Litteratur - 2022

Under 2022

Bomarsund - det ryska imperiets utpost i väster                 

Svensk och finsk upplaga. Bomarsundssällskapet planerar också att ge ut boken som e-bok på tre språk. Boken ska finnas tillgänglig i god tid till självstyrelsen 100-årsjubileum 2022 och att de nytryckta böckerna presenteras genom ett evenemang i Bomarsund.      

Arrangör: Bomarsundssällskapet r.f.  

24-27 Mars      

Mariehamns litteraturdagar, Mariehamns stadsbibliotek

I år firar Mariehamns litteraturdagar 30-årsjubileum samtidigt som Åland firar 100 år av självstyre. Detta kommer att uppmärksammas under litteraturdagarna mellan 24-27 mars 2022. Årets tema är "Ursinne".

Arrangör: Mariehamns stadsbibliotek

23 april

Åland skriver-prisutdelning, Mariehamns stadsbibliotek

Hålls prisutdelningen för novelltävlingen Åland Skriver. Tävlingen utlystes 2021 av Åland kulturdelegation på initiativ av landskapsregeringens litteraturnämnd.  

Över 170 bidrag lämnades in till novelltävlingen när tiden för tävlingen gick ut den 9 december 2021. 

Vinnarna har utsetts och mottagarna kungörs under prisutdelningen som hålls i Mariehamns stadsbibliotek på världsboksdagen den 23 april.

Vinnaren belönas med 4000 euro, och andra respektive tredje platsen med 2000 euro var. Dessutom har juryn valt en deltagare som får möjligheten att delta i sommarkursen Att skriva roman under ledning av prisbelönta författaren Andrzej Tichý vid Nordens Folkhögskola på anrika Biskops-Arnö under sommaren 2022.

Arrangör: Ålands kulturdelegation    

Maj               

Gustaf Eriksons segelfartyg   

Ålands Nautical Club publicerar en bok om Gustaf Eriksons segelfartyg. Boken baseras på Göte Sundbergs efterlämnade texter om fartygen och utgivningen beräknas äga rum i maj 2022 i Ålands Sjöfartsmuseum.

Arrangör: Ålands Nautical Club

9 maj            

Bärkraft-Åland 100 edition

Statusrapporten ges ut i form av en 100 års upplaga          

Arrangör: Nätverket Bärkraft

28 maj           

Sund 700 år & Sunds bibliotek 100 år         

Jubileumsfirandet i Sund 28.5 2022 är en fest för stora som små där fokus ligger på Sunds historia och kultur. Sunds bibliotek fyller 100 år och Sunds kommun 700 år, detta firarvi med kulturprogram på Sunds bibliotek och Klippan. Programmet på Sunds bibliotek riktar sig till alla men framförallt till barnfamiljer. För mer information se https://www.sund.ax/kultur-och-fritid           

Arrangör: Sunds kommun