Landskapsförordning (2016:44) om administration av miljöersättning, ersättning för ekologisk produktion och kompensationsersättning

1 §.  Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas på följande åtgärder som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1698/2005

1) ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, nedan kallad miljöersättning,

2) ersättning till ekologisk produktion och

3) stöd till områden med naturliga eller andra särskilda begränsningar, nedan kallad kompensationsersättning.

2 §.  Definitioner

I denna förordning avses med

1) basskifte ett i geografiskt hänseende sammanhängande odlingsområde eller annat område som jordbrukaren odlar och besitter och som avgränsas av en kommungräns, en gräns för äganderätt, en stödregionsgräns, en gräns för ett avtalsområde, ett vattendrag, ett gräns- eller utfallsdike, en väg eller en skog eller någon annan motsvarande gräns,

2) jordbruksskifte ett enhetligt område på vilket en växtart eller en blandning av flera växtarter odlas i ett visst syfte eller som betraktas som en i 3 § 1 punkten statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren (FFS 4/2015) avsedd icke odlad åker som sköts, eller som tillfälligt inte odlas eller som tillfälligt används för annat än jordbruk,

3) kantdike ett dike som avgränsar ett basskifte,

4) utfallsdike en grävd öppen fåra som samlar upp vatten från gräns-, teg- och täckdiken i torrläggningsområdet samt från det ovanförliggande avrinningsområdet och avleder det från torrläggningsområdet,

5) kontrollförordningen kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet, landsbygdsutvecklingsåtgärder och tvärvillkor,

6) administrationsförordningen kommissionens delegerade förordning (EU) nr 640/2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet och villkor för avslag på eller indragning av betalningar samt administrativa sanktioner som gäller för direktstöd, landsbygdsutvecklingsstöd och tvärvillkor,

7) stödförordningen Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 637/2008 och rådets förordning (EG) 73/2009.

Ansökningsförfarande

3 §.  Ansökan om åtagande och ansökan om utbetalning

Ansökan om åtagande och ansökan om utbetalning ska tillställas landskapsregeringen skriftligen på blanketter som landskapsregeringen har fastställt eller i elektroniskt format via Landsbygdsverkets Viputjänst som avses i 5 §. Endast en ansökan som är gjord i enlighet med landskapsregeringens föreskrifter kan godkännas. De utredningar som behövs för beviljande av ersättning ska bifogas till ansökan. Är ansökan inte komplett och alla nödvändiga uppgifter lämnats kan ansökan avslås.

En ansökan eller någon annan handling i anslutning till ansökan som har lämnats in per post anses ha lämnats in i tid, om den har poststämplats som riktad till Ålands landskapsregering senast den sista dagen av den utsatta ansökningstiden som avses i 4 §.

Gör sökande sådana rättelser som kräver att redan ifyllda uppgifter ändras i ansökningshandlingar som inlämnas i pappersformat ska sökanden överstrecka den felaktiga uppgiften och anteckna den rätta uppgiften intill den ursprungliga anteckningen. Sökanden ska bestyrka ändringen med sina initialer och ändringsdatum.

En ansökan som lämnas in i pappersformat ska vara undertecknad av sökanden eller av någon som denna har givit fullmakt därtill. Om en ansökan gäller en gårdsbruksenhet som innehas av flera än en fysisk eller juridisk person tillsammans, ska alla innehavare underteckna ansökan. Gårdsbruksenhetens innehavare kan dock ge en fysisk person fullmakt att underteckna ansökan, att meddela de uppgifter som behövs för behandling av ansökan och att av myndigheterna ta emot handlingar som gäller ansökan. Sökandena ansvarar solidariskt för stödansökan och för att de uppgifter som ingår i den är fullständiga och korrekta. Är det fråga om en minderårig sökande ska vårdnadshavaren, anförtrodd man eller annat lagligt ombud underteckna ansökan. Om det inte är möjligt att få underskrift av någon av delägarna i ett samfund, en sammanslutning eller ett dödsbo kan landskapsregeringen enligt prövning behandla ansökan. De som har undertecknat en ansökan ansvarar gentemot de vars underskrift saknas. Orsaken till att namnteckningen saknas ska anges i ansökan.

Till ansökan om åtagande om anläggning av skyddszon ska bifogas en karta på vilken skyddszonen har markerats. Till en ansökan om åtagande om riktade insatser på naturbeten ska bifogas en skötselplan som avses i 38 § landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar. Till ansökan om åtagande om uppfödning av ursprungsraser ska bifogas ett härstamningsintyg för de djur som ska ingå i åtagandet.

4 §.  Ansökningstid

Ansökan om åtagande om miljöersättning, ansökan om åtagande om ekologisk produktion och ansökan om utbetalning av ersättning som avses i 1 § ska tillställas landskapsregeringen senast den dag som landskapsregeringen årligen fastställer.

Inkommer ansökan efter den utsatta ansökningstiden räknas förseningsdagarna som avses i artikel 13 i administrationsförordningen från och med den första vardagen efter den sista inlämningsdagen till och med den dagen då ansökningshandlingarnas sista blankett anses mottagen.

5 §.  Elektronisk ansökan

Med elektronisk ansökan avses inlämning av stödansökningar via Landsbygdsverkets Viputjänst. Sökanden som har beviljats användarrättigheter till Viputjänsten kan lämna in sin ansökan i elektroniskt format på det sätt som landskapsregeringen årligen separat beslutar om.

En ansökan som lämnats in via Viputjänsten anses ha inkommit inom ansökningstiden om den är slutlig och har enligt försändelseanteckningen returnerats senast den sista ansökningsdagen.

Bilagor, förutom jordbruksskifteskartor, som hör till en ansökan kan inte lämnas in elektroniskt.

6 §.  Ändring av bas- och jordbruksskiften efter ansökningstidens utgång

Till en ansökan kan efter ansökningstidens utgång fogas enskilda bas- och jordbruksskiften, även sådana som inte den sista ansökningsdagen som avses i 4 § har anmälts i någon ansökan, i enlighet med bestämmelserna i artikel 15 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 av om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet, landsbygdsutvecklingsåtgärder och tvärvillkor.

7 §.  Övriga ändringar efter ansökningstidens utgång

På grund av odlingstekniska orsaker kan areal med reducerad höstbearbetning som avses i 28 § och areal med förbättrad användning av stallgödsel som avses i 29 § landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar överföras från ett skifte till ett annat efter den sista såningsdagen. Överföringen ska skriftligt anmälas till Ålands landskapsregering. Ur anmälan ska framgå från vilka skiften det frivilliga komplementet flyttas och till vilka skiften det överförs. Har sökanden meddelats om en administrativ kontroll eller om en kontroll på plats och den utförda kontrollen leder till påföljder för ersättningen kan insatsen inte längre överföras till andra skiften från sådana skiften som berörs av påföljderna.

Har insatsen överförts från ett skifte till ett annat beviljas ersättning för högst den areal som anmälts i den ursprungliga ansökan. En överföring av insatsen från ett skifte till ett annat får inte leda till att den ansökta arealen ökar. Är arealen som ersätter den ursprungliga arealen mindre än den ursprungliga arealen betalas ersättning för den ersättande arealen. Har landskapsregeringen betalt ut ersättningen och arealen som ersätter den ursprungliga arealen är mindre än den ursprungliga arealen ska ersättning som beviljats för mycket återkrävas.

8 §.  Återtagande av ansökan

En ansökan kan återtas helt eller delvis i enlighet med bestämmelserna i artikel 3 i kontrollförordningen. Landskapsregeringen ska underrättas skriftligen om återtagandet av en ansökan.

9 §.  Skyldighet att lämna uppgifter

Sökanden ska ge landskapsregeringen tillräckliga uppgifter om förutsättningarna för beviljande och utbetalning av ersättning.

Sökanden ska utan dröjsmål skriftligen meddela landskapsregeringen, om ansökan är eller har blivit felaktig.

Bas- och jordbruksskiften

10 §.  Basskifte

Ett basskifte kan bara vara i en jordbrukares besittning åt gången. Ett basskifte kan dock vara i flera jordbrukares eller personers besittning, om det är fråga om samfällda betesområden, skiften i gemensamt bruk eller på växtföljden baserade regelbundna årliga byten av jordbruksskiften mellan gårdsbruksenheter.

Ett basskifte kan avgränsas enligt markanvändningsslag, rätt till programbaserade ersättningar till jordbrukare, rätt till stöd, en sådan permanent gräsmark på Naturaområde som avses i 6a § 1 mom. lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbruket (FFS 193/2013) eller någon annan motsvarande gräns.

Basskiftena införs i åkerskiftesregistret i digitaliserad form. Ett basskiftes digitaliserade areal är den maximala stödberättigande areal som avses i artikel 5.2 a och b i administrationsförordningen. Bestämmelser om skyldigheten att i stödansökan rätta sådana förhandsifyllda uppgifter om basskiften som gäller den maximala arealen, läget eller gränser finns i artikel 17.5 andra stycket i kontrollförordningen. Den maximala stödberättigande arealen kan också ändras till följd av resultaten av kontroller och uppdateringar av åkerskiftesregistret.

Skiften för vilka stöd inte söks och som är mindre än 0,05 hektar behöver inte uppges i den årliga stödansökan, om skiftenas totala areal är högst en hektar. De som ansöker om stöd ska emellertid i stödansökan uppge om de besitter sådana skiften.

11 §.  Jordbruksskifte

Ett jordbruksskifte är högst så stort som ett basskifte. Ett jordbruksskifte hör alltid till ett enda basskifte. Av bär-, frukt- och köksväxter kan det bildas ett jordbruksskifte för varje växtgrupp, om olika växtarter som hör till samma grupp odlas bredvid varandra så att arealen för en enskild växtart är mindre än 0,05 hektar. Ett sådant jordbruksskifte kan inte bildas av en växtgrupp, om det på en del av skiftet utförs ett frivilligt komplement som avses i 31 § eller 32 § landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar.

12 §.  Godkännande av ett kantdike som en del av arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte

Ett högst tre meter brett kantdike som utgör en del av traditionella jordbruks- och markanvändningsmetoder kan godkännas som en del av den stödberättigande arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte fram till gränsen för basskiftet. Härvid går gränsen för basskiftet mitt i kantdiket. Om kantdiket är över tre meter brett går gränsen för åkerns basskifte längs gränsen mellan kantdiket och åkern, dvs. dikeskanten.

Den sammanlagda bredden av kantdiket, mätt från basskiftesgränsen till kanten av växtbeståndet på jordbruksskiftet, och den icke odlade dikesrenen får vara högst två meter. Med icke odlad dikesren avses en dikesren på vilken det inte växer sådana kulturväxter som odlas på jordbruksskiftet.

Med avvikelse från 2 mom. kan det godkännas att en dikesren som uppfyller villkoren i statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren, en i genomsnitt högst tre meter bred skyddsremsa eller ett annat område som uppfyller villkoren för miljöersättning och som finns längs ett vattendrag eller ett kantdike som klassificerats som utfallsdike utgör en del av den stödberättigande arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte.

13 §.  Godkännande av ett tegdike som en del av arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte

Ett tegdike som utgör en del av traditionella jordbruks- och markanvändningsmetoder och de icke odlade dikesrenarna kan godkännas som en del av den stödberättigande arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte, om den sammanlagda bredden av diket och dikesrenarna är högst tre meter. Med tegdike avses ett dike som ligger inom ett basskifte och som i huvudsak endast avleder vatten som samlats på basskiftet samt behövs för åkerns grundtorrläggning.

14 §.  Utelämnande av områden med träd och buskar från arealen av ett basskifte

Träd och buskar ska inte räknas till arealen av ett basskifte. De ska dock inte utelämnas om det är fråga om

1) permanenta grödor som avses i artikel 4.1 g stödförordningen,

2) vedartade växter som avses i 5 § 3 mom. statsrådets förordning om grundstöd, förgröningsstöd och stöd till unga jordbrukare (FFS 234/2015) eller sådana i 5 § 4 mom. i den i förordningen avsedda lövbuskar och plantor av lövträd på permanent betes- eller gräsmark som är lämpliga som föda för produktionsdjur,

3) träd och trädgrupper som avses i 14 § statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren, eller

4) jordbruksskiften som omfattas av ett åtagande om miljöersättning som avses i 37, 38 eller 39 §§ landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar.

Om det i ett dike eller på en icke odlad dikesren inom ett basskifte växer träd eller buskar som är högre än 1,5 meter ska dessa områden inte räknas till arealen av basskiftet. Permanent betes- eller gräsmark som avses i 1 mom. 2 punkten, träd och trädgrupper som avses i 1 mom. 3 punkten och åtaganden om miljöersättning som avses i 1 mom. 4 punkten och omfattar arealer som även inkluderar diken och icke odlade dikesrenar ska dock inte utelämnas från arealen av ett basskifte.

15 §.  Sådana skyddsremsor på ett jordbruksskifte som uppfyller villkoren för miljöersättning

I genomsnitt högst tre meter breda skyddsremsor som uppfyller villkoren för miljöersättning godkänns som en del av arealen av ett jordbruksskifte. Om en skyddsremsa är mer än tre meter bred, ska den avskiljas till ett separat jordbruksskifte. En skyddsremsa kan då vara högst tio meter bred.

16 §.  Odlingstekniska vändtegar och skötsel- och körgångar för trädgårdsväxter

I genomsnitt högst tre meter breda vändtegar som utgör en del av det normala sättet att odla en växt och som lämnats av nödvändiga odlingstekniska skäl kan godkännas som en del av arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte. Om en vändteg som har inrättats av odlingstekniska skäl är bredare än tre meter, ska den avskiljas till ett separat jordbruksskifte. Även odlingstekniska vändtegar som finns längs ett vattendrag eller ett kantdike som klassificerats som utfallsdike kan godkännas som en del av den stödberättigande arealen av ett basskifte och ett jordbruksskifte, om vändtegen och en dikesren som avses i 11 § statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren eller vändtegen och en skyddsremsa som avses i 20 § landskapsförordningen om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar är högst tre meter breda. Vändtegen ska finnas på skiftet eller på kanten av det.

Odlingstekniska vändtegar kan inte godkännas som en del av den stödberättigande arealen om det är fråga om odling av stråsäd, oljeväxter, vallväxter eller proteingrödor. Vändtegen ska då avskiljas till ett separat jordbruksskifte.

När det gäller mångåriga trädgårdsväxter kan skötselgångar som utgör en del av sättet att odla växterna och körgångar som behövs för att odlings- och skördemaskiner ska kunna ta sig fram godkännas som en del av arealen av ett jordbruksskifte. Skötsel- och körgångarna ska vara nödvändiga för odlingen av växten i fråga och ändamålsenliga med tanke på storlek, placering och antal.

17 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 september 2016.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2016:44