Landskapslag (2015:49) om verkställighet av den gemensamma fiskeripolitiken inom den Europeiska unionen

1 §.  Lagens tillämpningsområde

I denna lag finns bestämmelser om verkställande i landskapet av den Europeiska unionens fiskeripolitik och därtill bundna ekonomiska stöd.

Denna lag tillämpas på åländskt territorium, samt på fartyg som införts i landskapets fiskefartygsregister samt på besättningen på dessa fartyg oberoende av deras position eller var verksamheten bedrivs. (2019/71)

2 §.  Behörig myndighet

Landskapsregeringen är den behöriga myndighet som avses i den Europeiska unionens rättsakter för den gemensamma fiskeripolitiken till den del rättsakterna reglerar frågor som enligt självstyrelselagen hör till landskapets behörighet.

3 §.  Kontroll

Landskapsregeringen eller den eller de myndigheter som landskapsregeringen beslutar ska kontrollera att de bestämmelser som gäller vid tillämpningen av den Europeiska unionens gemensamma fiskeripolitik iakttas till den del bestämmelserna reglerar frågor som enligt självstyrelselagen ankommer på landskapets lagstiftningsbehörighet.

4 §.  Register

Landskapsregeringen upprätthåller nödvändiga register för kontrollen och statistikföringen av den Europeiska unionens gemensamma fiskeripolitik. Landskapsregeringen upprätthåller register med uppgifter om fisket, vattenbruket, fiskefartyg, vattenbruksfartyg och säljare av fisk- och vattenbruksprodukter, samt övriga register som krävs enligt landskapslagen (2015:48) om tillämpning i landskapet Åland av bestämmelser i rikslagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken. Landskapsregeringen upprätthåller dessutom register om finansieringen av fiskerinäringen.

För forskningsändamål och statistikföring har myndigheter rätt att få uppgifter ur i 1 mom. avsedda register. I registren införda uppgifter får även användas för i den Europeiska unionens förordningar föreskrivna syften.

5 §.  Krav på ekonomisk anknytning till landskapets fiskerinäring

Fartyg som används för att bedriva fiske av fiskarter vars kvoter fastställs av den Europeiska unionen antecknas i fiskefartygsregistret endast om fisket har en tillräcklig ekonomisk anknytning till landskapets fiskerinäring.

Det fiske som bedrivs med ett fartyg har en tillräcklig ekonomisk anknytning till åländsk fiskerinäring om

1) minst hälften av den totala fångsten under ett kalenderår, enligt fångstens värde, landas i en åländsk hamn,

2) minst hälften av fartygets årliga fiskefärder utgår från en åländsk hamn eller

3) minst en tredjedel av fartygets besättning är bosatt i landskapet.

Även andra omständigheter som framförs av fartygets ägare kan beaktas för att visa att det fiske som bedrivs med fartyget har en tillräcklig ekonomisk anknytning till åländsk fiskerinäring.

Ett fartyg som inte uppfyller något av de villkor som anges i 1 mom. eller vars fiske inte på något annat sätt kan visas ha en tillräcklig ekonomisk anknytning till åländsk fiskerinäring kan strykas ur fiskefartygsregistret.

5a §.  (2019/71)  Fisketillstånd

Landskapsregeringen beviljar de fisketillstånd som krävs enligt artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 1224/2009 samt i artikel 4 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 404/2011. Landskapsregeringen för register över de fiskefartyg som har fått tillstånd och över innehavarna av fiskelicens på fiskefartygen. Om landskapsregeringen beslutar om en prioritetsordning för beviljande av fisketillstånd ska fiskeaktörernas fiskeinkomster och fiskeaktörernas fiskehistorik på berörda fiskarter beaktas.

5b §.  (2019/71)  Överföring av fisketillstånd

Om innehavaren av ett fisketillstånd som avses i 5a §, överlåter det fartyg som nämns i tillståndet och om inget annat skriftligen har överenskommits om fisketillståndet mellan parterna i överlåtelsen, överför landskapsregeringen fisketillståndet för den återstående tiden på fartygets nya fiskelicensinnehavare, om fartyget överlåts inom landskapet.

Innehavaren av ett fisketillstånd kan komma överens med förvärvaren att fisketillståndet inte åtföljer det fartyg som överlåts. I detta fall överför landskapsregeringen tillståndet på ett annat av överlåtarens fiskefartyg, om detta är möjligt enligt Europeiska unionens rättsakter och om det inte är förbjudet någon annanstans i lag.

6 §.  Uppgiftsskyldighet

Yrkesfiskare och andra näringsidkare som fiskar eller på annat sätt tar befattning med fisk eller fiskprodukter som omfattas av den Europeiska unionens förordningar om den gemensamma fiskeripolitiken ska till landskapsregeringen lämna de uppgifter som behövs för att upprätthålla nödvändiga register och statistikföring som avses i 4 §.

7 §.  Återbetalning av stöd

Stödmottagaren ska utan dröjsmål betala tillbaka ett stöd eller en del av det som denne fått felaktigt, till för stort belopp eller uppenbart utan grund. Om stöd enligt i 1 § avsedda bestämmelser har utbetalats till ett för stort belopp eller annars utan grund kan den myndighet som beviljat stödet besluta att återbetalningsskyldighet ska föreligga till den del det utbetalade beloppet överstigit vad som borde ha utbetalts.

Landskapsregeringen kan besluta om ett belopp under vilket ett stöd inte behöver återbetalas.

Om stöd har beviljats flera stödmottagare gemensamt, svarar alla mottagare solidariskt för återbetalning av stödet.

Landskapsregeringen kan helt eller delvis avstå från att återkräva ett belopp som betalats ut felaktigt eller utan grund eller från att ta ut den ränta som ska betalas på beloppet, om en helhetsbedömning visar att det med hänsyn till stödmottagarens omständigheter och verksamhet är oskäligt att återkräva det fulla beloppet. Återkravet och indrivningen av ränta ska dock ske till fullt belopp, om Europeiska unionens lagstiftning så kräver.

På belopp som återbetalas eller återkrävs ska stödmottagaren betala en årlig ränta enligt 3 § 2 mom. i räntelagen (FFS 633/1982) ökad med tre procentenheter. Ränta ska betalas från stödets utbetalningsdag till dess att det återkrävda beloppet har betalats tillbaka. Vid dröjsmål med betalningen ska dröjsmålsränta uppbäras enligt 18 § landskapslagen (1988:50) om lån, räntestöd och understöd ur landskapets medel samt om landskapsgaranti.

Indrivning av återbetalningsskyldigt belopp kan ske i den ordning som gäller för utsökning av skatter och avgifter.

8 §.  Bemyndigande

Landskapsregeringen kan genom landskapsförordning utfärda bestämmelser om

1-2) upphävda (2019/71)

3) ovan i 4 § avsedda register,

4) vilka uppgifter som omfattas av ovan i 6 § avsedda uppgiftsskyldighet samt om

5) stödåtgärder för fiskerinäringen.

8a §.  (2019/71)  Bestämmelser om laxfångster

Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta om rätt till fångst av lax i förtjänstsyfte, för en eller flera grupper av fiskare som anges i landskapets fiskarregister.

Landskapsregeringen kan besluta att landning av lax fångad i förtjänstsyfte ska förhandsanmälas en viss tid innan anlöpningstidpunkten. Landskapsregeringen ska i sådana fall besluta närmare om de uppgifter som ska framgå av en förhandsanmälan, vilken åtminstone ska omfatta uppgifter om fartyget, landningsplatsen och antalet laxar som fångats. Landskapsregeringen beslutar även vart en sådan anmälan ska riktas.

Landskapsregeringen kan besluta om bestämmelser för fångst av lax i förtjänstsyfte avseende

1) märkning av lax,

2) förfaranden vid märkning,

3) begränsningar av laxfångstens sammansättning och

4) i vilka hamnar lax får landas.

8b §.  (2019/71)  Producentorganisationer och branschorganisationer

Landskapsregeringen kan besluta om erkännande av enskilda producentorganisationer och branschorganisationer på de grunder som föreskrivs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1184/2006 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 104/2000.

9 §.  Rättelse

En sakägare som är missnöjd med ett beslut om stöd som landskapsregeringen har fattat kan inom 21 dagar räknat från det att parten har fått del av landskapsregeringens beslut skriftligen begära rättelse hos landskapsregeringen. I rättelseyrkandet, som läggs till grund för landskapsregeringens prövning, ska anges vilket beslut som önskas rättat och de omständigheter som rättelseyrkandet grundar sig på.

10 §.  Ikraftträdande

Denna lag träder i kraft den 1 september 2015.

Genom ikraftträdandet av denna lag upphävs landskapslagen (1995:40) om verkställighet av den gemensamma fiskeripolitiken inom den Europeiska gemenskapen samt landskapsförordningen (1995:51) om register för fiskerinäringen.

Åtgärder som verkställigheten av denna lag förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

Ikraftträdandebestämmelser och förarbeten

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft, samt om författningens och ändringarnas förarbeten. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs. Alla förarbeten finns på Ålands lagtings webbplats.

Gå till ärendesökningen på lagtinget.ax »

2015:49

  • LF 14/2014-2015
  • FNU bet. 12/2014-2015

2019/71

Denna lag träder i kraft den 1 november 2019.

Åtgärder som lagen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

  • Lagens 5a §, 5b §, den sista meningen i 5c § 1 mom., 5c § 2 mom. och 8a-e §§ förordnades att förfalla. En omparagrafering görs så att lagtingsbeslutets 5c och 5d §§ blir nya 5a och 5b §§ samt att lagtingsbeslutets 8f och 8g §§ blir nya 8a och 8b §§.
  • LF 13/2018-2019
  • FNU bet. 18/2018-2019