Republikens presidents förordning (2023:14) om skötseln på Åland av vissa uppgifter enligt landskapslagen om tillgängliga webbplatser och mobila applikationer inom förvaltningen

1 §.  Överförande av tillsynsuppgifter

Tillsynsbehörigheten i fråga om Åland enligt 10 § 2 punkten i landskapslagen om tillgängliga webbplatser och mobila applikationer inom förvaltningen (Ålands författningssamling 2019:7) överförs från Ålands landskapsregering till Regionförvaltningsverket i Södra Finland till den del punkten tillämpas på kontroller med den ingående och förenklade övervakningsmetoden enligt artikel 5 och på stickprovstagning enligt artikel 6 i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/1524 om fastställande av en övervakningsmetod och bestämmelser om medlemsstaternas rapportering i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2102 om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer. Dessutom överförs till Regionförvaltningsverket landskapsregeringens tillsynsbehörighet enligt 10 § 3 punkten i landskapslagen.

2 §.  Samarbete mellan tillsynsmyndigheterna

I de ärenden som avses i 1 § ska Ålands landskapsregering och Regionförvaltningsverket i Södra Finland samarbeta. Ålands landskapsregering ska tillhandahålla Regionförvaltningsverket i Södra Finland den bakgrundsinformation som behövs för övervakningen och rapporteringen. Regionförvaltningsverket i Södra Finland ska tillhandahålla Ålands landskapsregering den information som landskapsregeringen behöver vid utövandet av sina befogenhet enligt 11 § 1 punkten landskapslagen om tillgängliga webbplatser och mobila applikationer inom förvaltningen.

3 §.  Kostnadsfördelning

Ålands landskapsregering svarar för kostnaderna för de förvaltningsuppgifter som genom denna förordning överförs till Regionförvaltningsverket i Södra Finland. Regionförvaltningsverket i Södra Finland och landskapsregeringen avtalar sinsemellan om beloppen.

4 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 15 mars 2023.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2023:14

  • FFS 294/2023