Övrigt - 2022

Januari-februari

Åländskt mästerskap i historiekunskap

Under januari/februari 2022 arrangeras en quiz-turnering som vi kallar "Åländskt mästerskap i historiekunskap". Vi har erfarit att många ålänningar är historieintresserade, och nu får alla historienördar en möjlighet att testa sina kunskaper i en tävling mot andra historienördar. Frågorna i mästerskapet är utarbetade av lektor i historia Dan Nordman och museiguide Geir Henriksen, och kommer att omfatta lokalhistoria, nordisk historia samt världshistoria. Dan Nordman blir turneringens enväldige domare. De tävlande lagen skall bestå av två till tre deltagare, och vi hoppas på stort intresse.

Anmälning av lag till info@museum.ax innan 20 december 2021.

8-9 januari     

Hackathon FRAMFLYTTAT - NYTT DATUM KOMMER SENARE    

Vid årsskiftet samlas åländska ungdomar mellan 15 till 25 år för att medverka i hackathonet ”Silicon Islands by Kodarklubben” där Åland 100 finns med som tema. Med hjälp av ungdomarnas egna kunskaper inom programmering, design, agila metoder och kreativitet ska de, uppdelade i teams, praktiskt försöka lösa ett gemensamt problem. Mentorer kommer vara på plats som stöd. I slutet av hackathonet presenteras de olika lösningarna i form av mjukvarulösningar som t.ex. appar eller webbsidor och en jury väljer ut de bästa förslagen som sedan vinner priser.    

Arrangör: Kodarklubben

1 februari

Frimärksutgivning & Specialstämpling, kl. 12.00 - 15.00, postkontoret i Mariehamn

Välkommen på årets första frimärksutgivning. Frimärksutgivning av två frimärken i frimärksserien Veterantraktorer och nya frankeringsetiketter "100 år av egensinne". Köp förstadagsprodukterna som säljs endast på utgivningsdagen. Förstadags- och specialstämpling: Få dina brev och kort stämplade med dagens unika stämplar.

2 mars           

100 dagar före

19 mars                

Nowrooz Pirooz, kl. 18.00-00.00 Smakbyn               

Nowrooz är det persiska nyåret och är den största högtiden i Iran. Den firas bland annat av kurder, azerer, hazarer, tadzjiker, afghaner, balucher och iranska folket mfl. Det iranska nyåret infaller på vårdagjämningen. Nyåret symboliser likt många andra kulturer, pånyttfödelse. Ordagrant översätts Nowrooz till “ny dag” på svenska. Nästa år infaller det på söndagen den 20 mars 2022, men eftersom lördag av nordisk tradition är en festdag så arrangeras firandet då. Då går man in i år 1401.

Huvudartist för kvällen är folkmusikern och kultur pristagaren Rostam Mirlashari, som även kallas för "Prince of Baluchi music". I repertoaren kommer det finnas allt från traditionella musikskatter från Iran, Afghanistan, Baluchistan, Kurdistan. Även lokala talanger som Ahmad Shafiei, Greta Sundström och DJ ChocoChili kommer att inta scenen. Utöver musik kommer även högläsning av poetiska inslag att fylla programmet samtidigt som man får fylla magen med kulinariska smaker från det persiska köket.

Arrangör: Sheyda Shafiei & Smakbyn

21 - 25 mars

Ålandsveckan i skolorna, Finland

I mars gör vi Åland bekant i alla skolor i Finland. Fem dagar, fem teman – under veckan behandlar vi Åland ur många olika perspektiv. Det samlas ett omfattande materialpaket för lärare att ta del av. Det kan användas med elever i olika åldrar och i olika ämnen. Fysiska besök och distansdiskussioner ordnas under fem dagar med fem olika teman: Historia och självstyrelse, Hav och natur, Språk och Norden, Kultur och Mat.

24 april

Ålands flaggas dag

På Ålands flaggas dag hissas flaggan i topp! Den åländska flaggan är en färgstark och självklar symbol för vår åländska identitet och vår autonomi. Runt om på Åland hoppas vi att de åländska färgerna ska lysa starkt. Under Ålands flaggas dag kommer även aktiviteter runt om på hela Åland att anordnas och vi hoppas på en dag i friluftslivets tecken. Mer info kommer snart.

6 maj            

Bärkraft-Åland 100 edition

Statusrapporten ges ut i form av en 100 års upplaga          

Arrangör: Nätverket Bärkraft

8 maj             

Första valet till landstinget 1922 

13 maj

Dax för det goda livet och en spännande karriär? Åland väntar, Finlandsinstitutet i Stockholm

Tid: kl. 14–16 Evenemanget är gratis men med begränsat antal platser. Anmälan

Framtidens jobb finns på Åland! För att fira 100-årsjubiléet av Ålands självstyrelse bjuder vi in till en temadag där åländskt näringsliv – och senare under kvällen kultur – uppmärksammas.

Vill du jobba med it, finans eller försäkringar? Eller finns din framtid inom utbildning eller hälsovård? Värderar du korta avstånd både fysiskt och till beslutsfattare? Allt fler flyttar till Åland för att få jobba med det dom trivs med och samtidigt få ett liv med mer tid för familj och vänner. Det finns många spännande jobb att söka – och också möjligheten att jobba internationellt.

Kom och träffa din framtida arbetsgivare eller företagspartner!

På plats finns representanter för bland annat Optinova, Crosskey, OX2 samt Winter Agency. Dessa företag söker it-utvecklare, ingenjörer, designers, projektledare och mycket mer! Dessutom berättar Mariehamns stadsdirektör Arne Selander om bostäder och jobbchanser inom staden, och Bengt Johansson från Åland Living om hur man jobbar med att få människor att flytta in och flytta tillbaka. Rekryterings- och företagsträffen invigs av Ålands näringsminister Fredrik Karlström, ”en egensinnig näringsminister, helikopterpilot, företagare och obotlig optimist.”

Arrangör: Åland 100, Ålands landskapsregering och Finlandsinstitutet

21 maj

Södra Finströms byalag bjuder in till vårfest i samband med Åland 100, Byagården Mats-Ers Bjärström

Kl. 12-15

- Sångframträdande med Jennifer Schönberg och Miina Fagerlund kl. 12.30

- F.d. lantråd och talman Ragnar Erlandsson föreläser om Johannes Eriksson och byagården kl. 13.30

- Tipsrunda för barnen

- Testa "lekar från förr"

- Testa klä en midsommarkrona

- Kaffeservering"

28 - 29 maj

Åland grönskar

Kom och fira en grönskande helg i maj med både sparris och äppelblom. På Åland Grönskar möts gammal och ung, stadsbo och bonde för att njuta av vårfest på landet. En härlig fest med massor av mysiga Utflyktsmål och roliga Plåpp Åpp-aktiviteter. Ta med familj och vänner, besök de härliga gårdskaféerna och njut av en nybakt bulle. Upplev den fantastiska åländska sparrisen på Sparrisrundan. Lär dig om potatisens hemligheter, klappa ett lamm eller gå en vandringstur och lär dig mer om vårens blommor.

6 - 12 juni

Åland 100 Clean Up Week  

8 juni

School´s Out

9-12 juni        

100 års jubileum                   

9 juni             

Födelsedagen  

Jubileumsfrimärke                

Mer information kommer     

Arrangör: Åland Post                                    

Utdelning av 100-års medalj 

Ålands självstyrelses 100 års jubileumsmedalj tilldelas 100 personer verksamma i eller utanför landskapet som erkänsla för deras framgångsrika och engagerade sätt påett särskilt sätt bidragit till det åländska självstyrelsebygget eller på något annat särskilt sätt varit verksamma till gagn för Åland eller på ett sätt som särskilt synliggjort Åland.Medaljen ska bäras till högtidsdräkt vid högtidliga tillfällen.  

10 juni           

Barn och ungdomarnas dag  

Mer information kommer     

11 juni           

Föreningarnas och företagens akt. dag        

Mer information kommer               

12 juni           

Gudstjänst och blomnedläggning                

Mer information kommer 

17 november

Jubileumsmedalj  

6 december

Michael Francks dokumentär om den åländska självstyrelsen sänds i Finlands TV