Landskapslag (2020:78) om tillämpning på Åland av rikslagstiftningen om uppbörd och redovisning av kommunalskatt

1 §.  Tillämpningsområde

Lagen om skatteuppbörd (FFS 11/2018) och med stöd av den utfärdade bestämmelser ska tillämpas vid uppbörd av skatt till kommunerna på Åland. Vid redovisningen av skatter till kommunerna ska lagen om skatteredovisning (FFS 532/1998) tillämpas.

Författningarna som nämns i 1 mom. tillämpas med de avvikelser som följer av denna eller någon annan lag. Författningarna tillämpas sådana de lyder när denna lag träder i kraft. Senare ändringar av författningarna ska gälla på Åland från tidpunkten för deras ikraftträdande i riket. Ändringar av bestämmelser beträffande vilka det föreskrivs om avvikelser ska dock inte tillämpas på Åland.

2 §.  Förvaltningsuppgifter

De förvaltningsuppgifter som enligt författningarna i 1 § ankommer på statens myndigheter ska på Åland skötas av landskapsregeringen till den del förvaltningen hänför sig till uppgifter inom landskapets behörighet.

3 §.  Fördelning av samfundsskatt

Bestämmelser om fördelningen av samfundsskatt mellan kommunerna finns i kommunalskattelagen (2011:119) för landskapet Åland.

4 §.  Ikraftträdande

Denna lag träder i kraft den 1 september 2020.

Ikraftträdandebestämmelser och förarbeten

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft, samt om författningens och ändringarnas förarbeten. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs. Alla förarbeten finns på Ålands lagtings webbplats.

Gå till ärendesökningen på lagtinget.ax »

2020:78

  • LF 23/2019-2020
  • FNU bet. 16/2019-2020