Landskapsförordning (2013:38) om tillämpning på Åland av vissa riksförfattningar om foder (upphävd)

Denna förordning har upphävts genom 2022:42, som gäller från och med den 1 juli 2022.

1 §.  Förordningens tillämpningsområde

Inom landskapets behörighet och med de avvikelser som anges i denna förordning ska följande riksförfattningar tillämpas på Åland:

1) jord- och skogsbruksministeriets förordning om genomförande av offentlig kontroll av foder (JSMf 11/2009), nedan kallad foderkontrollförordningen,

2) jord- och skogsbruksministeriets förordning om användning av mjölk, mjölkbaserade produkter och biprodukter som uppkommer vid bearbetningen av mjölk vid utfodringen av djur som används i livsmedelsproduktionen (JSMf 665/2010),

3) jord- och skogsbruksministeriets förordning om foder för särskilda näringsbehov (JSMf 4/2011) samt

4) jord- och skogsbruksministeriets förordning om bedrivande av verksamhet inom foderbranschen (JSMf 548/2012), nedan kallad foderbranschförordningen.

De i 1 mom. angivna riksförfattningarna ska tillämpas sådana de lyder när denna förordning träder i kraft. Sker därefter ändringar i författningarna och gäller ändringarna sådant som hör till landskapets behörighet, ska de ändrade bestämmelserna tillämpas på Åland från den tidpunkt de träder i kraft i riket. Ändringarna ska dock inte tillämpas innan de publicerats på svenska.

2 §.  Förvaltningsuppgifter

De förvaltningsuppgifter, som enligt de i 1 § 1 mom. angivna riksförfattningarna ska skötas av riksmyndigheterna, ska på Åland skötas av landskapsregeringen, såvitt det är fråga om uppgifter som faller inom landskapets behörighetsområde.

3 §.  Hänvisningar

Hänvisningar i de i 1 § 1 mom. angivna riksförfattningarna till bestämmelser i rikslagstiftningen vilka äger motsvarighet i landskapslagstiftningen, ska på Åland avse hänvisningar till de ifrågavarande bestämmelserna i landskapslagstiftningen.

4 §.  Särskilda bestämmelser

Om de i 6 § i foderkontrollförordningen angivna omständigheterna beträffande fodrets beskaffenhet föreligger, är landskapsregeringen skyldig att omgående informera Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet om dessa omständigheter.

Bestämmelserna i 5 § 1 mom. i foderbranschförordningen ska inte tillämpas på Åland.

Landskapsregeringen ska för allmänheten, på elektronisk väg, tillhandahålla en förteckning över sådana registrerade foderföretagare, som avses i 8 § 1 mom. i foderbranschförordningen.

En sådan förhandsanmälan om införsel av foder, som avses i 9 § 3 mom. i foderbranschförordningen, ska lämnas till landskapsregeringen senast 24 timmar innan foderpartiet ankommer till Åland. Dock krävs inte någon sådan anmälan om foderpartiet ankommer till Åland från riket och förhandsanmälan gjorts innan foderpartiet ankommit till riket.

5 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2013.

Genom denna förordning upphävs landskapsförordningen (2010:84) om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar om foder.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2013:38