Landskapsförordning (2023:90) om företagsstöd för bearbetning och saluföring av jordbruksprodukter

1 kap. Allmänna bestämmelser

1 §.  Tillämpningsområde

Denna landskapsförordning innehåller bestämmelser om förutsättningar för beviljande och utbetalning av sådant företagsstöd för bearbetning och saluföring av jordbruksprodukter som avses i 20 § i landskapslagen (2023:17) om finansiering av landsbygdsnäringar, samt förfaranden i anknytning till detta.

2 §.  Tillämpning av Europeiska unionens lagstiftning om statligt stöd

En förutsättning för att stöd ska kunna beviljas är att den åtgärd som stöds uppfyller villkoren i Ålands interventioner i Finlands strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken, strategiska planen, och i kommissionens beslut om godkännande eller ändring av planen.

3 §.  Definitioner

Med bearbetning av jordbruksprodukter avses varje process som en jordbruksprodukt undergår som till resultat ger en produkt som också är en jordbruksprodukt, med undantag för verksamheter vid jordbruksföretaget som är nödvändiga för att förbereda en animalisk eller vegetabilisk produkt för den första försäljningen.

Med saluföring av jordbruksprodukter avses att ställa fram eller visa upp en jordbruksprodukt i avsikt att sälja, erbjuda för försäljning, leverera eller på annat sätt föra ut på marknaden, med undantag för primärproducentens försäljning i första ledet till återförsäljare eller förädlare samt varje förberedande av produkten för sådan försäljning. Primärproducentens försäljning till slutkonsumenter ska betraktas som saluföring, om den sker i separata lokaler som är särskilt avsedda för detta syfte.

Med jordbruksprodukter avses produkter i bilaga I till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, med undantag av fiskeri- och vattenbruksprodukter som förtecknas i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1184/2006 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 104/2000.

2 kap. Ansökan om företagsstöd för bearbetning och saluföring av jordbruksprodukter

4 §.  Ansökningstid

Stöd enligt denna landskapsförordning får sökas fortlöpande om inte landskapsregeringen med stöd av 36 § 4 mom. i landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar beslutar om specifika ansökningstider.

5 §.  Uppgifter i en stödansökan eller projektplan

En stödansökan eller en projektplan ska innehålla uppgift om

1) målen för åtgärden,

2) behövliga åtgärder för att målen ska nås,

3) tid för genomförande av åtgärden.

Dessutom ska av stödansökan eller projektplanen framgå en redogörelse för lönsamheten för den företagsverksamhet som ska stödas i den omfattning som åtgärden förutsätter samt en beskrivning av hur en hållbar utveckling beaktas vid genomförandet av åtgärden.

Utöver vad som föreskrivs i 1 och 2 mom. ska av stödansökan eller projektplanen framgå ett kostnadsförslag och en finansieringsplan för den planerade åtgärden.

Dessutom ska den som ansöker om stöd lämna uppgifter om annan offentlig finansiering som erhållits eller sökts för genomförande av de planerade åtgärderna samt andra uppgifter som förutsätts för beviljande av stödet för att behovet av stöd ska kunna bedömas och godkännas.

6 §.  Företagets ekonomiska ställning

Vid bedömning av ett företags ekonomiska ställning enligt 13 § i landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar ska beaktas företagets lönsamhet, likviditet och solvens samt att det finns en tillräckligt stor marknad för de produkter och tjänster som är föremål för den verksamhet som ska stödjas.

3 kap. Villkor för företagsstöd för bearbetning och saluföring av jordbruksprodukter

7 §.  Investeringsstöd för bearbetning och saluföring av jordbruksprodukter

Investeringsstöd kan beviljas mikro, små och medelstora företag samt stora företag enligt definitionen i kommissionens rekommendation 2003/361/EG som bedriver bearbetning, förädling och saluföring av jordbruksprodukter för investeringar som utvecklar företagets verksamhet på ett lönsamt och målmedvetet sätt. Stöd kan även beviljas för kostnader för utvecklings- och experttjänster som företaget anskaffar.

Investeringen ska hänföras till expansion av produktionen, framtagandet av nya produkter, ny teknologi eller förbättrandet av företagets energi- och miljöeffektivitet.

Sökanden ska vid tidpunkten för ansökan ha ett företags- och organisationsnummer.

8 §.  Stödnivåer

Stödet beviljas som understöd utgående från godkända stödberättigande kostnader. Landskapsregeringen fastställer närmare minimi- och maximinivåer för stödet.

9 §.  Genomförbarhetsstudier i fråga om investeringar

Stöd kan beviljas för en genomförbarhetsstudie i fråga om en materiell investering. Med genomförbarhetsstudie avses en studie som klarlägger de funktionella, ekonomiska och tekniska förutsättningarna för en investering. Beviljandet av stöd för en genomförbarhetsstudie förutsätter inte att investeringen genomförs.

Som stödberättigande kostnader för en genomförbarhetsstudie kan sådana kostnader godkännas som föranleds av utvecklings- och experttjänster som anskaffas utanför företaget samt andra nödvändiga och behövliga kostnader.

De egentliga kostnaderna för planering av byggnader räknas inte till de stödberättigande kostnaderna för genomförbarhetsstudien.

Stöd kan beviljas till ett belopp som är högst 50 procent av de godtagbara kostnaderna till ett belopp om högst 30 000 euro.

Minimibeloppet för godtagbara stödberättigande kostnader för en genomförbarhetsstudie är 5 000 euro. För genomförbarhetsstudier för småskaliga investeringar i skärgården är minimibeloppet för godtagbara stödberättigande kostnader 2 000 euro.

10 §.  Information om EU-delfinansiering

Stödmottagare av EU-delfinansierat investeringsstöd ska informera om investeringen och att den är delfinansierad av EU.

I de fall stödmottagaren har en webbplats ska information om investeringsstödet framkomma av webbplatsen. I anslutning till informationen ska finnas en EU-logotyp bestående av EU-flaggan tillsammans med en text om vilken EU-fond som delfinansierar stödet. EU-logotypen ska även framkomma av annat informationsmaterial om investeringen. EU-logotypen ska vara väl synlig och ha en framträdande plats.

I de fall information om EU-delfinansiering ska göras via skyltning förser landskapsregeringen stödmottagaren med en skylt som stödmottagaren ska sätta upp i anslutning till investeringen.

I 24 § finns bestämmelser om avdrag på stödet på grund av brister i iakttagandet av informationsskyldigheten.

4 kap. Stödberättigande kostnader

11 §.  Stödberättigande kostnader för materiella investeringar

Stöd kan beviljas för följande behövliga och skäliga kostnader för genomförande av en nyinvestering:

1) kostnader för uppförande, utvidgande eller reparation av en byggnad, konstruktion eller anläggning,

2) kostnader för anskaffning av en byggnad,

3) kostnader för anskaffning av maskiner och anordningar samt andra lösa anläggningstillgångar.

I fråga om 1 mom. 3 punkten kan stödet omfatta sådan egendom som förvärvats genom avbetalningsköp enligt 1 § i lagen om avbetalningsköp (FFS 91/1966) och finansieras via ett finansieringsbolag.

Anskaffningsutgiften för egendom som har förvärvats genom avbetalningsköp anses vara stödberättigande även vad gäller en finansiell skuld, om

1) stödmottagaren har en sådan rättsligt bindande skyldighet att betala den återstående finansiella skulden till finansieringsbolaget som baserar sig på den nämnda lagen och det finansieringsavtal som har ingåtts,

2) finansieringsbolaget har betalat den finansiella skulden till säljaren för stödmottagarens räkning,

3) egendomen har överlämnats till stödmottagaren,

4) de rättigheter som motsvarar äganderätten till egendomen överförs till stödmottagaren så att stödmottagaren har rätt att göra avskrivningar på egendomen samt dra av mervärdesskatten, om stödmottagaren är mervärdesskattskyldig.

Stöd beviljas inte för ersättningsinvesteringar.

12 §.  Stödberättigande kostnader för immateriella investeringar

Stöd kan beviljas för följande skäliga och behövliga kostnader som föranleds av en immateriell investering:

1) kostnader för förvärv av datorprogram, molntjänster och motsvarande lösningar,

2) kostnader för förvärv av patent, upphovsrätter och varumärken samt förvärv av andra immateriella rättigheter och licenser.

Den immateriella egendomen ska uppfylla följande förutsättningar:

1) egendomen utnyttjas uteslutande vid det verksamhetsställe som beviljats stöd,

2) egendomen kan skrivas av,

3) egendomen har förvärvats på marknadsvillkor från tredje part som inte har någon anknytning till köparen,

4) egendomen ingår i företagets tillgångar i minst tre år.

13 §.  Krav när det gäller stöd för förvärv av byggnader och fastigheter

Av anskaffningskostnaden för ett markområde är högst tio procent stödberättigande av de stödberättigande totala kostnaderna för hela fastigheten.

Vid förvärv av en byggnad utan markområde eller en byggnad med markområde förutsätts det för beviljande av stöd att

1) byggnaden lämpar sig för den företagsverksamhet som ska bedrivas eller till skäliga kostnader kan ändras så att den lämpar sig för verksamheten samt att den i sitt avsedda syfte uppfyller de krav som anges annanstans i lag,

2) byggnadens eller fastighetens köpesumma inte överstiger dess verkliga värde,

3) fastighetens värde i huvudsak utgörs av värdet på en byggnad som kommer att användas i företagsverksamheten.

En oberoende värderingsman eller behörigt officiellt organ ska bekräfta att köpesumman enligt 2 mom. 2 punkten inte överstiger fastighetens verkliga värde.

För att ett förvärv av byggnad med eller utan fastighet ska vara en stödberättigande kostnad krävs att byggnaden inte under de senaste tio åren har uppförts eller restaurerats med stöd av nationella medel eller unionsbidrag. Inte heller fastigheten får ha tillförts något mervärde med stöd av sådana bidrag.

14 §.  Begagnad utrustning

Inköp av begagnad utrustning är en stödberättigande kostnad förutsatt att intyg finns över att utrustningen inte köpts med stöd av nationella medel eller unionsbidrag under de fem år som föregår stödansökan.

15 §.  Inköp av tjänster

Kostnader för inköp av tjänster är en stödberättigande kostnad förutsatt att tjänsten köps från tredje part som inte har någon anknytning till stödmottagaren. Av särskilda skäl kan kostnad för tjänst som utförs av en person anställd av stödmottagaren, eller en person som representerar en i projektet deltagande parts intresseföretag, och som därmed utövar ett bestämmande inflytande över stödmottagarens driftsmässiga och finansiella styrning, vara stödberättigande. Detta förutsätter att stödmottagaren påvisar att tjänsten utförs kostnadseffektivt genom att ett tillräckligt antal offerter på motsvarande tjänster begärts in.

16 §.  Mervärdesskatt

Mervärdesskatt är en stödberättigande kostnad om den utgör en slutlig kostnad för stödmottagaren. Stödmottagaren ska genom utredning från Skatteförvaltningen påvisa att mervärdesskatten inte är avdragsgill.

17 §.  Övriga direkta kostnader

Bokföringskostnader för projektet och bankavgifter för att öppna och förvalta konton som hänför sig till projektet är stödberättigande kostnader.

Kostnader för juridisk rådgivning eller ekonomisk och teknisk expertis är stödberättigande kostnader under förutsättning att kostnaderna är nödvändiga för projektets genomförande.

Avskrivningar för kostnader för fastighet eller utrustning beräknade enligt tillämpliga bokförings- och skatteregler och i enlighet med god redovisningssed är stödberättigande under projekttiden förutsatt att fastigheten eller utrustningen används i genomförandet av projektet.

18 §.  Skäliga godtagbara kostnader

Landskapsregeringen ska försäkra sig om att kostnaderna för investeringen är skäliga. Vid investeringskostnader som överstiger 10 000 euro ska stödsökanden lämna in minst två jämförbara prisuppgifter från olika leverantörer. Prisuppgifterna ska utgöras av offerter om landskapsregeringen begär det.

Stödsökanden kan få undantag från kraven i 1 mom. om landskapsregeringen anser det motiverat och det är möjligt att bedöma kostnadernas skälighet på annat sätt.

5 kap. Tillstånd, inledande och genomförande

19 §.  Inledande av åtgärd

I enlighet med 15 § 1 mom. i landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar är en förutsättning för beviljande av projektstöd att den åtgärd som stödet gäller inte har inletts innan ansökan inkommit till landskapsregeringen.

En åtgärd anses inledd då faktiska kostnader uppkommit, vilket framkommer av tidpunkten för utfärdandet av en faktura, avtal, anställningsdokument eller dylikt.

20 §.  Tidsfrist för genomförande av åtgärden

I stödbeslutet bestäms en tid för genomförande enligt 26 § 1 mom. i landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar.

Landskapsregeringen kan av särskilda skäl på ansökan förlänga den tid för genomförande som avses i 1 mom.

6 kap. Ansökan om utbetalning av stöd

21 §.  Utbetalning av stöd

Stöd betalas ut för en sådan andel av de faktiska godtagbara kostnaderna som motsvarar stödprocenten.

En förutsättning för utbetalning av stöd som grundar sig på faktiska godtagbara kostnader är att stödmottagaren i enlighet med 31 § i landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar till betalningsansökningen fogar en specifikation av de utgifter som åtgärden orsakat. Anskaffningar ska framgå av bokföringshandlingarna. Innan stöd kan betalas ut, ska utgiften ha betalats av stödmottagaren.

Stöd betalas i en eller flera poster. Det ansökta stödet ska uppgå till minst 2 000 euro. Stödet betalas inte i förskott.

Om det inte tydligt kan påvisas att kostnaderna hänför sig till genomförandet av åtgärderna eller kostnaderna inte står i proportion till de resultat som uppnåtts, kan man låta bli att betala kostnader som uppgetts som godtagbara.

22 §.  Tidsfrist för ansökan om utbetalning

Ansökan om utbetalning av den sista stödposten ska lämnas in inom tiden för genomförandet av projektet enligt 20 §.

Stöd kan betalas på basis av en ansökan som lämnats in efter utsatt tid, om sökanden anger vägande skäl till att ansökan försenats, om ansökan inte har försenats väsentligt och om förseningen inte inverkar på avslutandet av finansieringsperioden.

23 §.  Övervakningsuppgifter i fråga om stöd

En förutsättning för att den sista posten av stödet ska betalas ut är att stödmottagaren har lämnat in de övervakningsuppgifter som behövs.

7 kap. Påföljder och avdrag

24 §.  Brister i iakttagandet av informationsskyldigheten

Om stödmottagaren har underlåtit att iaktta informationsskyldigheten i 10 § kan stödet minskas procentuellt. Minskningen ska stå i proportion till hur allvarliga brister det är fråga om och uppgå till högst tre procent av det stöd som beviljats.

8 kap. Särskilda bestämmelser

25 §.  Val av åtgärder som stöds

Vid valet av åtgärder som ska stödjas iakttas av landskapsregeringen fastställda urvalskriterier för strukturstödsåtgärder.

26 §.  Utredningar och övervakningsuppgifter

Stödmottagaren ska kunna påvisa de resultat som genom utvecklingsåtgärderna fåtts till stånd av stödets effekter. För övervakning och utvärdering av stödets effekter ska stödmottagaren lämna in de utredningar och övervakningsuppgifter som avses i artikel 7 i och i bilaga I till förordningen om strategiska planer och som behövs för uppföljning av stöden och utvärdering av effekterna samt andra behövliga uppgifter om resultaten och effekterna av den åtgärd som stöds.

27 §.  Ikraftträdande

Denna landskapsförordning träder i kraft den 1 januari 2024.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2023:90

  • Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 1379/2013, EUT nr L 354, 28.12.2013, s. 1