esplanaden, Helsingfors i januari-februari 2022. En del av utställningen visas också på Galleriet, Torggatan 15 i Mariehamn i april 2022.        
Arrangör: Ålands slöjd & konsthantverk r.f.

2 januari                

Säg det i toner, kl.14:00 Trobergshemmet 

En konsert med åländsk och nordisk musik i fokus för att lyfta den musikskatt som vi har här på Åland och närmast runtom oss i Norden. Klassisk musikblandat med romanser och visor. Medverkar gör Sara Alm, sopran och Kaj-Gustav Sandholm, piano.                 
Arrangör: Sara Alm och Kaj-Gustav Sandholm

12 januari

Seminarium - Hur kan vi inspireras av livsstilen på Åland, FRAMFLYTTAT - NYTT DATUM KOMMER SENARE 

En stor del av den gröna omställningen sker också i privata hem. Men det vi vet är att vi i Norden har en lång väg att gå vad gäller privat konsumtion och hållbar livsstil. Samtidigt har det visat sig under pandemin att fler familjer flyttar ut till glesbygd. Närmare naturen, närmare där maten växer, mindre enheter och möjlighet till att jobba på distans med färre resor. Vi har också vant oss att ”hemestra”. Viljan att göra hållbara val finns helt tydligt, men hur får vi alla med? Nordiska ministerrådet har precis kommit ut med en lista på rekommenderade val för privata personer att göra. Men, hur kan ett samhälle stötta upp med hållbara processer för alla bitar i en hållbar vardag? Vad är då en hållbar livsstil - vad kan den bestå av? Och hur mycket spelar kultur och delaktighet roll för att få alla med? Och vad kan vi lära oss av organisationer som jobbar med dialog i Norden?
Arrangör: Åland 100, Norden i Fokus Sverige, Nordens institut på Åland

22, 26 - 29 januari,             

Ålandskungen-musikal FRAMFLYTTAT - PRELIMINÄRT SLUTET AV FEBRUARI         

Musikalen Ålandskungen kommer att handla om Julius Sundblom och de historiska händelserna kring självstyrelsen. Handlingen inleds med Sundbloms landsförvisning i början av 1900-talet och avslutas när statyn över honom reses i slutet av 1940-talet. Musikalen bjuder på musik i olika genrer: folkmusik, nationalromantik, jazz, finsk tango och en hel del svulstig musikalpop. Totalt ges fem föreställningar på Alandica, Ålandskungen förverkligas av manusförfattaren Dag Thelander, kompositören Per Wickström och regissör Arn-Henrik Blomqvist.                   
Arrangör: Teatergruppen Kompani Nord

4 - 6 februari

Musik och dansfestival, Alandica Kultur och kongress

Upplev en åländsk musik och dansfestival 4-6 februari i Alandica. Syftet med festivalen är att visa upp åländsk musik och dansverksamhet i sin bredd: pop, rock, jazz, klassiskt, kör, folkmusik och dans i olika former visas upp. Målet är att festivalen ska bli ett av vinterns största kulturevenemang.  
Arrangör: Zevents i samarbete med PR-Media.ax och Festmagasinet.

4, 13 och 14 februari                 

Vänskap i musiken, 4 februari 19:00, S:t Görans kyrka, Mariehamn, 13 februari 16:00, Geta församlingshem, 14 februari 19:00, S:t Görans kyrka, Mariehamn               

En konsert om vänskapen mellan åländsk och nordisk musik i fokus för att lyfta den musikskatt som vi har här på Åland och närmast runtom oss i Norden.Klassisk musik blandat med romanser och visor. Medverkar gör Sara Alm, sopran och Kaj-Gustav Sandholm, piano.
Arrangör: Sara Alm och Kaj-Gustav Sandholm

17 - 23 februari 

Det blåa Åland - en vinterfest

17.2  Ljuspromenaden
Start vid första delen av Nabben. Promenaden går sedan via våtmarkerna till Ålands sjökvarter och deras ljusfest. Promenaden tar ca 30 minuter. Marschaller lyser upp hela vägen.

17.2 -23.2 Sjökvarterets ljusfest
Öppnar kl.18.30 den 17.2. ca 10 ljusinstallationer i sjökvarteret.
kl.18.45 Dansuppvisning med dansare från ÅMI
Kl.19.15 Eldshow med Alexandra Sjöblom.

19 februari -13 mars

Mitt blåa Åland 

En jurybedömd konstutställning med åländska konstnärer.
Visas i stadsbibliotekets utställningdel samt i Kulturkällaren, Norra Dörren med ingång från Styrmansgatan till stadsbiblioteket. Öppettider meddelas senare.

20 februari 

Barnens ljusfest

Förskolebarn från Åland har gjort glasljuslyktor och vi ställer upp dem i en mäktig. Installation och tänder dem. Preliminärt kl.17.00. Mariehamns stad bjuder, om coronaregler tillåter det, på varm choklad och kanelbullar.

22 - 24 februari

Barnens snöskulpturfestival, Miramarplattformen

Konstnären Minna Öberg hjälper barn att knåda, hugga ut och skapa i snö mellan kl.11-14 22-24 februari. Digital föranmälan ett måste.

2 mars           

100 dagar före

10 mars

Utegympapass för seniorer

kl.13.00. Plats meddelas senare.

11,12,13,16,17,18,19, 20, 25, 26 mars           

MIRAMAR - I Afton Dans,

Fars i två akter av Robert Liewendahl. Vill du skratta, se farsen MIRAMAR av Robert Liewendahl som främst utspelar sig på den kända åländska restaurangen Miramar i Mariehamn år 1969.Pjäsen innehåller mycket 60-tals-musik. På scenen står 22 skådespelare och dansare. Nils-Runar Back är verkstadschef på Mariehamns Frostfria. Innan det är dags att åka till Miramar på personalfest, har han bjudit hem alla på en fördrink. Det borde han inte ha gjort.
Arrangör: Teater Alandica

16-20 Mars          

Vera filmfestival, Bio Savoy           

VERA Filmfestival är en kort- och dokumentärfilmfestival i Mariehamn på Åland. Festivalen är den största i Finland på svenska och har funnits sedan 1998. Filmerna är en blandning av lokala, nordiska och internationella. Varje år gästas festivalen av regissörer från hela världen som deltar efter filmvisningen i diskussion och frågestund. Temat för festivalen varierar från år till år beroende på vilka filmer som gjorts ute i världen den senaste tiden.
Arrangör: Vera filmfestival

19 mars                

Nowrooz Pirooz, kl. 18.00-00.00 Smakbyn               

Nowrooz är det persiska nyåret och är den största högtiden i Iran. Den firas bland annat av kurder, azerer, hazarer, tadzjiker, afghaner, balucher och iranska folket mfl. Det iranska nyåret infaller på vårdagjämningen. Nyåret symboliser likt många andra kulturer, pånyttfödelse. Ordagrant översätts Nowrooz till “ny dag” på svenska. Nästa år infaller det på söndagen den 20 mars 2022, men eftersom lördag av nordisk tradition är en festdag så arrangeras firandet då. Då går man in i år 1401.
Huvudartist för kvällen är folkmusikern och kultur pristagaren Rostam Mirlashari, som även kallas för "Prince of Baluchi music". I repertoaren kommer det finnas allt från traditionella musikskatter från Iran, Afghanistan, Baluchistan, Kurdistan. Även lokala talanger som Ahmad Shafiei, Greta Sundström och DJ ChocoChili kommer att inta scenen. Utöver musik kommer även högläsning av poetiska inslag att fylla programmet samtidigt som man får fylla magen med kulinariska smaker från det persiska köket.
Arrangör: Sheyda Shafiei & Smakbyn

24-27 Mars      

Mariehamns litteraturdagar, Mariehamns stadsbibliotek

I år firar Mariehamns litteraturdagar 30-årsjubileum samtidigt som Åland firar 100 år av självstyre. Detta kommer att uppmärksammas under litteraturdagarna mellan 24-27 mars 2022. Årets tema är "Ursinne".
Arrangör: Mariehamns stadsbibliotek

30 mars     

Kastelholmssamtalen, Kasteholms slott          

Samtalen hålls alltid i anslutning till Ålands demilitariseringsdag, som är den 30 mars under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen.. Kastelholmssamtalen vill lyfta fram ett fredsperspektiv genom att identifiera och diskutera lösningar och möjligheter till fredlig samexistens mellan människor, länder och regioner.
Arrangör: Ålands fredsinstitut

9 april            

Åland - Gotland, förbundslagsmatcher i innebandy            

Åland och Gotland kommer i april 2022 att mötas i tre innebandymatcher. Gotlänningarna gästar Åland som firar 100-år för att spela en dammatch, en herrmatch samt en U21-match för herrar.  
Arrangör: Ålands Innebandyförbund r.f.

23 april

Åland skriver-prisutdelning   

Tillsammans med Åland 100 kommer Ålands Kulturdelegation och landskapets litteraturnämnd utlysa novelltävlingen Åland Skriver inom februari 2021.Tävlingen kommer att vara för alla ålänningar och personer med Ålandsanknytning som fyllt 18 år före 9.6.2022 då prisutdelningen äger rum.  
Arrangör: Kultur- och litteraturnämnden     

24 april 

Konsert, Torget i Mariehamn

Förbundet har 13 självständiga medlemsföreningar. Storkonsert för att fira Åland 100 på torget den 24 april 2022       
Arrangör: Ålands sång och musikförbund

Maj               

Gustaf Eriksons segelfartyg   

Ålands Nautical Club publicerar en bok om Gustaf Eriksons segelfartyg. Boken baseras på Göte Sundbergs efterlämnade texter om fartygen och utgivningen beräknas äga rum i maj 2022 i Ålands Sjöfartsmuseum.
Arrangör: Ålands Nautical Club

6 maj            

Bärkraft-Åland 100 edition

Statusrapporten ges ut i form av en 100 års upplaga          
Arrangör: Nätverket Bärkraft

8 maj             

Första valet till landstinget 1922                                       

8 maj             

Monolog - Fanny Sundström 

Utdrag från Ålands radio: Landskapsregeringen anlitar regissören och dramaturgen Pekka Sonck för att sätta upp pjäsen ”Fanny” med anledning av Åland 100.
–Tanken är att det ska bli en dialog om Fanny Sundström, den första kvinnliga landstingsledamoten på Åland, säger Jan-Ole Lönnblad, kulturchef på landskapet.
–Om allt går i lås blir premiären den 8 maj, samma datum som ålänningarna för första gången röstade i ett landstingsval, säger Jan-Ole Lönnblad.        
Arrangör: Ålands landskapsregering

12 maj          

Sjöfartens dag, Alandica Kultur och kongress

Endagars evenemanget erbjuder ett utmärkt tillfälle att träffa branschfolk och att marknadsföra varor och tjänster samtidigt som man kan delta vid föreläsningar och seminarier inom aktuella ämnen inom sjöfart.
Arrangör: Ålands sjöfart r.f.

14 maj 

Åland i ord och ton, kl.19.00 Alandica Kultur och kongress               

Stella Vokalensemble och Gölby Fiddlers ger, med anledning av Åland 100 år, en gemensam konsert med sånger och låtar ur den åländska musikskatten. Producent och dirigent för konserten är Anders Laine 
Arrangör: Anders Laine

21 maj           

Ålands största träningsdag   

Ålands största träningsdag blir en dag fylld med rörelseglädje där vi tränar tillsammans i en mängd olika motionsformer och idrotter. Vi önskar inspirera ålänningarna till enaktiv vardag och ge chansen att prova på nya aktiviteter. Ni kan gå på tre pass under dagen och väljer själva vilka aktiviteterna ni vill gå på. Alla ålänningar är inbjudna, evenemanget är gratis.            
Arrangör: Ålands Motionsförbund och Ålands Idrottsdistrikt

28 maj           

Sund 700 år & Sunds bibliotek 100 år         

Jubileumsfirandet i Sund 28.5 2022 är en fest för stora som små där fokus ligger på Sunds historia och kultur. Sunds bibliotek fyller 100 år och Sunds kommun 700 år, detta firarvi med kulturprogram på Sunds bibliotek och Klippan. Programmet på Sunds bibliotek riktar sig till alla men framförallt till barnfamiljer. För mer information se https://www.sund.ax/kultur-och-fritid           
Arrangör: Sunds kommun

29 - 30 maj    

Havsandar     

Ett jubileumsprojekt Havsandar, en konsertföreställning med storkör, solister och dansare. Till viss del nyskriven musik av Ella Grussner Cromwell-Morgan,manus och regi Isabella Grussner-Sarling. Producent och dirigent Johanna Grussner.  
Arrangör: Ålands projektkör r.f.

9-12 juni        

100 års jubileum                   

9 juni             

Historisk dag: Födelsedagen  Mer information kommer                 

Folkdans        

Folkdanser framfördes för första gången på Åland i samband med den stora sångfesten i Mariehamn 1922. Det kommer synliggöras med uppvisning. 
Arrangör: Folkdansarna på Åland r.f.           

Jubileumsfrimärke                

Mer information kommer     
Arrangör: Åland Post                                          

Utdelning av 100-års medalj 

Ålands självstyrelses 100 års jubileumsmedalj tilldelas 100 personer verksamma i eller utanför landskapet som erkänsla för deras framgångsrika och engagerade sätt påett särskilt sätt bidragit till det åländska självstyrelsebygget eller på något annat särskilt sätt varit verksamma till gagn för Åland eller på ett sätt som särskilt synliggjort Åland.Medaljen ska bäras till högtidsdräkt vid högtidliga tillfällen.                    

10,11,12,15,16,17,18 juni       

Opera: Djävulsdansen i Skarpans                

På en bal hos överste Grunt i Skarpans år 1842 blir den vackra prästfrun Agatha Sipelius uppbjuden av en stilig rysk officer. Parets dans utvecklar sig till en dramatisk ocherotisk uppvisning som förfärar alla. Och orkestern – den förmår inte sluta spela… Musik DANIEL HJORTH * Libretto RICHARD BARK* Regi ROBERT LIEWENDAHL Kapellmästare MARTIN SEGERSTRÅLE * Koreografi JON HOFF * Scenografi ULRIKA KJELDSEN *Kostymer LENA ANDERSSON och GUNILLA NILSSON        
Arrangör: Teater Alandica

10 juni           

Barn och ungdomarnas dag  
Mer information kommer     

11 juni           

Föreningarnas och företagens akt. dag        

Mer information kommer               

Feministbaccanalen               

Feministakademin på Åland firar 20 år och Åland 100. Det firar vi med en Feministbaccanal. Syftet är att samla feminister i alla åldrar till ett sprakande och roligt intellektuelltoch kulturellt program med god mat och smarta samtal. Baccanalen äger rum den 14 augusti 2021 i Saltvik. Alla tidigare mottagare av priset som Årets feminist är inbjudna.Alla intresserade feminister är välkomna.         
Arrangör: Ålands Feministakademi i samarbete med Ålands Feministparaply

12 juni           

Gudstjänst och blomnedläggning                

Mer information kommer 

15 juni

Självstyrelsens avtryck i stadsmiljön            

Föreningen förbereder uppmärksammandet av Åland 100. Arbetet med att digitalisera modellstadens fotografisk material.        
Arrangör: Miniatyrstadens vänner r.f. 

17 juni

Bomarsunds besökscentrum invigs  

15 - 20 augusti                     

Åland 100: Åland Calling: Come Home to Your Roots – Share and Connect with Us         

En inbjudan till alla ålandsättlingar och ålandsvänner världen över att i emigrant- och släktforskningens tecken sammanstråla, träffas, medverka, uppleva Åland och – hoppas vi – återknyta banden med släkten på Åland. (simultantolkning: svenska – engelska – svenska)               
Arrangör: Ålands Emigrantinstitut

Publicerad 29.11.2021 kl. 11:24
Uppdaterad 19.1.2022 kl. 11:10