Republikens presidents förordning (2020:85) om skötseln på Åland av vissa förvaltnings- och tillsynsuppgifter avseende behörighetskrav och yrkesutövning för yrkesutbildade personer inom socialvården

1 §.  Tillämpningsområde

Vissa förvaltnings- och tillsynsuppgifter som enligt landskapslagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (Ålands författningssamling 2020:24) ankommer på Ålands landskapsregering överförs till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården i enlighet med vad som anges i denna förordning.

2 §.  Förvaltningsuppgifter

På Åland ska Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården i enlighet med

1) 2 kap. i landskapslagen om yrkesutbildade personer inom socialvården och bestämmelserna i landskapsförordningen om yrkesutbildade personer inom socialvården (Ålands författningssamling 2020:25) handlägga ärenden som gäller legitimering och erkännande av yrkeskvalifikationer,

2) 16 § i den landskapslagen upprätthålla ett centralregister över yrkesutbildade personer inom socialvården samt svara för utförandet av den personuppgiftsansvariges uppgifter,

3) 3 kap. i den landskapslagen vara behörig myndighet i ärenden som avser att på en yrkesutbildad persons egen begäran begränsa eller frånta rätt att utöva yrke eller frånta rätt att använda yrkesbeteckning och ärenden som avser återställande av rätt att utöva yrke eller använda yrkesbeteckning.

3 §.  Tillsynsuppgifter

På Åland ska Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården utöva tillsyn i ärenden som kan leda till en påföljd enligt 20 § 2 mom. eller 25 § i landskapslagen om yrkesutbildade personer inom socialvården. Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården ska även utöva tillsyn i principiellt viktiga och vittsyftande ärenden som kan förutsätta en påföljd enligt 20 § 3 mom. i den landskapslagen och beträffande ärenden som Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet är jävig att behandla.

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården är behörig myndighet enligt 3 kap. i landskapslagen om yrkesutbildade personer inom socialvården i fråga om utredning av yrkesutövningens ändamålsenlighet, bestämmande av påföljder vid oförmögenhet att utöva yrke och bestämmande av påföljder vid brott i samband med yrkesutövningen samt i fråga om temporära säkerhetsåtgärder.

4 §.  Ersättning för kostnader

Kostnaderna för de uppgifter som avses i 2 och 3 § betalas av landskapet enligt vad Ålands landskapsregering och Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården avtalar.

5 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2021.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2020:85

  • FFS 655/2020