mormor spänner fast barnbarn i cykelstol, båda har cykelhjälm

Cykel

Att cykla är enkelt, billigt och ger dig massor av frisk luft. Dessutom bestämmer du själv hur intensiv cyklingen ska vara – lugn och rofylld eller snabb och krävande. Men du vet väl att cykeln är ett fordon så du som cyklist är fordonsförare, så samma regler gäller för både cyklister och andra fordonsförare.

Kom ihåg att hjälmen är huvudsaken!

Vintercykla

När snön har fallit och vägarna har blivit hala så är det många som väljer bort att cykla. Men har du testat vinterdäck på cykeln?

  • Halt underlag är en av de främsta olycksorsakerna bland cyklister. Därför är dubbdäck bra att använda om det är snö och is på vägen.
  • Dubbdäck ger ett mycket bättre grepp vid bromsning på is och även ett bra grepp när du svänger med cykeln, jämfört med vanliga däck.
  • Förutom att det finns dubbar så har dubbdäcken en mjukare gummiblandning vilket leder till ett bättre grepp när det blir kallt jämfört med vanliga däck.
  • Du behöver kontrollera dubbarna med jämna mellanrum, dubbar kan ibland behöva bytas ut.
  • Det finns vinterdäck till cykeln utan dubb. Då är däckmönstret mycket djupare och gummiblandningen mjukare för att ändå kunna ge ett bättre fäste på halkiga underlag.
  • Kom ihåg att synas i mörket! Cykellamporna, både fram och bak, måste lysa och kolla även att cykeln har alla sina reflexer i skick. Givetvis använder du också reflexer så att du syns för övriga trafikanter.

 

Lagstiftning

Vägtrafiklag (2023:108)

LF (2005:35) om vägmärken

LF (2021:157) om tillämpning av fordonslagen 1 §

Fordonslag FFS 82/2021 28-29 §