Republikens presidents förordning (2017:57) om skötseln på Åland av vissa uppgifter som har samband med överträdelse av bestämmelserna i den Europeiska unionens gemensamma fiskeripolitik

1 §.  Tillämpningsområde

Vissa förvaltningsuppgifter som enligt landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av bestämmelser i rikslagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken (Ålands författningssamling 2015:48) ankommer på Ålands landskapsregering överförs till Landsbygdsverket och Rättsregistercentralen på det sätt som anges i denna förordning.

Bestämmelser om Gränsbevakningsväsendets uppgifter på Åland finns i republikens presidents förordning om Gränsbevakningsväsendets uppgifter i landskapet Åland (309/2017).

2 §.  Landsbygdsverkets ansvarsområde

På Åland ska Landsbygdsverket i enlighet med bestämmelserna

1) i 7 kap. i lagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken (1188/2014) vara beslutande myndighet i ärenden som gäller överträdelseavgifter samt påföljdsavgifter vid överträdelser och allvarliga överträdelser,

2) i 8 kap. i den lagen vara beslutande myndighet i ärenden som gäller tilldelande av prickar och andra tilläggspåföljder,

3) i 8 kap. i den lagen föra ett överträdelseregister.

3 §.  Rättsregistercentralens ansvarsområde

Rättsregistercentralen sköter verkställigheten av överträdelseavgifter och påföljdsavgifter som tillkommer landskapet Åland samt för landskapets talan i ärenden som anknyter till verkställigheten. Överträdelseavgiften och påföljdsavgiften påförs i enlighet med vad som föreskrivs i 59 § i lagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken.

4 §.  Ålands landskapsregerings ansvarsområde

Ålands landskapsregering är tillsynsmyndighet i landskapet i de ärenden som avses i 2 § 1 och 2 punkten samt överträdelseregistrets registeranvändare i de ärenden som avses i 2 § 3 punkten.

5 §.  Ekonomiskt ansvar

Landsbygdsverket och Rättsregistercentralen ska ersättas för kostnaderna för skötseln av de uppgifter som avses i 2 och 3 § i enlighet med ett avtal som Ålands landskapsregering ingår med dels jord- och skogsbruksministeriet och dels justitieministeriet.

Rättsregistercentralen svarar för att intäkterna av de överträdelseavgifter och påföljdsavgifter som verkställts med stöd av 3 § överförs till landskapet Åland i enlighet med vad landskapsregeringen och justitieministeriet avtalar närmare.

6 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 juni 2017.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2017:57

  • FFS 308/2017