Translate this page to another language

Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that the Government of Åland is not responsible for any inaccuracies.

Flygbild över Ålands skärgård med en båt kryssandes in mot hamn

Åland och omvärlden

Som ett självstyrt örike har Åland en särskild position i såväl Finland som Norden och Europeiska unionen. Genom rätten till självstyrelse har vi i landskapet behörighet att stifta egna lagar och bestämma över förvaltningen inom många viktiga områden. Åland är genom internationella överenskommelser demilitariserat och neutraliserat. Det betyder att landskapet inte får befästas och inte användas för militära ändamål.

Relationerna med riket och Sverige

En god relation mellan Åland och riket gör att systemet med självstyrelsen fungerar bra och fortsätter att utvecklas. Även kontakterna med den svenska regeringen är goda. Många ålänningar väljer att studera vid svenska skolor, och Sverige är en viktig arena för många företag. Ålands landskapsregering och Sveriges regering har regelbundna möten för att diskutera gemensamma frågor och hitta lösningar på olika problem.

Det nordiska samarbetet

Relationerna med övriga nordiska länder är naturligtvis också betydelsefulla för landskapet. Ålands landskapsregering deltar i det formella nordiska samarbetet genom Nordiska ministerrådet. Landskapsregeringen bidrar också till en del av kostnaderna för Nordens institut på Åland som arbetar med att stärka det åländska kulturlivet och främja Ålands deltagande i nordiska samarbeten.

Åland och EU

Inom den Europeiska unionen har Åland en särställning som bland annat innebär att landskapet står utanför EU:s skatteunion. Det märker du till exempel genom att det är tillåtet med försäljning av skattefria varor på färjor mellan Åland och andra EU-länder. Ålands särställning innebär också att det finns regler för vem som kan köpa mark och driva företag i landskapet.

Nyheter inom Åland och omvärlden

Nyhetsbrev från Bryssel mars 2021

EU-krönikan Häromdagen kunde vi läsa i de belgiska tidningarna att landet går in för en ”påsk-paus”. Det är de stigande corona-talen som gör att den belgiska regeringen känner sig tvungen att ännu en...
Läs mer om Nyhetsbrev från Bryssel mars 2021 ›

EU-kommissionär besöker Åland i augusti

Goda nyheter för Åland i EU! För första gången någonsin har en kommissionär tackat ja till en inbjudan till Åland. Det är Virginijus Sinkevičius, kommissionär för miljö, hav och fiske, som kommer...
Läs mer om EU-kommissionär besöker Åland i augusti ›

Landskapsregeringens beslut om THLs rekommendation till rederierna

Landskapsregeringens tog 18.2.2021 ställning till THLs rekommendation (publicerad 17.2.2021) till alla transportföretag i Finland om krav på ett negativt testintyg för personer som påbörjar en resa...
Läs mer om Landskapsregeringens beslut om THLs rekommendation till rederierna ›

Nyhetsbrev från Bryssel februari 2021

EU-krönikan Den förra krönikan avslutade jag med att konstatera att det var dåligt skidföre i Bryssel. Det har jag minsann fått äta upp! För i princip första gången under alla de år jag arbetat i...
Läs mer om Nyhetsbrev från Bryssel februari 2021 ›

Kontaktinformation gällande svenska inreseförbudet

Om du har frågor om det nya svenska inreseförbudet och de testkrav som började gälla den 6 februari kan du vända dig till den svenska polisen.
Läs mer om Kontaktinformation gällande svenska inreseförbudet ›
Publicerad 4.5.2015 kl. 18:58
Uppdaterad 1.6.2015 kl. 13:23