Landskapsförordning (2022:70) om posttjänster

1 §.  Begäran och beslut om avvikande utdelning

Den begäran om avvikande utdelning som avses i 12 § 3 mom. i landskapslagen (2007:60) om posttjänster ska göras skriftligt till postföretaget.

Postföretagets beslut om avvikande postutdelning gäller tills vidare om det inte finns särskilda skäl att fatta ett tidsbegränsat beslut. Om postmottagarens situation ändras, så att förutsättningar för rätt till avvikande postutdelning inte längre finns, ska postmottagaren meddela postföretaget detta.

Ändring i ett beslut om avvikande utdelning kan sökas i enlighet med bestämmelserna i 38 och 39 §§ i landskapslagen om posttjänster.

2 §.  Undantag från förutsättningarna för rätt till avvikande utdelning

Ett sådant särskilt skäl som avses i 12 § 3 mom. i landskapslagen om posttjänster, och som medger ett undantag från förutsättningen att samtliga adressater i hushållet ska vara berättigade till avvikande postutdelning, är att postmottagaren bor i ett hushåll där han eller hon regelbundet eller upprepade gånger kommer att vara ensam.

3 §.  Läkarintyg

Av ett sådant läkarintyg som avses i 12 § 3 mom. i landskapslagen om posttjänster får inte framgå detaljer om hälsotillståndet.

Postföretaget har rätt att begära in ett nytt läkarintyg med två års mellanrum.

4 §.  Definition av hushåll

Ett sådant hushåll som avses i 12 § 3 mom. i landskapslagen om posttjänster omfattar samtliga personer som delar bostad och kosthåll eller på annat sätt använder sina inkomster tillsammans.

5 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2022:70