31 projekt godkända för finansiering – två från Åland

Interreg Central Baltic-programmet 2021-2027s övervakningskommitté har igår fattat beslut om att finansiera 31 vanliga projekt i den första utlysningen för programperioden 2021–2027. Totalt godkändes 38 % av projektansökningarna av övervakningskommittén. Programmet har 118 miljoner (ERUF) allokerat för gränsöverskridande projekt inom programperioden och programmet kommer att anslå 43 miljoner euro (36 %) till de godkända projekten (inklusive ett litet projekt) i den första utlysningen. Programmet finansierar upp till 80 % av godkänd projektbudget.

Sammanfattningsvis fick programmet in 82 projektansökningar i den första utlysningen. Av dessa var 80 vanliga projektansökningar och två små projektansökningar. Efter den första omgången godkändes ett litet projekt för finansiering och 36 vanliga projekt valdes ut för att gå vidare till det andra omgången i ansökningsfasen. Av dessa 36 vanliga projekt godkändes 31 projekt för finansiering. Alla projekt som godkändes finns uppräknade på Central Baltics hemsida.

Organisationer från Åland deltog i fem projektansökningar. Tre ansökningar gick vidare till det andra omgången i ansökningsfasen. I andra omgången blev två ansökningar godkända för finansiering av övervakningskommittén. De godkända projekten med åländsk projektpartners är BalticReed och Sustainable Flow.

Den andra utlysningen för projektfinansiering har redan börjat. Utlysningen är öppen för projektansökningar inom alla programmål. Projektansökningar ska lämnas in i Central Baltics datasystem Jems mellan 20 februari 2023 och 10 mars 2023 kl 12:00.