Landskapslag (2010:85) om en infrastruktur för geografisk information (upphävd)

Denna lag har upphävts genom 2017:54, som gäller från och med den 1 juli 2017.

1 §.  Lagens syfte

Syftet med denna lag är att öka tillgången till och förenkla användningen av geografiska datamängder som innehas av myndigheter genom att upprätta en fungerande infrastruktur för geografisk information.

2 §.  Definitioner

I denna lag avses med:

1) geografisk information information i elektroniskt format om informationsobjekt som avser deras läge i form av en direkt eller indirekt referens till en viss plats eller ett visst geografiskt område med anknytning till landskapet,

2) informationsobjekt en abstrakt representation av en fysisk företeelse,

3) infrastruktur för geografisk information metadata, geografiska datamängder och geografiska datatjänster, nättjänster och nätteknik, avtal om utlämnande av, tillgång till och utnyttjande av information samt mekanismer för samordning och övervakning som är fastställda, i drift eller görs tillgängliga i enlighet med denna lag och Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG om upprättandet av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire), nedan Inspire-direktivet,

4) geografisk datamängd en identifierbar samling av geografisk information i elektroniskt format,

5) myndighet en myndighet eller någon annan som sköter offentliga förvaltningsuppgifter och som omfattas av tillämpningsområdet för förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland samt

6) myndighet som förvaltar geografisk information en myndighet som för att sköta de uppgifter som hör till den förvaltar eller uppdaterar en ursprunglig geografisk datamängd som omfattas av denna lag.

3 §.  Datamängder som omfattas av lagen

Bestämmelserna i denna lag tillämpas på offentliga geografiska datamängder som innehas av myndigheter och som hör till något av följande områden (teman):

1) referenskoordinatsystem och höjdsystem, geografiska rutnätssystem, geografiska namn, administrativa enheter, adresser, fastigheter, trafiknät, hydrografi och skyddade områden,

2) höjdförhållanden, landtäcke, bilder på jordytan (ortofoto) och geologi samt

3) statistiska enheter, byggnaders läge, markens sammansättning, markanvändning, människors hälsa och säkerhet, allmännyttiga och offentliga tjänster, anläggningar för miljöövervakning, produktions- och industrianläggningar, jordbruks- och vattenbruksanläggningar, befolkningsfördelning, områden med särskild reglering och enheter för rapportering, naturliga riskområden, atmosfäriska förhållanden, meteorologiska förhållanden, fysikaliska förhållanden i hav och annat saltvatten, biogeografiska regioner, naturtyper och biotoper, arters utbredning, energiresurser och mineralfyndigheter.

Med avvikelse från 1 mom. tillämpas lagen inte på geografiska datamängder som innehas av kommuner om det inte är fråga om geografisk information som kommunerna är skyldiga att samla in eller sprida enligt annan lag eller bestämmelser med stöd av annan lag.

I landskapsförordning föreskrivs närmare om vilka geografiska datamängder som omfattas av lagen.

4 §.  Metadata

Myndigheter som förvaltar geografisk information ska tillhandahålla information som beskriver geografiska datamängder som omfattas av denna lag och de datatjänster som hänför sig till dem (metadata).

Bestämmelserna om metadata i 1 mom. tillämpas även på geografiska datamängder som innehåller uppgifter som ska hemlighållas om inte uppgifterna ska hållas hemliga med hänvisning till skydd för internationella förbindelser, allmän säkerhet eller det nationella försvaret.

Bestämmelser om tekniska krav på innehållet i metadata utfärdas av kommissionen med stöd av Inspire-direktivet.

5 §.  Söktjänst

Landskapsregeringen ska se till att det finns en söktjänst som gör det möjligt att söka efter geografiska datamängder och tjänster som anknyter till dem samt att visa metadata om dessa.

Myndigheter som förvaltar geografisk information ska se till att metadata läggs in i söktjänsten. Även andra än de myndigheter som förvaltar geografisk information har rätt att lägga in metadata om interoperabla geografiska datamängder i söktjänsten. Detsamma gäller för andra geografiska datamängder än de som avses i 3 § och som innehas av en myndighet som förvaltar geografisk information. Närmare bestämmelser om att lägga in data i söktjänsten utfärdas genom landskapsförordning.

Bestämmelser om tekniska krav på söktjänsten utfärdas av kommissionen med stöd av Inspire-direktivet.

6 §.  Datatjänster

En myndighet som förvaltar geografisk information ska utarbeta och uppdatera en för datadelning lämpad version av varje geografisk datamängd som omfattas av denna lag (interoperabel geografisk datamängd).

Myndigheten ska se till att interoperabla geografiska datamängder är tillgängliga i ett datanät för visning och överföring.

Bestämmelser om krav på interoperabla geografiska datamängders innehåll och organisation samt om tekniska krav på deras tillgänglighet i datanätet utfärdas av kommissionen med stöd av Inspire-direktivet.

7 §.  Informationsutbyte mellan myndigheter

En myndighet som förvaltar geografisk information ska göra interoperabla geografiska datamängder tillgängliga för andra myndigheter som behöver dem för att kunna utföra sina förvaltningsuppgifter.

En myndighet som förvaltar geografisk information ska också lämna ut interoperabla geografiska datamängder till myndigheter i Europeiska unionens medlemsstater, till unionens institutioner och organ samt till organ som är inrättade genom internationella avtal vars ikraftträdande lagtinget givit sitt bifall till, om dessa behöver dem för utförande av uppgifter som kan påverka miljöns tillstånd.

En myndighet som förvaltar geografisk information kan ställa villkor för visning, överföring eller utnyttjande av datamängderna. Villkoren ska finnas tillgängliga i datanätet. Bestämmelser om utlämnande av geografiska datamängder till Europeiska unionens institutioner och organ utfärdas av kommissionen med stöd av Inspire-direktivet.

8 §.  Avgifter

Söktjänsten och användningen av metadata är avgiftsfri.

Avgift tas inte ut för geografiska datamängder och datatjänster som tillhandahålls Europeiska unionens institutioner och organ för fullgörande av rapporteringsskyldigheter enligt unionens miljölagstiftning.

När det gäller avgifter för användning av interoperabla geografiska datamängder som gjorts tillgängliga i datanätet samt för datatjänster som avses i denna lag tillämpas för övrigt vad som bestäms om avgifter för myndigheternas prestationer i landskapslagen (1993:27) om grunderna för avgifter till landskapet eller i annan lag. Om en myndighet tar ut sådana avgifter ska den se till att nättjänster är tillgängliga för elektronisk kommunikation och betalning av avgifterna.

9 §.  Övervakning

Landskapsregeringen styr och följer upp verkställigheten av denna lag. Datainspektionen är tillsynsmyndighet enligt landskapslagen om personuppgifter inom landskaps- och kommunalförvaltningen.

Myndigheter som förvaltar geografisk information ska övervaka användningen av interoperabla geografiska datamängder som gjorts tillgängliga i datanätet och se till att övervakningsuppgifterna blir tillgängliga för allmänheten och för kommissionen.

Bestämmelser om övervakning och rapportering utfärdas av kommissionen med stöd av Inspire-direktivet. Närmare bestämmelser om övervakningen och meddelande av övervakningsuppgifter kan även utfärdas genom landskapsförordning.

10 §.  Ikraftträdande

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2011. Bestämmelser om tidpunkten för när de myndigheter som förvaltar geografisk information ska uppfylla kraven enligt denna lag utfärdas genom landskapsförordning.

Ikraftträdandebestämmelser och förarbeten

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft, samt om författningens och ändringarnas förarbeten. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs. Alla förarbeten finns på Ålands lagtings webbplats.

Gå till ärendesökningen på lagtinget.ax »

2010:85

  • Fr. 25/2009–2010
  • Lu bet. 36/2009–2010
  • Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG