Statsminister Petteri Orpo flankerad av Talman Veronica Thörnroos och Lantråd Katrin Sjögren

Åland använde Stormskärs Maja för att stärka relationerna med Helsingfors

I lördags visades filmen Stormskärs Maja till livemusik av Vanda symfoniorkester i Musikhuset i Helsingfors, ett unikt tillfälle som Åland passade på att ta till vara.

Kvällen blev en fin inramning för att stärka banden mellan Åland och Helsingfors. Talmannen Veronica Thörnroos och Lantrådet Katrin Sjögren hade bjudit in ett 90-tal gäster till en mottagning inför filmvisningen. Bland gästerna fanns bl.a. statsminister Petteri Orpo, kulturminister Sari Multala, riksdagens vice talman Tarja Filatov, riksdagens generalsekreterare Antti Pelttari samt filmens manusförfattare och regissör Tiina Lymi. Dessutom var flera politiker, tjänstemän och samarbetspartners från presidentens kansli, riksdag, regering och ministerier på plats. 

- Stormskärs Maja och Vanda symfoniorkester tog Musikhuset och Helsingfors med storm, applåderna ville aldrig ta slut. Det var många som blev djupt berörda av filmen och musiken. Det här blev ett fint sätt att tacka politiker och tjänstemän som arbetar med olika Ålandsfrågor. Det blev ett minne för livet, säger Lantrådet Katrin Sjögren.

Från Åland deltog flera åländska politiker och tjänstemän som hjälpte till att göra tillställningen mycket uppskattad.