Landskapsförordning (2016:25) om undantag från miljötillståndsplikt för fiskodlingar vid utrotning av VHS

1 §.  Syfte och tillämpningsområde

I syfte att underlätta en effektiv sjukdomsutrotning finns i denna förordning bestämmelser om tillfällig inskränkning av miljötillståndsplikt för befintlig fiskodlingsverksamhet vid genomförande av utrotning av fisksjukdomen viral hemorrhagisk septikemi, härefter VHS.

Om en verksamhetsutövare ska utföra utrotning av VHS och har en av landskapsregeringen godkänd saneringsplan, undantas sådana alternativa odlingsplatser som avses i verksamhetsutövarens saneringsplan från miljötillståndsplikt. Denna inskränkning i miljötillståndsplikten gäller sådana alternativa odlingsplatser som har miljötillstånd och gäller under genomförandet av saneringsplanen.

2 §.  Inledande av sanering

Verksamhetsutövaren ska innan saneringen inleds göra en anmälan om detta till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, härefter ÅMHM.

3 §.  Tiden för sanering och saneringens avslutande

När åtgärderna enligt godkänd saneringsplan är genomförda ska verksamhetsutövaren snarast anmäla detta till ÅMHM.

De tider för revidering och giltighet som anges i de miljötillstånd som fiskodlingarna innehar gäller även i de fall miljötillståndsplikten är inskränkt i enlighet med denna förordning.

4 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 maj 2016.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2016:25