Landskapslag (2017:73) om tillämpning på Åland av lagen om distribution av alternativa trafikbränslen

1 §.  Lagens tillämpningsområde

Lagen om distribution av alternativa trafikbränslen (FFS 478/2017) ska tillämpas i landskapet med de avvikelser som anges i denna lag.

Ändringar i lagen om distribution av alternativa trafikbränslen ska tillämpas i landskapet från det att de träder i kraft i riket om inte annat följer av denna lag.

2 §.  Förvaltning

Om inte annat särskilt föreskrivs i annan landskapslag ska de förvaltningsuppgifter som enligt lagen om distribution av alternativa trafikbränslen ankommer på statens myndigheter i landskapet skötas av landskapsregeringen, till den del förvaltningen hänför sig till uppgifter inom landskapets lagstiftningsbehörighet.

3 §.  Hänvisning i rikslag

Hänvisningar i lagen om distribution av alternativa trafikbränslen till bestämmelser i rikslagstiftningen ska inom landskapets behörighet i landskapet avse motsvarande bestämmelser i landskapslagstiftningen.

4 §.  Språkkrav

Användarinformation som avses i 5 och 6 §§ i lagen om distribution av alternativa trafikbränslen ska i landskapet vara skriven åtminstone på svenska, om inte landskapsregeringen av särskilda skäl beviljar undantag från kravet.

5 §.  Avgifter

Landskapsregeringen beslutar i enlighet med landskapslagen (1993:27) om grunderna för avgifter till landskapet om de avgifter som kan uppbäras för utförda prestationer enligt denna lag.

6 §.  Landskapsförordning

Landskapsregeringen kan inom landskapets behörighet och till den del ärendet inte hör till området för lag genom landskapsförordning besluta att författningar som utfärdats med stöd av lagen om distribution av alternativa trafikbränslen ska tillämpas i landskapet oförändrade eller med de ändringar landskapsregeringen föreskriver.

7 §.  Sökande av ändring

I enlighet med vad som föreskrivs i 25 § i självstyrelselagen får ändring sökas i beslut som fattats med stöd av denna lag.

8 §.  Ikraftträdande

Denna lag träder i kraft den 1 september 2017.

Vad som föreskrivs i 5 § 3 mom. i lagen om distribution av alternativa trafikbränslen gäller endast sådana motorfordon och manualer till dem som har släppts ut på marknaden efter det att denna lag har trätt i kraft.

Ikraftträdandebestämmelser och förarbeten

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft, samt om författningens och ändringarnas förarbeten. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs. Alla förarbeten finns på Ålands lagtings webbplats.

Gå till ärendesökningen på lagtinget.ax »

2017:73

  • LF 27/2016-2017
  • FNU bet. 20/2016-2017