Republikens presidents förordning (2015:12) om skötseln på Åland av vissa förvaltningsuppgifter som gäller gränsöverskridande hälso- och sjukvård

1 §.  Överföring av förvaltningsuppgifter

Genom denna förordning överförs på Folkpensionsanstalten vissa förvaltningsuppgifter som rör gränsöverskridande hälso- och sjukvård och som enligt landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård (ÅFS 2014:28) ankommer på Ålands hälso- och sjukvård.

2 §.  Tillstånd till lämplig behandling utanför bosättningsstaten

Folkpensionsanstalten ska i enlighet med 7 § i landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård pröva ansökningar om tillstånd till lämplig behandling utanför bosättningsstaten. Folkpensionsanstalten ska fatta sitt beslut utgående från ett bindande utlåtande som Ålands hälso- och sjukvård lämnar till Folkpensionsanstalten senast 21 dygn efter det att ansökan mottagits.

Om en person har beviljats ett sådant tillstånd som avses i 1 mom. och han eller hon själv har betalat kostnaderna för hälso- och sjukvårdstjänsten, ska Folkpensionsanstalten betala ersättning till personen i enlighet med 7 § 2 mom. landskapslagen om tillämpning av lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård. Om personen har hemkommun i landskapet, ska Ålands hälso- och sjukvård enligt faktura återbetala till Folkpensionsanstalten det belopp som denna har utbetalat för den vård som tillståndet gäller.

3 §.  Kommunikation och informationsutbyte

Kontaktpunkten för gränsöverskridande hälso- och sjukvård som finns vid Folkpensionsanstalten ska i landskapet svara för den kommunikation och det informationsutbyte som hänför sig till den gränsöverskridande hälso- och sjukvården i enlighet med 9 § landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård.

4 §.  Ersättning för kostnader

Ålands landskapsregering ersätter Folkpensionsanstalten för kostnaderna för skötseln av de förvaltningsuppgifter som avses i 2 och 3 § på det sätt som landskapsregeringen och Folkpensionsanstalten kommer överens om.

5 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2014.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2015:12

  • FFS 494/2014