16 nya Central Baltic-projekt delar på 10 miljoner €

Interreg Central Baltic-programmets styrkommitté höll sitt möte på Åland 5-6 mars, eftersom näringsavdelningens chef Linnéa Johansson vid Ålands landskapsregering är dess värd och ordförande under detta år.

Under mötet fick kommitténs 22 delegater (=ledande tjänstemän/politiker från mellersta Östersjöområdet) besöka olika projekt och som huvuduppgift välja nya projekt att finansiera bland de 37 ansökningar som kommit in. Linnéa Johansson sammanfattar dagarna så här:

Jag är nöjd över att vi har genomfört mötet i god anda och att vi gemensamt står bakom våra beslut.

Merike Niitepõld, Head of Unit för programmet, sammanfattar styrkommittémötet med:

God samarbetsanda, och diskussioner som fokuserar på kvalitet och resultat.

Programmets framgångsfaktorer är resultatorienteringen:

Vi är starka på kvalitet. Vi har från första början vetat vad vi vill åstadkomma, och vi har hållit fast vid det.

16 nya projekt får finansiering

På onsdagen fattade kommittén beslut om att bevilja 16 av de 37 inlämnade ansökningarna i fjärde utlysningen projektfinansiering till en sammanlagd summa om runt 10 miljoner €. Projekten handlar om alltifrån export till social inkludering via transport och besöksnäring. Denna gång finns ingen åländsk partner med bland dem som får finansiering, men VisitÅland är associerad partner i ett godkänt projekt, Archipelago Access.

Regular project list Small project list
URBAN ECO ISLANDS RETHINK
Archipelago Access ActiveMoms
Baltic Loop WoHealth
eMesai TELL
4Smart Growth Act Local
NatAc MAMYFU
ASIA-CLEAN  
NOCCA  
Forest Trail  
BreedExpo  

Studiebesök 5 mars

Styrkommittén är naturligtvis ytterst intresserad att se hur projekt förverkligar det de skrivit i sina ansökningar. Därför arrangerades några studiebesök i anslutning till deras möte under tisdagen 5 mars:

I trädgården utanför Emmaus Returcafé fick kommittén lära sig om varmbädd, smaka på ärtskott, mm, som växte där, se den nya redskapsboden som byggts och träffa den nya projektledaren Simon Eriksson. Gardens of possibilitiesinclusion through urban gardening är ett odlingsprojekt för social inkludering. 

På kvällen promenerade kommittén i den isande vinden från MSF till Sjökvarteret och fick information om pågående gästhamnsprojekt, både MASAPO, Smart Marina och SEASTOP. Lennart Joelsson, Mats Örblom, Kairi Joesalu och Janna Johansson informerade. Och avslutningsvis presenterade Jonas Holmström från VisitÅland den nya appen över Bomarsund, CoastalPast.

Bakgrund

Central Baltic Programme 2014-2020 är ett EU INTERREG-program som erbjuder finansiering för gränsöverskridande projekt i mellersta Östersjöregionen. Projekten skall bidra till hållbar regional utveckling i Estland, Finland med Åland, Lettland och Sverige. Programmet har ett tydligt fokus på konkreta resultat. Det skall bli en skillnad som syns och är mätbar, när projekten är genomförda.

Central Baltic-programmet har haft 115 miljoner att fördela till projekt under programperioden 2014-2020. Nu har programmet fått ytterligare 10 miljoner.

Med dessa nya beslut har 113 projekt godkänts bland över 400 ansökningar, inlämnade vid fyra tillfällen.

Åländska organisationer ingår i 27 olika partnerskap i 16 projekt, och den budgeterade summan som kommer Åland till del överskrider 6 miljoner.

Dessa gränsöverskridande samarbetsprojekt inom Central Baltic-programmet har konkret betydelse för Åland genom anställningar, åtgärder, investeringar, erfarenhets-utbyte och nätverkande. Och det ”osynliga” som individer får med sig i sin ryggsäck av ökad kompetens, större frimodighet att nätverka och umgås på engelska, nya insikter och breddad erfarenhet genom att besöka olika platser och organisationer runt Östersjön, detta är enligt mig en av de stora vinsterna, som bidrar till ökad kompetens i samhället på sikt, fastän det kanske inte syns direkt.

Kontakt och mer information

Ester Miiros-Hollsten

Contact Point Åland

+358 457 3421 294