Man som ler vid en soptunna

Gunnar Westling, Miljöingenjör

Vad är din bakgrund?

Jag är utbildad diplomingenjör i kemiteknik. Efter studierna i Åbo hade jag några kortare inhopp, det var svårt att hitta ett arbete som motsvarande utbildningen här hemma på Åland. 2017 inledde jag min anställning på landskapsregeringen och ha varit här sedan dess. När jag började 2017 var jag formellt anställd på Ålands energi- och teknologicentrum (ÅTEC) som låg under Näringsavdelningen. ÅTEC lades ner vid årsskiftet 2017-2018 så jag var den sista i aktiv tjänst på den enheten kan man säga. Efter det flyttades jag över till Infrastrukturavdelningens allmänna byrå med arbetsuppgifter inom energi och klimat. 2022 sökte jag tjänsten som miljöingenjör på miljöbyrån med ansvar för avfall, dricksvatten och avlopp och på den tjänsten är jag nu.

Vad gör du på ditt jobb?

Jaa det varierar mycket från dag till dag. Landskapet ansvarar för lagstiftningen, styrning och EU-rapporteringen inom sakområdena medan kommunerna har ansvaret för avfallshantering och vatten- och avloppsförsörjning i praktiken. Så det är mest pappersarbete med planer, strategier, nya lagar, genomförande av EU-direktiv och rapportering av direktiv. En hel del kontakt med kommunernas tjänstemän blir det också.

Vad tycker du är särskilt kul och utmanande med ditt jobb?

Ingen dag blir som tänkt, det dyker alltid upp något som man inte tänkt sig. Med flera sakområden på sitt bord blir arbetet omväxlande men ibland lite spretigt. Sakområdena är i huvudsak styrda i lag så det gäller att känna till lagstiftningen, vilket inte alltid är helt lätt. Med små resurser lyckas vi på något sätt upprätthålla verksamheten på en nöjaktigt nivå i alla fall. En stor utmaning är att om man själv inte vet vad som gäller eller hur något ska vara så är det ingen annan som heller vet det och visst har det blivit fel ibland.

Vad är det bästa med Ålands landskapsregering som arbetsplats?

Att vi gör något av betydelse för ålänningarna och självstyrelsen. Det vi gör har en betydelse för varje ålänning i vardagen. Det ger oss ett stort ansvar i arbetsutövningen. Sen har vi goda arbetskollegor och en god atmosfär i korridorerna och på kafferasterna. Med kollegorna har man sällan tråkigt även om arbetet ställer stora krav på oss. Flexibiliteten i arbetstider och ledighet är också en av de avgörande fördelarna med landskapsregeringen som arbetsplats.

Berätta om en arbetsrelaterad höjdpunkt under din anställning.

Arbetsrelaterad och arbetsrelaterad. Höjdpunkten under anställningen är i alla fall lucia 2023 då våran avdelning höll i programmet. Otroligt vilka talanger det gömmer sig på våran avdelning, och på andra avdelningar med för den delen också har vi sett genom åren. Även om vi hade stressigt och stor press under övningarna lyckades vi få ihop en föreställning som var helt i tiden och som vi själva och publiken hade mycket roligt åt. Det lever vi länge på.