Landskapsförordning (2016:88) om tillämpning på Åland av riksförfattningar om hälsoskydd

1 §.  Riksförfattningar om hälsoskydd

Inom landskapets behörighet ska följande riksförfattningar om hälsoskydd tillämpas på Åland:

1) Hälsoskyddsförordningen (FFS 1280/1994).

2) Social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvalitetskrav på och kontrollundersökning av hushållsvatten i små enheter (FFS 401/2001).

3) Social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvalitetskrav på och kontrollundersökningar av bassängvatten i simhallar och badanläggningar (FFS 315/2002).

4) Social- och hälsovårdsministeriets förordning om den anläggningstekniska och bassängvattenhygieniska kompetens som krävs av den som arbetar i en simhall, badanläggning eller motsvarande anläggning och om testning av sådan kompetens (FFS 1350/2006).

5) Social- och hälsovårdsministeriets förordning om den anläggningstekniska och hushållsvattenhygieniska kompetens som krävs av den som arbetar vid en anläggning som levererar hushållsvatten och om testning av sådan kompetens (FFS 1351/2006).

6) Social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvalitetskraven och övervakningen i fråga om vattnet vid allmänna badstränder (FFS 177/2008).

7) Social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvalitetskraven och övervakningen i fråga om vattnet vid små allmänna badstränder (FFS 354/2008).

8) Statsrådets förordning om utredning av livsmedels- och vattenburna epidemier (FFS 1365/2011), till den del den gäller utredning i enlighet med hälsoskyddslagen (FFS 763/1994).

9) Statsrådets förordning om laboratorier som utför undersökningar enligt livsmedelslagen, foderlagen och hälsoskyddslagen (FFS 152/2015), till den del den gäller undersökningar i enlighet med hälsoskyddslagen.

10) Social- och hälsovårdsministeriets förordning om sanitära förhållanden i bostäder och andra vistelseutrymmen samt om kompetenskrav för utomstående sakkunniga (FFS 545/2015).

11) (2023/86) Social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvaliteten på hushållsvatten och övervakning av den samt om riskhantering i fråga om byggnaders vatteninstallationer (FFS 1352/2015).

2 §.  Ändringar i riksförfattningar

Ändringar i de i 1 § angivna riksförfattningarna ska tillämpas på Åland från den tidpunkt de träder i kraft i riket.

3 §.  (2023/86)  Förvaltningsuppgifter

De förvaltningsuppgifter som regionförvaltningsverket, kommunerna samt närings-, trafik- och miljöcentralen har enligt de i 1 § angivna riksförfattningarna handhas på Åland av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM), vad gäller uppgifter som faller inom landskapets behörighetsområde. Övriga förvaltningsuppgifter ska inom landskapets behörighet handhas av landskapsregeringen.

4 §.  Hänvisningar

Hänvisningar till bestämmelser i rikslagstiftningen i de i 1 § angivna riksförfattningarna ska avse motsvarande bestämmelser i landskapslagstiftningen.

5 §.  Cyanobakterier, makroalger och marina alger samt okulär besiktning

Om en sådan i den 1 § 6 punkten angivna riksförfattningen avsedd badvattenprofil tyder på att det finns risk för utbredning av cyanobakterier, ska en lämplig kontroll ske så att eventuella hälsorisker kan konstateras i tid. Om en utbredning av cyanobakterier inträffar och en hälsorisk konstateras eller befaras, ska lämpliga förvaltningsåtgärder omedelbart vidtas av ÅMHM för att förhindra att någon utsätts för fara, bland annat genom information till allmänheten.

Om badvattenprofilen tyder på en tendens till utbredning av makroalger och/eller marina alger ska ÅMHM genomföra undersökningar för att avgöra om de kan godtas och om det föreligger hälsorisker, ska lämpliga förvaltningsåtgärder vidtas, bland annat genom information till allmänheten.

Badvatten ska okulärbesiktigas i fråga om föroreningar såsom tjärrester, glas, plast, gummi eller annat avfall. Om en sådan förorening hittas, ska ÅMHM vidta lämpliga förvaltningsåtgärder, bland annat vid behov genom information till allmänheten.

5a §.  (2023/86)  Undantag

Där det hänvisas till en riskhanteringsplan enligt 19 a § i rikets hälsoskyddslag ska det bara gälla för anläggningar som levererar i snitt minst 100 kubikmeter hushållsvatten per dygn eller för minst 500 personers behov per dygn om inte ÅMHM bedömt att anläggningen behöver en riskhanteringsplan.

På Åland tillämpas inte bestämmelserna om det datasystem som avses i 222 § i rikets miljöskyddslag som anges i 8 § i hälsoskyddsförordningen och 11 § i social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvaliteten på hushållsvatten och övervakning av den samt om riskhantering i fråga om byggnaders vatteninstallationer.

Uppgifterna enligt punkt 1 i bilagan till hälsoskyddsförordningen ska lyda:

1) Dataset om riskhantering avseende tillrinningsområden för uttagspunkter:

a) de uppgifter per vattenförekomst om grundläggande åtgärder inom vattenvården som avses i 17 § vattenförordningen (2010:93) för landskapet Åland,

b) de resultat av kontrollen av råvattnets kvalitet som avses i 15 § 2 mom. i landskapslagen (1979:29) om allmänna vatten- och avloppsverk.

6 §.  Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2017.

Bestämmelserna i den i 1 § 4 punkten avsedda riksförfattningen vad gäller skyldigheten att

1) genomgå ett test för erhållande av kompetensintyg,

2) inneha kompetensintyg samt

3) skyldigheten att föra bok över och för behörig myndighet visa upp utfärdade kompetensintyg tillämpas efter att 6 månader förflutit sedan denna förordning trätt i kraft.

Bestämmelserna i den i 1 § 5 punkten avsedda riksförfattningen vad gäller skyldigheten att

1) genomgå ett test för erhållande av kompetensintyg,

2) inneha kompetensintyg samt

3) skyldigheten att föra bok över och för behörig myndighet visa upp utfärdade kompetensintyg tillämpas efter att 6 månader förflutit sedan denna förordning trätt i kraft.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2016:88

2023/86

Denna förordning träder i kraft den 1 oktober 2023.