Republikens presidents förordning (2023:107) om skötseln på Åland av förvaltningsuppgifter som gäller Europeiska havs-, fiskeri och vattenbruksfondens nationella program

1 §.  Tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser om förvaltningen av Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens nationella program som grundar sig på Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 1139/2021 om Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden och om ändring av förordning (EU) 2017/1004, till den del nationella program med stöd av självstyrelselagen för Åland (1144/1991) omfattas av landskapet Ålands lagstiftningsbehörighet.

2 §.  Förvaltande myndighet

Jord- och skogsbruksministeriet är på Åland den förvaltande myndighet som avses i artikel 71 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt finansiella regler för dessa och för Asyl-, migrations- och integrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik, nedan allmänna förordningen.

3 §.  De uppgifter för den förvaltande myndigheten som Ålands landskapsregering svarar för på Åland

Ålands landskapsregering svarar inom sitt område för följande i allmänna förordningen avsedda uppgifter för den förvaltande myndigheten:

1) den förvaltande myndighetens uppgifter att välja ut insatser enligt artikel 73 i allmänna förordningen,

2) den förvaltande myndighetens uppgifter för programförvaltning enligt artikel 74 i allmänna förordningen, med undantag av den förvaltningsförklaring som avses i artikel 74.1 f i allmänna förordningen,

3) registrering och lagring enligt artikel 72.1 e i allmänna förordningen av sådana uppgifter som behövs för övervakning, utvärdering, ekonomisk förvaltning, kontroller och revisioner i enlighet med bilaga XVII till allmänna förordningen,

4) den förvaltande myndighetens uppgifter enligt artikel 49.2 i allmänna förordningen,

5) uppgifter i anslutning till urvalet av lokalt ledda utvecklingsstrategier enligt artikel 32 i allmänna förordningen.

4 §.  De uppgifter för den förvaltande myndigheten som jord- och skogsbruksministeriet och närings-, trafik- och miljöcentralernas samt arbets- och näringsbyråernas utvecklings- och förvaltningscenter svarar för på Åland

Jord- och skogsbruksministeriet sköter redovisningsfunktionens uppgifter enligt artikel 76 i allmänna förordningen.

Närings-, trafik- och miljöcentralernas samt arbets- och näringsbyråernas utvecklings- och förvaltningscenter svarar för bildandet av det tekniska betalningsmaterialet i anslutning till de betalningsbeslut som Ålands landskapsregering fattat samt för förmedlingen av betalningsmaterialet till betalning.

5 §.  Revisionsmyndighet

Jord- och skogsbruksministeriet är på Åland den revisionsmyndighet som avses i artikel 71 i allmänna förordningen.

6 §.  De uppgifter för revisionsmyndigheten som Landskapsrevisionen svarar för på Åland

Landskapsrevisionen svarar på Åland för de systemrevisioner och insatsrevisioner som avses i artikel 77.1 i allmänna förordningen.

7 §.  Ansvar för kostnaderna för skötseln av uppgifterna

Jord- och skogsbruksministeriet, Ålands landskapsregering och Landskapsrevisionen avtalar separat om fördelningen av kostnaderna för skötseln av de uppgifter som avses i denna förordning.

8 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 oktober 2023.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2023:107

  • FFS 949/2023