Seminarier - 2022

9 - 10 februari

Dialog lärarseminarium: Lära för framtiden

2 mars

Säkerhetsläget, Åland och Östersjön

Riksdagens svensk-åländska parlamentariska vänförening arrangerar för Sveriges riksdagsledamöter.

30 mars     

Kastelholmssamtalen, Kasteholms slott          

Samtalen hålls alltid i anslutning till Ålands demilitariseringsdag, som är den 30 mars under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen.. Kastelholmssamtalen vill lyfta fram ett fredsperspektiv genom att identifiera och diskutera lösningar och möjligheter till fredlig samexistens mellan människor, länder och regioner.

Arrangör: Ålands fredsinstitut

5 april

Åland 100 seminarium i Haag Nederländerna

5 april

Seminarium - Hur kan vi inspireras av livsstilen på Åland, Mariehamns bibliotek

Vad är en hållbar livsstil och vad kan den bestå av? Hur mycket spelar kultur och delaktighet roll för att få alla med i en hållbar utveckling? Åland har jobbat länge med hållbarhetsfrågor och under detta seminarium kommer vi att titta närmare på hållbar livsstil och Åland ur ett nordiskt perspektiv. Hur kan Åland inspirera andra delar av Norden till en mer hållbar livsstil?

Nordiska ministerrådet har nyligen publicerat en lista med hållbara val som vi kan göra i vår vardag. Men vad är egentligen en hållbar livsstil och vad kan den bestå av? Viljan att göra hållbara val finns men hur får vi alla med?

Vi diskuterar den roll som kultur och delaktighet spelar för att få alla med i den gröna omställningen och vilken roll dialog med beslutsfattare har för att motivera till förändring.

Vi inleder med samtal med våra talare kl. 16.00 finsk tid. Därefter serveras förfriskningar och programmet övergår i mingel kl. 17.00 för att fira Åland 100 år. Kvällens program innehåller också dikt- och musikinslag.

Moderator: Sharon Jåma, journalist och programledare på SVT i Sverige

Talare:

• Annette Holmberg Jansson – Nordisk samarbetsminister samt social- och hälsominister på Åland

• Johanna Ekebom, styrelsemedlem, ReGeneration

• Özlem Cekic – dialogkaffe Danmark

• Jean D’amour Banyanga Nubaha, präst på Åland

• Jacob Mangwana Haagendal, rådgivare kultur och hållbarhet, Danmark

• Kim Larsen, direktör på Nordens institut på Åland, Grönland

Plats: Stadsbiblioteket i Mariehamn

Tid: Tisdag 5 april kl. 16.00-18.00

Anmäl dig här 

Diskussionen live sänds på Nordiska ministerrådets Youtube-kanal och Åland 100s Youtube-kanal för dig som vill följa med på distans eller befinner dig på en annan plats i Norden eller världen.

Varmt välkomna!

Arrangör: Åland 100, Norden i Fokus Sverige, Nordens institut på Åland

11 maj

Föreläsning - Fartyg och familj - Åland100 år, Alandica Stora salen

Hur har sjöfarten påverkat familjelivet? Hur var det att ha en förälder/mak, make på sjön? De medverkande presenterar sin forskning och egna erfarenheter i 15-20 minuters pass. En paneldiskussion avslutar seminariet. Fritt inträde. Tid: 19.00 - 20.30.

Medverkande:

  • Författare Karin Erlandsson
  • Museichef Hanna Hagmark
  • Doktorand Thomas Heikell
  • Moderator Jörgen Pettersson

12 maj          

Sjöfartens dag, Alandica Kultur och kongress

Endagars evenemanget erbjuder ett utmärkt tillfälle att träffa branschfolk och att marknadsföra varor och tjänster samtidigt som man kan delta vid föreläsningar och seminarier inom aktuella ämnen inom sjöfart.

Arrangör: Ålands sjöfart r.f.

13 maj

Framtidens utbildningsbehov på Åland, Alandica Kultur och Kongress

Samhället är under snabb förändring, yrken försvinner och nya kommer till. Digitalisering, automatisering, globalisering och klimatförändring ställer krav på anpassning och nytänkande. Förändringar och trender påverkar vad vi gör, hur vi utformar våra arbeten och hur vi lever. Vissa förändringar är generella, andra förutsätter specialisering. Vilka är de allmänna trenderna som formar framtidens arbetsliv på Åland? Vilka kompetenser krävs framåt och hur kan utbildningssystemet möta kraven på förändring och på tillgänglighet? ´Tid: kl. 8.30-12.00 (kaffe/te från kl. 8.00)

Syfte: Diskussion om hur framtidens utbildning ska utformas för att möta efterfrågan och behov. Målgrupp: Seminariet vänder sig till skolor, myndigheter, näringsliv och övriga med intresse för utbildningsfrågor. 

Arrangör: Ålands landskapsregering

27 juni

Folkens Europa - Så säkerställer vi minoriteternas röst inom EU, Alandica Kultur och Kongress kl.16.00

Ålands Framtid arrangerar tillsammans med European Free Alliance och De Gröna/EFA-gruppen i EU-parlamentet ett internationellt seminarium om hur vi ska stärka minoriteternas röst inom EU.

Som känt har ju inte Ålands någon egen plats i EU-parlamentet. Dessutom bygger EU i grunden på ett samarbete mellan nationalstater, där folkminoriteter inom dessa stater inte har något direkt inflytande. Tillsammans med European Free Alliance arbetar Ålands Framtid för att lyfta fram ”Folkens Europa” som utgångspunkt för EU:s arbete och utveckling. Seminariet är ett led i att intensifiera det arbetet och att diskutera hur man kan gå till väga för att förverkliga den demokratiska tanken att makten utgår från folket. Seminariet direktsänds på webben

Arrangör: Ålands Framtid och European Free Alliance

15 - 20 augusti                     

Åland 100: Åland Calling: Come Home to Your Roots – Share and Connect with Us         

En inbjudan till alla ålandsättlingar och ålandsvänner världen över att i emigrant- och släktforskningens tecken sammanstråla, träffas, medverka, uppleva Åland och – hoppas vi – återknyta banden med släkten på Åland. (simultantolkning: svenska – engelska – svenska)               

Arrangör: Ålands Emigrantinstitut