Landskapsförordning (2023:43) om jordbruksrådgivningstjänster

1 §.  Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas på sådan ersättning för jordbruksrådgivningstjänster enligt artiklarna 15 och 78.3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (strategiska GJP-planer) och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 1305/2013 och (EU) nr 1307/2013 som ingår i Finlands strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken för åren 2023-2027, och i vilken Ålands interventioner för landsbygdsutveckling för åren 2023-2027 ingår.

2 §.  Villkor för rådgivare

Med rådgivare avses en person som godkänts som rådgivare i enlighet med 8 kap. 47 § i landskapslagen (2023:17) om finansiering av landsbygdsnäringar.

En förutsättning för beviljande av ersättning är att rådgivaren vid tillhandahållandet av rådgivningstjänster uppfyller de villkor enligt vilka Ålands landskapsregering valt och godkänt rådgivaren.

3 §.  Villkor för den som får rådgivningstjänster

En förutsättning för att beviljande av ersättning för rådgivningstjänster är att tjänsterna tillhandahålls

1) jordbrukare som bedriver jordbruk, eller

2) personer som har beviljats eller som ansöker om stöd för etablering som jordbrukare eller som på motsvarande sätt börjar bedriva jordbruk.

Rådgivningstjänster kan också tillhandahållas en person som i en sammanslutning som han eller hon helt eller delvis äger bedriver jordbruk eller börjar bedriva jordbruk på det sätt som avses i 1 mom. 1 eller 2 punkten.

Rådgivningstjänster kan även tillhandahållas för företag som bedriver småskalig livsmedelsförädling för bearbetning och saluföring av jordbruksprodukter.

4 §.  Allmänna villkor för beviljande av rådgivningstjänster

En förutsättning för beviljande av ersättning för rådgivningstjänster är att rådgivningstjänsterna är av hög kvalitet och att de utgår från behovet hos den som får rådgivning. Rådgivningstjänsterna kan fysiskt tillhandahållas en jordbrukare på en gårdsbruksenhet som han eller hon innehar eller på en gårdsbruksenhet där jordbrukaren börjar bedriva jordbruk. Rådgivningstjänsterna kan också tillhandahållas utanför gårdsbruksenheten eller via en elektronisk nätförbindelse.

Jordbruksrådgivningstjänster kan också tillhandahållas så att en eller flera personer som avses i 3 § 1 mom. 1 eller 2 punkten eller 2 mom. eller arbetstagare på en sådan persons gårdsbruksenhet deltar i samma rådgivningstillfälle. En förutsättning för detta är att rådgivningstjänsten gäller huvudsakligen samma omständigheter och att det är ändamålsenligt att ge rådgivningstjänsten i grupp med avseende på en effektivare fördelning av kostnaderna för rådgivningstjänsterna, för att öka antalet mottagare av rådgivningstjänsterna eller för att trygga en enhetlig kvalitet.

Ersättning beviljas inte för sådana rådgivningstjänster som tillhandahålls en grupp och som beviljats stöd till utbildning eller informationsförmedling i enlighet med vad som föreskrivs i 3 kap. 23 § i landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar, eller i fråga om vilka en ansökan om sådant stöd är anhängig. Ersättning beviljas inte heller för sådan rådgivning som har beviljats annan offentlig finansiering.

5 §.  Ersättning för rådgivningstjänster

Av de medel som anvisats för Ålands interventioner i Finlands strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken för åren 2023–2027, kan det betalas högst 1 500 euro i ersättning per rådgivningstillfälle och sammanlagt högst 6 000 euro per gårdsbruksenhet eller sammanslutning under hela finansieringsperioden.

Ersättningen för en rådgivningstjänst är maximalt 75 euro per timme. Ersättningen beräknas enligt den tid som använts, resetiden undantagen. För mervärdesskattens andel av rådgivningstjänsten betalas inte någon ersättning. För den tid som använts för sådan förberedelse som direkt hänför sig till rådgivningstjänsten och för dokumentering av rådgivningstillfället kan dessutom ersättning för högst tre timmar betalas.

Maximibeloppet av den ersättning som ska betalas per rådgivningstillfälle höjs inte fastän fler än en person deltar i rådgivningen. I det maximibelopp som betalas per gårdsbruksenhet eller sammanslutning beaktas dock antalet jordbrukare som deltar i rådgivningstjänsten i förhållande till kostnaderna för rådgivningen. Med rådgivningstillfälle avses rådgivningstjänst som tillhandahålls på gårdsbruksenheten, i terräng, i rådgivarens eller den som får rådgivnings lokaler, eller elektroniskt med hjälp av en datakommunikationsförbindelse.

6 §.  Resekostnadsersättning

Skäliga resekostnader som föranletts av resan till rådgivningsstället kan ersättas, resetiden undantagen.

Resekostnader som föranletts av användning av eget fordon ersätts i enlighet med Skatteförvaltningens beslut om skattefria resekostnadsersättningar.

7 §.  Villkor för utbetalning av ersättning

Villkor för utbetalning av ersättning är att

1) rådgivarens ställning som rådgivare inte har ändrats efter det att rådgivaren har godkänts, och att

2) rådgivaren har överlämnat en i 8 kap. 46 § 3 mom. i landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar avsedd förhandsanmälan om den planerade rådgivningstjänsten.

Om de faktiska kostnaderna avviker från förhandsanmälan, betalas ersättning för rådgivningstjänsten högst

1) till det belopp som anges i förhandsanmälan, om de kostnader som föranleds av rådgivningstjänsten överstiger de kostnader som angetts i förhandsanmälan,

2) enligt de faktiska kostnaderna, om de kostnader som föranleds av rådgivningstjänsten blir mindre än de kostnader som angetts i förhandsanmälan.

Om rådgivningstjänsten har tillhandahållits fler än en person vid samma rådgivningstillfälle, är villkoret för utbetalning av ersättningen att var och en som har tagit del av rådgivningstjänsten har bekräftat att tjänsten i fråga har tillhandahållits.

8 §.  Betalning av mervärdesskatt

Den som tagit del av en rådgivningstjänst är skyldig att för tjänsten i fråga betala rådgivaren eller, om rådgivaren är anställd hos någon annan, dennes arbetsgivare den mervärdesskatt som ingår i rådgivningstjänsten.

9 §.  Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

Denna landskapsförordning träder i kraft den 1 september 2023.

På ansökningar som blivit anhängiga före ikraftträdandet av denna förordning tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2023:43

  • Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115, EUT nr L 435, 6.12.2021, s. 1