Landskapsförordning (2020:51) om tillfällig inskränkning av miljötillståndsplikt

1 §.  Syfte och tillämpningsområde

I syfte att motverka negativa ekonomiska och samhälleliga konsekvenser som uppkommit på grund av Finlands regering utfärdade undantagstillstånd våren 2020 finns i denna landskapsförordning bestämmelser om tillfällig inskränkning av miljötillståndsplikt för befintlig fiskodlingsverksamhet.

Inskränkningen innebär att den tillåtna tillförseln av kväve till havet från fiskodlingsenheterna i gällande miljövillkor tillfälligt fram till 30 juni 2021 kan utökas med totalt 10 % för sommarodlingsplatser och tillfälligt fram till 30 april 2021 kan utökas med 100 % för vinterförvaringsplatser.

Den utökade tillförseln av kväve medges för verksamhetsutövare som på grund av försämrad efterfrågan förorsakad av den pågående corona-pandemin utökar produktionen på grund av förlängd tillväxtsäsong för sådan fisk som planerats slaktas under 2020. Undantaget gäller inte gällande tillståndsvillkor för fosfor, således måste tillförseln av fosfor följa villkoren i gällande miljömiljötillstånd. Ökningen av utsläppen ska så långt möjligt genomföras på de av verksamhetsutövarens odlingsplatser som har störst vattenomsättning och som därigenom förorsakar minst lokal påverkan.

2 §.  Inledande av odling med utökade kväveutsläpp

Verksamhetsutövaren ska minst två veckor innan odling med utökade kväveutsläpp inleds göra en anmälan om detta till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, härefter ÅMHM. Till anmälan ska bifogas en plan med uppskattning om hur länge och på vilka platser den utökade produktionen pågår samt hur stora de beräknade utsläppen av kväve och fosfor blir.

ÅMHM kan vid behov ge närmare anvisningar och besluta om restriktioner för odlingen med utökade kväveutsläpp.

3 §.  Tiden för odling med utökade kväveutsläpp

En mellanrapportering om odling med utökade kväveutsläpp ska ske senast inom januari 2021. När odlingen med utökade kväveutsläpp är genomförd ska verksamhetsutövaren snarast anmäla detta till ÅMHM.

De tider för revidering och giltighet som anges i de miljötillstånd som fiskodlingarna innehar gäller även i de fall miljötillståndsplikten är inskränkt i enlighet med denna landskapsförordning.

4 §.  Krav på utökad provtagning vid odlingsplatser med undantag från tillståndsplikt

Vid de vinterförvaringsplatser där det bedrivs odling med utökade kväveutsläpp ska extra provtagning för att mäta miljöeffekter ske under våren och sommaren 2021.

Provtagning ska ske i samband med vårblomning av kemisk-fysikaliska parametrar samt klorofyll a enligt gängse provtagningsmetodik på minst två kontrollpunkter och minst en referenspunkt per odlingsenhet.

En provtagningsplan med tidsplan och provtagningsmetodik inklusive kartor av provtagningsplatser ska sändas till ÅMHM för godkännande senast inom februari 2021.

5 §.  Kompensation för odling med utökade kväveutsläpp

De utsläpp av kväve som överstigit villkoren i gällande miljötillstånd och som uppkommit genom den utökad produktion som denna förordning medgivit, ska kompenseras under en treårsperiod från och med att odlingen med utökade kväveutsläpp inletts.

Kompensationen kan ske genom att verksamhetsutövaren inom ramen för gällande miljötillstånd minskar kväveutsläppen under ett eller flera år under den treårsperiod som kompensationen ska genomföras. De minskade kväveutsläppen ska sammanlagt minst motsvara de utökade kväveutsläpp som denna förordning medgivit.

De minskade kväveutsläppen ska genomföras på samma odlingsplatser som de utökade kväveutsläppen har skett.

Verksamhetsutövaren ska i sin årliga rapportering till tillsynsmyndigheten särskilt ange storlek på, tid för och plats för den genomförda kompensationen, samt särskilt ange när de utökade kväveutsläpp som denna förordning medgivit kompenserats i sin helhet.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2020:51

Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2020.