Landskapsförordning (2016:43) om kontroller av ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar

1 kap. Allmänna bestämmelser

1 §.  Tillämpningsområde

I denna förordning föreskrivs om kontroller av ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, nedan kallad miljöersättning, om ersättning till ekologisk produktion och om ersättning till områden med naturliga begränsningar.

2 §.  Definitioner

I denna förordning avses med

1) åkerskiftesregistret ett identifieringssystem för jordbruksskiften enligt artikel 70 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 352/78, (EGC) nr 165/94, (EG) nr 2799/98, (EG) nr 814/2000, (EG) nr 1290/2005 och (EG) nr 485/2008,

2) basskifte ett i geografiskt hänseende sammanhängande odlingsområde som jordbrukaren odlar och besitter och som avgränsas av en kommungräns, en stödregionsgräns, ett vattendrag, ett gräns- eller utfallsdike, en väg, en skog eller något motsvarande,

3) digitalisering en i åkerskiftesregistret införd kantlinje på basskiftet som ritats med hjälp av en datateknisk ritmetod på en digital flygbildskarta,

4) kantdike ett dike som avgränsar ett basskifte,

5) tegdike ett dike som ligger inom ett basskifte och som i huvudsak endast avleder vatten som samlats på basskiftet samt behövs för åkerns grundtorrläggning,

6) jordbruksskifte ett odlingsskifte på vilket en växtart eller en blandning av flera växtarter odlas i ett visst syfte eller som betraktas som en i 3 § 1 punkten statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren (FFS 4/2015) avsedd icke odlad åker som sköts, eller som tillfälligt inte odlas eller som tillfälligt används för annat än jordbruk,

7) försummelse en försummelse av ett stödvillkor enligt artikel 2.1 led 2 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 640/2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet och villkor för avslag på eller indragning av betalningar samt administrativa sanktioner som gäller för direktstöd, landsbygdsutvecklingsstöd och tvärvillkor, nedan administrationsförordningen,

8) växtartsgrupp en odlingsgrupp enligt artiklarna 17 och 22 i administrationsförordningen,

9) basnivå bindande krav enligt artiklarna 28.3 och 29.2 i landsbygdsförordningen.

3 §.  Kontroll av de villkor som gäller aktiva jordbrukare

Kontrollen på plats ska omfatta en granskning av att de villkor som gäller aktiva jordbrukare som avses i artikel 9.2 första stycket i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 637/2008 och rådets förordning (EG) 73/2009, nedan stödförordningen är uppfyllda.

2 kap. Arealbestämning

4 §.  Mätutrustning som används vid kontrollen

Vid kontrollen på plats ska arealen på ett skifte fastställas med hjälp av ett kartprogram som utgår från ett digitalt kartmaterial eller med hjälp av GPS-utrustning.

5 §.  Mätutrustningens måttavvikelser

Måttavvikelser används när ett jordbruksskifte kontrolleras på plats. Måttavvikelsen beräknas utifrån den uppmätta arealen.

När mätningen utförs med ett kartprogram som utgår från ett digitalt kartmaterial får måttavvikelsen för ett jordbruksskifte vara högst 0,75 meter multiplicerad med skiftets omkrets. När mätningen utförs med GPS-utrustning får måttavvikelsen för ett jordbruksskifte vara högst 0,50 meter multiplicerad med skiftets omkrets. Vid en kombinerad mätning används måttavvikelsen för den mätutrustning med vilken mätningen av jordbruksskiftet huvudsakligen har utförts. Måttavvikelsen får vara högst 1 hektar.

Måttavvikelser används inte på ett jordbruksskifte vars anmälda areal i stödansökan är större än den digitala arealen och för vilket en godtagbar kartbilaga inte har fogats till den stödansökan som gäller skiftet.

6 §.  Kartor som används vid kontrollen

Vid kontrollen på plats ska i första hand digitaliserade kartor ur åkerskiftesregistret användas. Även annat kartmaterial samt flygfotografimaterial och satellitmaterial kan användas vid kontrollen.

7 §.  Arealer som inte berättigar till ersättning

Kontrollen på plats ska omfatta en granskning av att det på ett skifte inte finns arealer som inte berättigar till ersättning. Jordbruksmark som inte har bevarats på det sätt som avses i 6 § statsrådets förordning om grundstöd, förgröningsstöd och stöd till unga jordbrukare (FFS 234/2015) ska vid kontrollen förkastas som areal som inte berättigar till ersättning. Även följande områden på skiftena ska förkastas som arealer som inte berättigar till ersättning:

1) områden som tillfälligt inte odlas,

2) icke odlade områden,

3) områden som inte uppfyller villkoren för beviljande av ersättning.

Avdrag från arealen på områden som tillfälligt inte odlas och icke odlade områden vars areal understiger 0,01 hektar ska endast göras om den sammanlagda arealen på de områden som tillfälligt inte odlas och de icke odlade områdena på jordbruksskiftet är större än den måttavvikelse för mätutrustningen som anges i 5 §.

Kontrollen på plats ska omfatta en granskning av att sökanden har arealen i sin besittning. Kan besittningen av skiftet inte fastställas, förkastas skiftet.

8 §.  Gränsen för ett basskifte

Kontrollen på plats ska omfatta en granskning av digitaliseringen av gränserna för ett basskifte som finns i åkerskiftesregistret. Med ett basskifte avses ett referensskifte enligt artikel 2.1 led 25 i administrationsförordningen.

Vid kontrollen ska gränsen för ett basskifte avgränsas av

1) en kommungräns,

2) en gräns för äganderätt,

3) ett vattendrag,

4) ett gräns- eller utfallsdike,

5) en väg,

6) en skog,

7) stödberättigande,

8) markanvändningsslag,

9) ett Naturaområde som avses i 6a § 1 mom. lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbruket (FFS 193/2013) eller

10) annan motsvarande gräns.

Ett basskiftes digitaliserade areal är den maximala stödberättigande areal som avses i artikel 5.2 a och b i administrationsförordningen.

9 §.  Areal på jordbruksskiften

Vid kontrollen på plats ska arealen på jordbruksskiftena fastställas.

10 §.  Kantdiken på bas- och jordbruksskiften

Kontrollen på plats ska omfatta en granskning av att kantdikena uppfyller stödvillkoren.

Ett högst tre meter brett kantdike som uppfyller stödvillkoren och som utgör en del av traditionella jordbruks- och markanvändningsmetoder godkänns vid kontrollen som en del av den stödberättigande arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte fram till gränsen för basskiftet. Härvid går gränsen för basskiftet mitt i kantdiket. Är kantdiket över tre meter brett fastställs gränsen för åkerns basskifte längs gränsen mellan kantdiket och åkern.

Den sammanlagda bredden av kantdiket och dikesrenen, mätt från basskiftesgränsen till kanten av växtbeståndet på jordbruksskiftet, får vara högst två meter. Som en del av den stödberättigande arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte godkänns dock en dikesren som uppfyller villkoren i statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren, en i genomsnitt högst tre meter bred skyddsremsa eller ett annat område som uppfyller villkoren för miljöersättning och som finns längs ett vattendrag eller ett kantdike som klassificerats som utfallsdike.

11 §.  Tegdiken på bas- och jordbruksskiften

Kontrollen på plats ska omfatta en granskning av att tegdikena uppfyller stödvillkoren.

Ett högst tre meter brett tegdike med dikesren som uppfyller stödvillkoren och som utgör en del av traditionella jordbruks- och markanvändningsmetoder godkänns vid kontrollen som en del av den stödberättigande arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte.

12 §.  Områden med träd och buskar på ett basskifte

Vid kontrollen på plats ska träd och buskar inte räknas till arealen av ett basskifte. De ska dock inte utelämnas om det är fråga om

1) permanenta grödor som avses i artikel 4.1 g i stödförordningen,

2) vedartade växter som avses i 5 § 3 mom. statsrådets förordning om grundstöd, förgröningsstöd och stöd till unga jordbrukare eller sådana i 5 § 4 mom. i den förordningen avsedda lövbuskar och plantor av lövträd på permanent gräsmark som är lämpliga som föda för produktionsdjur,

3) träd och trädgrupper som avses i 14 § statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren, eller

4) jordbruksskiften som omfattas av ett åtagande om miljöersättning som avses i 37, 38 eller 39 §§ landskapsförordningen (2016:42) om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar.

Om det i ett dike eller på en icke odlad dikesren inom ett basskifte växer träd eller buskar som är högre än 1,5 meter ska dessa områden vid kontrollen inte räknas till arealen av basskiftet.

13 §.  Andra arealer som hör till arealen av ett jordbruksskifte

I genomsnitt högst tre meter breda skyddsremsor som uppfyller villkoren för miljöersättning godkänns vid kontrollen som en del av arealen av ett jordbruksskifte. Om en skyddsremsa är mer än tre meter bred, ska den avskiljas till ett separat jordbruksskifte. En skyddsremsa kan då vara högst tio meter bred.

I genomsnitt högst tre meter breda vändtegar som utgör en del av det normala sättet att odla en växt och som lämnats av nödvändiga odlingstekniska skäl kan godkännas som en del av arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte. Om en vändteg som har inrättats av odlingstekniska skäl är bredare än tre meter, ska den avskiljas till ett separat jordbruksskifte. Även odlingstekniska vändtegar som finns längs ett vattendrag eller ett kantdike som klassificerats som utfallsdike kan godkännas som en del av den stödberättigande arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte, om vändtegen och en dikesren som avses i 11 § statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren eller vändtegen och en skyddsremsa som avses i 20 § landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar är högst tre meter breda. Vändtegen ska finnas på skiftet eller på kanten av det.

Odlingstekniska vändtegar kan inte godkännas som en del av den stödberättigande arealen om det är fråga om odling av stråsäd, oljeväxter, vallväxter eller proteingrödor. Vändtegen ska då avskiljas till ett separat jordbruksskifte.

När det gäller trädgårdsväxter kan skötselgångar som utgör en del av sättet att odla växterna och körgångar som behövs för att odlings- och skördemaskiner ska kunna ta sig fram godkännas som en del av arealen av ett jordbruksskifte. Skötsel- och körgångarna ska vara nödvändiga för odlingen av växten i fråga och ändamålsenliga med tanke på storlek, placering och antal.

I växthusarealen inräknas den växthusareal som använts för odlingen av växter. Groningsrum som använts vid odling av kruksallat, -dill och -persilja kan inräknas i växthusarealen. Förpacknings- och lagerlokaler hör inte till växthusarealen. Växthus som ligger bredvid varandra kan bilda ett basskifte med hjälp av en förbindelsegång. Mer än 2 m breda gångar inne i växthuset och andra områden på mer än 0,01 ha som inte berättigar till ersättning kan ingå i det digitaliserade basskiftet. Stödmottagaren beaktar då de arealer som inte berättigar till stöd i den årliga anmälan.

14 §.  Växter som inte hör till en viss växtartsgrupp

Om det vid kontrollen konstateras att det på jordbruksskiftet finns en växt ur en annan växtartsgrupp än den som sökanden har uppgett i sin stödansökan, ska jordbruksskiftet förkastas i fråga om de växtartsgrupper i vilka den växt som konstaterats inte berättigar till stöd.

3 kap. Kontroll av stödvillkoren

15 §.  Administrativ kontroll av stödvillkoren

Ersättningar som avses i 1 § beviljas inte eller sänks på det sätt som anges i 18-27 §§, om det vid en kontroll på plats eller vid en administrativ kontroll upptäcks att ett stödvillkor inte uppfylls.

16 §.  Stödvillkor som ska kontrolleras på plats

Utöver en kontroll av arealer ska kontrollen på plats omfatta en granskning av att villkoren för de ersättningar som avses i 1 § har iakttagits. På en gårdsbruksenhet ska granskas stödvillkoren som gäller

1) kompensationsersättning,

2) miljöersättningen,

3) ersättning för ekologisk produktion.

Utöver att de villkor som avses i 1 mom. är uppfyllda ska kontrollen omfatta en granskning av att de minimikrav som ställs på användningen av gödselmedel och växtskyddsmedel och de krav som gäller basnivån har iakttagits.

17 §.  Försummelse av stödvillkoren

I artikel 35 i administrationsförordningen föreskrivs om det avdrag som ska göras från stödet om ett stödvillkor inte har iakttagits eller om iakttagandet av stödvillkoret inte kan verifieras på grund av bristfälliga handlingar. När avdraget fastställs beaktas försummelsens allvar, omfattning, varaktighet och upprepning. Avdragen från miljöersättningen och ersättningen för ekologisk produktion görs och räknas samman per insats och åtagande. Avdragen från kompensationsersättningen görs och räknas samma per åtgärd. Avdraget från den ersättning som ska betalas kan vara högst 100 procent.

Upprepas försummelsen ska ett dubbelt avdrag göras från ersättningen för en åtgärd som omfattas av miljöersättningen, kompensationsersättningen eller ersättningen för ekologisk produktion, dock så att avdraget är högst 100 procent.

18 §.  Försummelse av villkoren i basnivån för miljöersättning och ersättning för ekologisk produktion

Om en stödmottagare inte har iakttagit ett krav som gäller basnivån ska miljöersättningen eller ersättningen för ekologisk produktion för en insats eller ett åtagande minskas på det sätt som avses i artikel 35.2 i administrationsförordningen.

Konstateras brister i ett gårdsspecifikt krav sänks den ersättning som basnivån gäller med följande procent:

basnivåns krav sänkning i procent
den person som sprider växtskyddsmedel har examen eller utbildning 20
växtskyddssprutan är testad 20
växtskyddsmedel förvaras vederbörligen åtskilt från livsmedel och foder i låst utrymme utom räckhåll för barn 20
det finns en gällande kväveanalys av stallgödseln 10

Om brister konstateras i ett skiftesspecifikt krav så sänks den ersättning som basnivån gäller med den procentandel som motsvarar den areal på vilken kravet inte har följts i förhållande till den areal på vilken kravet borde ha följts enligt följande tabell:

procentandel av arealen påföljdsprocent
< 5 1
5-10 3
10-15 5
15-25 10
25-40 15
40-60 25
60-80 40
80-100 60

(2016/59)

Saknas en minst en meter bred skyddsremsa invid utfallsdiken och vattendrag sänks ersättningen som denna basnivån gäller med högst 10 procent.

Påföljden av brister beträffande de allmänna principerna för integrerat växtskydd kan vara högst 10 procent.

19 §.  Försummelse av villkoren i minimikraven för balanserad användning av näringsämnen

Har en stödmottagare inte iakttagit bestämmelserna om fosfor- och kvävegödsling som avses i 21-24 §§ landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar, eller bestämmelserna om fosforutjämning som avses i 25 § i nämnda förordning ska ersättningen för balanserad användning av näringsämnen sänkas i enlighet med följande tabell:

påföljdsprocent
kväve 2-10
fosfor 2-6
fosforutjämning 2-12

Sänkningen ska ske med beaktande av på hur stor areal överskridningen har skett och hur stor överskridningen är i förhållande till den tillåtna nivån.

Kan gödslingskontollen inte utföras på grund av att stödmottagaren inte lämnar in dokument ska ersättningen för balanserad användning av näringsämnen sänkas med 9 procent.

Har stödmottagaren med avsikt lämnat in vilseledande uppgifter om mängden kvävegödselmedel som använts eller om den tillgängliga kvävemängden på gården ska ersättningen för balanserad användning av näringsämnen sänkas med 30 procent. Dessutom påförs en sanktion enligt 3 mom. på grund av att gödslingen inte går att övervaka.

Har en stödmottagare inte iakttagit bestämmelserna om användning av växtskyddsmedel som avses i 26 § landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar, ska ersättningen för balanserad användning av näringsämnen sänkas i enlighet bestämmelserna i 18 § denna förordning.

20 §.  Försummelser som gäller den årliga odlingsplanen, de skiftesvisa anteckningarna, markkarteringarna och skyddsremsorna som ingår i åtagandet om balanserad användning av näringsämnen

Uppfylls inte stödvillkoren för den årliga odlingsplan, de skiftesspecifika anteckningar, markkarteringarna eller skyddsremsorna ska den miljöersättning som betalas för balanserad användning av näringsämnen minskas med 1–100 procent på det sätt som anges i artikel 35.2–35.7 i administrationsförordningen.

Sänkningen görs på basen av den areal på vilken villkoret inte uppfylls och den betydelse som villkoret har när det gäller att uppnå målen för miljöersättning enligt följande:

villkor procentandel för villkorets betydelse
odlingsplan 20
skiftesvisa anteckningar 25
markkartering 25
skyddsremsa 20

Den relativa procentandelen som miljöersättningen för balanserad användning av näringsämnen sänks med, fås genom att multiplicera procentandelen för villkorets betydelse med procentandelen för den areal eller längd som villkoret inte uppfylls på i förhållande till den areal eller längd som villkoret gäller.

Är överträdelsen upprepad fördubblas påföljden som avses i 3 mom. En anmärkning som getts för samma krav vid en tidigare kontroll förorsakar upprepning.

21 §.  Försummelser som gäller den kvalitetstest för åkermark som ingår i åtagandet om balanserad användning av näringsämnen

Den miljöersättning som betalas för balanserad användning av näringsämnen minskas med fem procent om utvärderingsblanketten för kvalitetstestet för åkermark inte uppfyller villkoren eller om den saknas helt. Avdraget ska göras för de år av åtagandet under vilka stödvillkoret inte har iakttagits.

22 §.  Försummelser av stödvillkoren för skiftesspecifika insatser som ingår i ett åtagande om miljöersättning

När det gäller en skiftesspecifik insats som ingår i ett åtagande om miljöersättning betalas miljöersättning inte för den areal på vilken en försummelse upptäcks eller i fråga om vilken iakttagandet av stödvillkoren inte kan verifieras på grund av bristfälliga handlingar. När det gäller en skiftesspecifik insats betalas inte miljöersättning för en växtartsgrupp om den sammanräknade arealen av de förkastade skiftena överstiger 50 procent av den vid kontrollen godkända arealen för växtartsgruppen avseende den skiftesspecifika insatsen.

23 §.  Övriga försummelser

Saknar stödmottagaren dokumentation av sådana vidtagna åtgärder på skyddszonen som avses i 35 § 8 mom. landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar ska miljöersättningen för anläggning av skyddszon sänkas på basen av den areal i procent för vilken dokumentation saknas i förhållande till den areal som villkoret gäller multiplicerat med 25 procent.

Saknar stödmottagaren beteskort som avses 37 § 8 mom. och 39 § 6 mom. eller en skötseldagbok som avses i 38 § 9 mom. landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar ska miljöersättningen som villkoret gäller sänkas på basen av den areal i procent för vilken dokumentation saknas i förhållande till den areal som villkoret gäller multiplicerat med 25 procent. (2017/115)

Har stödmottagaren inte planerat användningen av stallgödsel ska miljöersättningen för förbättrad användning av stallgödsel sänkas med 25 procent. Har stödmottagaren inte skaffat fabrikat eller bekämpningsorganismer för alternativa bekämpningsmetoder i trädgårdsodling och behov av bekämpning har konstaterats ska miljöersättningen för användning av alternativa bekämpningsmetoder i trädgårdsodling sänkas med 1-100%. (2017/115)

Är överträdelsen upprepad fördubblas påföljden som avses i 1-3 mom.

24 §.  Försummelser av stödvillkoren för ersättningen för ekologisk produktion

Uppfylls inte stödvillkoren ska ersättningen för ekologisk produktion minskas med 1–100 procent på det sätt som anges i artikel 35.2–35.7 i administrationsförordningen.

Konstateras vid produktionskontrollen sådana brister som inte kan härledas till ett enskilt skifte minskas ersättningen för ekologisk produktion med 1–100 procent. Underkänns hela gården i den produktionskontroll som avses i Rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av förordning (EEG) nr 2092/91 beviljas sökanden ingen ersättning för ekologisk produktion. Underkänns ett basskifte eller en del av ett basskifte i nämnda kontroll beviljas ingen ersättning för den berörda arealen. Är den areal som förkastas över 50 procent av den vid kontrollen godkända arealen för växtartsgruppen betalas ingen ersättning för ekologisk produktion för växtgruppen i fråga.

När det gäller en skiftesspecifik insats som ingår i ett åtagande om ersättning för ekologisk produktion betalas inte ersättning för ekologisk produktion för den areal på vilken en försummelse upptäcks eller i fråga om vilken iakttagandet av stödvillkoren inte kan verifieras på grund av bristfälliga handlingar. Överstiger den sammanräknade arealen av de förkastade skiftena 50 procent av den vid kontrollen godkända arealen för växtartsgruppen beviljas växtgruppen i fråga ingen ersättning för ekologisk produktion.

Har sökanden inte deltagit i en kurs i ekologiska produktionsmetoder ska ersättningen för ekologisk produktion sänkas med 10 procent.

Levererar en sökande som inte bedriver husdjursproduktion inte fodret från sin hö-, ensilage-, betes- eller färskfodervall till en gård som bedriver ekologiks husdjursproduktion beviljas ingen ersättning för ekologisk produktion för gårdens nämnda vallareal.

Överstiger arealen som odlas med hö-, ensilage-, betes- eller färskfodervall på en gård som inte bedriver husdjursproduktion den areal i hektar som motsvarar antalet djurenheter på den gård som bedriver ekologisk husdjursproduktion och till vilket det producerade fodret från nämnda gård levereras beviljas ingen ersättning för ekologisk produktion för den areal som odlas med hö-, ensilage-, betes- eller färskfodervall och som överskrider antalet djurenheter.

Finns mera än två hektar per djurenhet på den sammanlagda arealen med hö-, ensilage-, betes- eller färskfodervall på den husdjursgård och de växtodlingsgårdar som husdjursgården samarbetar med beräknat på basen av antalet djur på husdjursgården beviljas ingen ersättning för ekologisk produktion för den areal som odlas med hö-, ensilage-, betes- eller färskfodervall och som överskrider två hektar per djurenhet.

Står den ekologiskt odlade vallarealen på en gård som bedriver ekologisk husdjursproduktion inte i proportion till antalet produktionsdjur på gården kan vallareal förkastas vid kontrollen.

25 §.  Försummelse av villkoren i minimikraven för ekologisk produktion beträffande användning av gödselmedel och växtskyddsmedel

Har en stödmottagare inte iakttagit bestämmelserna om fosforgödsling som avses i 57§ 2 mom. landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar, ska ersättningen för ekologisk produktion sänkas på det sätt som bestäms i 18 § 3 mom. i detta beslut.

Har en stödmottagare inte iakttagit bestämmelserna om användning av växtskyddsmedel som avses i 57 § 4 och 5 mom. landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar, ska ersättningen för ekologisk produktion sänkas på det sätt som bestäms i 18 § i denna förordning.

26 §.  Kompensationsersättning

Har det på gårdsbruksenheten uppgetts mer än 25 procent träda, naturvårdsåker och mångfaldsåker av gårdsbruksenhetens åkerareal eller mera än 50 procent gröngödslingsvall av gårdsbruksenhetens åkerareal eller sammanlagt mera än 50 procent gröngödslingsvall, träda, naturvårdsåker och mångfaldsåker av gårdsbruksenhetens åkerareal och trädorna, naturvårdsåkrarnas eller om mångfaldsåkrarnas andel överstiger 25 procent av gårdsbruksenhetens åkerareal beviljas ingen kompensationsersättning för den överskjutande arealen.

27 §.  Avbrytande av utbetalningen av ersättning och återkrav i vissa situationer

Har stödmottagaren eller en familjemedlem som bedriver företagsverksamhet tillsammans med stödmottagaren dömts till straff för djurskyddsbrott enligt 17 kap. 14, 14a eller 15 § strafflagen (FFS 39/1889) eller om stödmottagaren eller en familjemedlem som bedriver företagsverksamhet tillsammans med stödmottagaren har dömts till straff för en förseelse enligt 58 § djurskyddslagen (1998:95) för landskapet Åland och samtidigt meddelats djurhållningsförbud enligt 17 kap. 23 § strafflagen, ska ersättning som beviljas med stöd av denna lag och som grundar sig på djurhållning inte beviljas eller betalas för djurarten i fråga för det åtagandeår under vilket gärningen har uppdagats i samband med tillsyn. Djurarten beaktas inte heller för året i fråga vid beräkning av de i landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar angivna kraven på djurantal per hektar för ersättningarna.

Har stödmottagaren eller en familjemedlem som bedriver företagsverksamhet tillsammans med stödmottagaren har dömts till djurhållningsförbud, ska ersättning som beviljas i enlighet med landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar och som grundar sig på djurhållning inte beviljas eller betalas för den djurart som omfattas av förbudet för den tid då djurhållningsförbudet är i kraft och inte heller för tiden mellan gärningsåret och den tidpunkt då den lagakraftvunna domen meddelades. Djurarten beaktas inte heller vid beräkning av de i landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar angivna kraven på djurantal per hektar för ersättningarna.

Utbetalningen av ersättning som betalas med stöd av landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar och som grundar sig på djurhållning ska avbrytas för djurarten i fråga och djurarten i fråga ska inte beaktas vid beräkning av de i denna lag angivna kraven på djurantal per hektar för ersättningarna, om åtalsprövning har inletts i ett ärende som gäller ett brott eller en förseelse som avses i 1 mom.

4 kap. Särskilda bestämmelser

29 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 september 2016.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2016:43

2016/59

Denna förordning träder i kraft den 1 november 2016.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

2017/115

Denna förordning träder i kraft den 1 december 2017.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.